Savaitraščio „The Economist“ redaktorius ir kelių knygų apie Rusiją autorius teigė, kad Lietuva, Latvija ir Estija yra „fronto linijos šalys“: „Saugumas, kurį laikėme savaime suprantamu po Šaltojo karo pabaigos, dabar priklauso nuo šių šalių likimo“.

Pasak britų eksperto, Rusija aktyviai siekia pakeisti dabartinę Europos saugumo tvarką, suskaldyti NATO, o savo įtakai stiprinti naudoja energetiką, pinigus, propagandą, ir yra pasirengusi grasinti jėga bei ją panaudoti.

„Saugumo krizė Baltijos regione yra pati pavojingiausia grėsmė Atlanto aljansui. Nieko nepaisanti Rusija gali mus priversti rinktis arba pilną karinę konfrontaciją, įskaitant galimą branduolinių ginklų panaudojimą, arba pasiduoti, taip sužlugdant mūsų esminius saugumo susitarimus“, - teigė E. Lucasas.

Jis savo kalbą, pasakytą antradienį, paskelbė socialiniuose tinkluose.

E. Lucaso teigimu, siekiant užkirsti tam kelią, amerikiečiai ir kiti NATO sąjungininkai turi sustiprinti savo buvimą Baltijos šalyse jūroje, ore ir sausumoje, įkurti didelę NATO bazę Lenkijoje, kuo labiau į NATO planavimą įtraukti Švediją ir Suomiją, išplėsti tikslines sankcijas Rusijos valdžios pareigūnams, griežčiau kovoti su jų vykdomu pinigų plovimu, paskatinti amerikietiškų gamtinių dujų eksportą, o Europos Sąjunga turi užkirsti kelią „Gazprom“ piktnaudžiavimams.