Laikraštyje „Daily Mail“ paskelbtame komentare savaitraščio „The Economist“ redaktorius perspėjo, kad krizė Rytų Ukrainoje gali tapti Trečiojo pasaulinio karo pradžia.

„Visai įmanoma, kad ne itin išvaizdžiame Rytų Ukrainos lygumų kraštovaizdyje ima ryškėti Trečiojo pasaulinio karo kontūrai“, - teigia britų apžvalgininkas.

„Greitai mums teks padaryti slegiantį pasirinkimą: užmerkti akis prieš mums tenkančią atsakomybę ginti Ukrainą ir Baltijos šalis, kurios beveik neabejotinai bus kitas Kremliaus lyderio Vladimiro Putino taikinys, arba imtis paskutinio desperatiško mėginimo atgrasyti Rusiją nuo tolesnio jos imperinių ambicijų įgyvendinimo“, - prognozuoja E.Lucasas.

Pasak jo, nusprendus priešintis V.Putinui, iškils karinės eskalacijos grėsmė, o Rusijos lyderis yra įsitikinęs, kad tokio pavojaus akivaizdoje Vakarai kapituliuos.

Anot E.Lucaso, pavojų kelia dabartinės JAV administracijos ir didžiųjų Europos šalių pozicija.

NATO pajėgų Europoje vadas generolas Philipas Breedlove'as nori dalytis su Ukraina tarptautine žvalgybine informacija ir sustiprinti Aljanso pajėgas labiausiai pažeidžiamose narėse - Lenkijoje ir trijose Baltijos valstybėse. Tačiau Baltieji rūmai blokavo pirmąją generolo rekomendaciją. Tuo tarpu tokios Europos šalys, kaip Vokietija, blokuoja antrąją“, - rašoma straipsnyje.

Autoriaus teigimu, Vakarų lyderiai bergždžiai tikisi, kad diplomatija privers Kremliaus šeimininką nusileisti.

„V.Putinas yra pasirengęs versti savo žmones kęsti ekonomines negandas ir susidurti su karo grėsme vardan to, ką laiko Rusijos nacionaliniais interesais. Mes Vakaruose tam nesame pasirengę“, - teigia jis.

E.Lucasas prognozuoja, kad po Ukrainos Maskva imsis politinio ir ekonominio spaudimo Baltijos šalims, o Vakarai tik grasins sankcijomis, bet nieko realiai nesiims.

„Po Ukrainos jis nukreips savo dėmesį į Baltijos valstybes. Šios NATO ir Europos Sąjungos narės, jų pilietinės visuomenės, rinkimai ir klestinčios ekonomikos yra gyvas priekaištas tiems, kurie vadovauja nedorai ir brutalumui Rusijoje“, - rašoma straipsnyje.

„Dabar V.Putinas mato galimybę jas pažeminti - ir ne tik jas, bet ir Vakarus. Jam nereikia rengti invazijos, tik provokuoti. Pasitelkęs visuomenės skaldymą ir agitaciją Kremliaus lyderis didins spaudimą - politinį ar ekonominį - vienai ar kelioms Baltijos šalims, kol jis taps nebepakeliamas“, - teigia E.Lucasas.

„NATO ir ES, jei nieko nebus keičiama, tiktai paragins vesti dialogą ir pagrasins sankcijomis. Tačiau nieko neįvyks. O tai reiškia, kad Baltijos šalys palūš, ir V.Putinas susigrąžins žemes, kurios, kaip jis mano, teisėtai priklauso Rusijai. Tai reikš NATO pabaigą ir naujo bauginančio pasaulio, kuriame tarptautinės taisyklės nieko nereiškia ir stipresnysis turi viršenybę prieš silpnesnįjį, aušrą. Rusija - nuožmi ir godi - žaidimą „skaldyk ir valdyk“ gali žaisti dar ne vieną dešimtmetį“, - rašoma publikacijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2239)