Jis įsitikinęs, kad siekiant efektyvaus merų darbo ir bendradarbiavimo su tarybomis, „reikės didinti merų įgaliojimus“.

„Labai svarbu, kad tuo (galimybe merus rinkti tiesiogiai - BNS) nesibaigtų savivaldos pertvarka. Merai turėtų turėti daugiau galimybių ir daugiau ginklų, kad savo rinkimų pažadus galėtų realizuoti. Reikia palaukti, pasižiūrėti, kaip klostysis situacija, juoba, kad šiandien rinkimai nesibaigia - didžioji dalis savivaldybių turės antrą rinkimų turą, bet palaipsniui tikrai reikės didinti merų įgaliojimus, tada žmonių išrinktas meras tikrai galės nuveikti kiek daugiau“, - atidavęs savo balsą Vilniuje žurnalistams teigė E.Masiulis, paklaustas, ar merai turės pakankamai galių ištęsėti rinkėjams duotus pažadus.

Pasak jo, per šiuos savivaldos rinkimus ir partijos aktyviau perka balsus, ir policija aktyviau gaudo pažeidėjus.

„Tiesioginiai merai rinkimai sužadino vietos politikų apetitą. Matyti, kad rinkimų kampanija kur kas intensyvesnė buvo (...), mesta daugiau pajėgų. (...) Tačiau didesnė kontrolė užtikrina, kad nesąžiningi politikai įkliūna“, - tvirtino E.Masiulis.

Parlamentaras apgailestavo dėl Trakų savivaldybėje nustatyto organizuotai perkamų balsų atvejo - skelbta, kad ten siūlytas atlygis už balsus Liberalų sąjūdžiui.

„Daugiau signalų nesu gavęs. Atliekame dėl Trakų vidinį tyrimą, jis (balsų pirkimu įtariamas partijos narys - BNS) nebėra partijoje, jo narystė sustabdyta“, - teigė E.Masiulis.

Anot jo, jei 16-17 partijos kandidatų į merus patektų į antrą rinkimų turą, būtų labai geras rezultatas.

„Kalbant apie mandatų skaičių, palyginti su praėjusiais rinkimais į savivaldybių tarybas, esame pasiryžę rezultatą pagerinti - sieksime kokių 200, o gal net ir dar daugiau vietų“, - sakė politikas.

Dabar liberalų merai dirba penkiose savivaldybėse, partija turi 100 mandatų tarybose.

Sekmadienį vykstančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauja per 15 tūkst. kandidatų, dėl merų postų varžosi daugiau kaip 400 kandidatų. Rinkėjų sąrašuose įrašyta per 2,54 mln. rinkėjų.

Į savivaldą bus išrinkti 1524 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Tose savivaldybėse, kur meras nebus išrinktas per pirmąjį turą, t. y. nesurinks daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, po dviejų savaičių kovo 15-ąją vyks antrasis merų rinkimų turas.

Meras jau pirmajame ture bus išrinktas, jei esant ne mažesniam kaip 40 proc. rinkėjų aktyvumui jis gaus daugiau kaip pusę balsų. Meras galėtų būti išrinktas jau pirmajame ture ir esant mažesniam aktyvumui, tačiau už jį savo balsą turėtų atiduoti ne mažiau kaip penktadalis visų tos savivaldybės rinkėjų. Kitu atveju du daugiausiai balsų surinkę kandidatai susitiks antrajame ture po dviejų savaičių.

Dėl Seimo nario mandato Žirmūnuose sekmadienį varžosi 12 kandidatų. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)