"Pavardžių tikrai dabar aš negalėčiau pasakyti. Kaip žinote, pagal Prokuratūros įstatymą pavaduotojus skiria Prezidentė generalinio prokuroro teikimu. Dar pavardžių tikrai aš negalėčiau įvardinti", - trečiadienį savo pirmojoje spaudos konferencijoje sakė naujasis Generalinės prokuratūros, nuo birželio buvusios be nuolatinio vadovo, generalinis prokuroras. Kokią žalą patyrė valstybė, kad institucija kurį laiko buvo be vadovo, E. Pašilis nematavo.

E. Pašilis patikino, kad savo pavaduotojus rinksis savarankiškai, jam pakaks dviejų trijų, turi kandidatus, iš ko rinktis.

"Dėl skaičiaus, manau, kad 2-3 pavaduotojai turėtų būti", - neabejojo jis.

Kalbėdamas apie prokuratūros viziją, buvęs Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėjas tikino sieksiąs atkurti jos įvaizdį.

"Jeigu kalbant apie mano viziją, prokuratūros sistemą, tai tikrai norėčiau, kad tie teigiami pokyčiai vyktų. Visų pirma, kad institucija būtų kuo atviresnė, būtų gerbiamos eilinio, paprasto žmogaus teisės ir laisvės. Lygiai taip pat, kad prokurorai jaustųsi oriai, saugiai, tiesiog dirbtų savo kasdienį darbą. Manau, kad tiek savo patirtimi, tiek įgytomis žiniomis galėsiu kažkuo prisidėti ir būti naudingas", - sakė E. Pašilis.

Kita vertus, generalinis prokuroras tikino nenorįs, kad jo pavardė būtų siejama su reformatoriaus vardu. Pasak jo, reforma dėl reformos nereikalinga, būtini pamatuoti sprendimai, nes priešingu atveju įvyksta susiskaldymas, darbą sistemoje palieka geri specialistai. Susitikęs su prokurorų bendruomene, E. Pašilis iš jų tikino supratęs, kad būtina peržiūrėti kompetencijų pasiskirstymą apylinkių skyriuose, kontrolės ribas, prokurorų bendruomenė tikisi paprastumo, teigiamų pokyčių, skaidrių skatinimo, atrankos procedūrų. Prokuroro žiniomis, per paskutinius penkerius metus prokuratūros sistemoje į darbą nepriimta naujų prokurorų, o iš viso joje dirba apie 730 prokurorų, dėl to turėtų vykti atsinaujinimas, rotacija.

"Kiek žmogus bedirbtų gerai, profesionaliai, galbūt kitas žmogus žino, kaip tą dalyką dar geriau padaryti. Aš nenoriu pasakyti to, kad reikia būtinai pakeisti kitą žmogų ar panašiai, bet tai yra natūralu", - teigė E. Pašilis. Šiuo metu jis negalėjo pasakyti, ar Generalinėje prokuratūroje turėtų liktų jo pirmtakas Darius Valys, šiuo metu atostogaujantis. Laikinai prokuratūrai vadovavusio Dariaus Raulušaičio sprendimą trauktis E. Pašilis vadino jo asmeniniu apsisprendimu.

Naujasis generalinis prokuroras pirmąją savo darbo dieną nebuvo linkęs įvardinti konkrečių bylų, kurios stringa ir reiktų pirmiausia imtis - tai jis ketino daryti ateityje. E. Pašilis taip pat pasisakė už panašaus padalinio kaip policijoje - Imuniteto valdybos - padalinio atsiradimą ir prokuratūroje.

"Tikrai kažkas panašas turėtų būti", - neabejojo jis.

Pirmuoju savo darbu E. Pašilis įvardijo tiesioginį susipažinimą su žmonėmis, sistema, komandos formavimą.

15 metų teisėjo darbo patirtį turintis E. Pašilis teisėjo karjerą pradėjo 1999 metais Ukmergėje. Teisininko kvalifikaciją įgijęs Lietuvos policijos akademijoje ir Vilniaus universitete, dirbo Ukmergės rajono policijos komisariate Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos jaunesniuoju inspektoriumi, taip pat Mokesčių policijos departamento Vilniaus apskrities skyriuje Kvotos ir operatyvinės veiklos tarnybos inspektoriumi. E. Pašilis taip pat penkerius metus vadovavo Ukmergės rajono apylinkės teismui.

Generalinį prokurorą penkerių metų kadencijai skiria Lietuvos Respublikos Prezidentas Seimo pritarimu.