Eglės  Kusaitės bylą išnagrinėjęs teisėjas Olegas Zaicevas paskelbė, kad kaltinamąją pripažįsta kalta ir skiria 20 MGL (2 600 Lt) bauda. Teismo paskelbtas nuosprendis subendrintas su kitais dviem anksčiau paskelbtais verdiktais ir E. Kusaitei skirta galutinė – 75 MGL (9 750 Lt) bauda.

Nuteistoji baudą turės sumokėti per dvejus metus. Tiesa, paskelbtą nuosprendį E. Kusaitė dar galės skųsti apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas nusprendė E. Kusaitę pripažinti kalta tik dėl melagingo įskundimo, tuo metu kaltinimai dėl melagingo liudijimo buvo panaikinti – teismas mano, kad jos veiksmai turi būti traktuojami kaip viena nusikalstama veika.

Pasak teismo, Generalinei prokuratūrai pateikdama melagingą pranešimą apie panaudotą smurtą E. Kusaitė veikė tiesiogine tyčia, žinojo, jog jos informacija yra melaginga.

Baudžiamojon atsakomybėn E. Kusaitė buvo patraukta po melagingo liudijimo prokuratūroje, kai ji ne kartą kreipėsi į pareigūnus, prašydama pradėti tyrimą dėl galimai jos atžvilgiu panaudoto fizinio ir psichologinio smurto.

Mergina yra sakiusi, kad tuo metu, kai buvo suimta, ją Lietuvos ir Rusijos pareigūnai mušė kelis kartus, be to, esą jai buvo leidžiami, kaip ji mano, psichotropiniai vaistai.

Kad E. Kusaitė buvo mušama, nenustatė jos skundą tyręs Seimo kontrolierius.

„Pirmasis sumušimas buvo areštinėje, vėliau, kai rusai atvažiavo. Pirma apklausa buvo su Justu Lauciumi Generalinėje prokuratūroje, o kitą dieną, nežinau kurią, buvau išvežta į nežinomą baltą pastatą“, - žurnalistams yra sakiusi E. Kusaitė, spėjanti, kad buvo vežama į Valstybės saugumo departamentą (VSD).

E. Kusaitė sakė, kad kai atsisakė duoti parodymus prieš Rusijoje sulaikytus draugus, esą „pasipylė keiksmai, smūgiai, ir spardė, ir daužė, ir trankė į žemę paėmę už plaukų“.

Merginos teigimu, ji buvo trijų Rusijos pareigūnų sumušta ir jų grasinimų apklausų metu sulaukė dar 2011-ųjųn balandžio pradžioje.

Klaipėdietė tvirtino iš pat pradžių nesiskundusi, nes bijojo dėl artimųjų.

Nepasitvirtinus E. Kusaitės teiginiams, prokurorai pradėjo tyrimą dėl melagingo pranešimo apie nusikaltimą – jį atlikti prokurorams nurodė Vilniaus apygardos teismas.

Šis teismas šiuo metu taip pat nagrinėja E. Kusaitės baudžiamąją bylą dėl pasikėsinimo Rusijoje įvykdyti teroro aktą – už tai kaltinamąją prokuroras siūlo įkalinti 10 metų. Nuosprendis šioje byloje bus skelbiamas gegužės 30-ąją.