„Jokių nusikaltimų prieš kitą valstybę ir savo tėvynę niekada nepadariau ir nesiruošiau padaryti“, – pirmadienį su paskutiniu žodžiu kreipdamasi į Vilniaus apygardos teismą sakė E. Kusaitė.

Ji patikino, kad terorizmo byla prokurorai siekia išgarsėti. „Terorizmo niekada nepateisinau ir tokių veiksmų niekada neplanavau, nors prokurorai ir siekia mane padaryti pasaulinio lygio teroriste“, – sakė E. Kusaitė.

„Kadangi tikrųjų teroristų Lietuvoje nėra, reikėjo jų pasigaminti“, – teigė klaipėdietė.

Kaltinamoji teigė, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai ją „globojo“ nuo 13 metų, taip pažeisdami Vaiko teisių apsaugos konvenciją. Jie esą taip pat pažeidė ir Neįgaliųjų teisių konvenciją, nes būdama nepilnamete ji sirgo.

„Į Maskvą važiavau aplankyti savo draugės, čečėnų tautybės Aišos Magmadovos“, – klaipėdietė teigė, kad kaltinamasis aktas yra VSD pareigūnų „fantazijų rinkinys“.

Kaltinamoji aiškino, kad VSD pareigūnai apsimetė čečėnais ir prieš ją surengė provokaciją, prieš ją naudojo psichotropines medžiagas.

Mergina taip pat sakė, kad tikrų musulmonų beveik nepažinojo, o bendravo su apsimetėliais, nuo kurių nesėkmingai bandė atsitraukti. „Jokių radikalų mūsų prokuratūra nerado, nes jie – VSD pareigūnai ir provokatoriai“, – tvirtino ji.

„Prieš mane siekiama nuteikti žmones, be to, formuojama išankstinė nuomonė, kad esu kalta“, – kalbėjo ji.

Paskutiniajame žodyje E. Kusaitė negailėjo kritikos ir jos bylą nagrinėjančiai trijų teisėjų kolegijai – esą nuo pat pirmo posėdžio teisėjai buvo šališki.

E. Kusaitė piktinosi, kad ikiteisminį tyrimą atlikęs prokuroras Justas Laucius esą žiniasklaidoje paskleidė, jog ji areštinėje katalikus vadino kiaulėmis, kuriems reikia pjaustyti galvas. Ji taip pat pareiškė, kad prokurorai jai esą keršija dėl kaltinimų terorizmo byloje nepripažinimo ir taip esą išgalvojo dar tris bylas dėl grasinančios SMS žinutės siuntimo, prokurorų įžeidimo ir melagingo pranešimo apie smurtą areštinėje.

„Niekada nepalaikiau terorizmo ir taikių žmonių žudynių, prašau VSD ir prokurorų sukurtą versiją laikyti išgalvota“, – teisme sakė E. Kusaitė.

Baigdama savo kalbą ji pažymėjo, kad dėl iškeltos bylos negalėjo studijuoti.

„Nuo mano bylos pradžios praėjo jau daugiau kaip trys metai, esu persekiojama už moralines nuostatas, o tai pažeidžiama Konstitucija, – sakė ji. – Šia byla siekiama sužlugdyti mano artimuosius, taip prokurorai keršija, kad nepripažįstu kaltinimų. Jau įvyko apie 60 posėdžių, iš jų – 27 terorizmo byloje. Neturiu galimybės mokytis, įsidarbinti, be to, kartą per savaitę turiu registruotis policijai. Tačiau nežiūrint visų kliūčių stengiuosi būti naudinga visuomenei – dirbu „Carite“.

E. Kusaitė dėkojo į jos posėdžius atvykstantiems visuomenės atstovams – jai buvo svarbus jų palaikymas. Baigdama savo kalbą mergina teisėjų prašė bylą nutraukti ir ją išteisinti.

Po kaltinamosios kalbos salėje aidėjo plojimai, o N. Sadūnaitė jai įteikė puokštę gėlių. Ši kalba, kaip sakė valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Mindaugas Dūda, nenustebino – esą kaltinamoji nieko naujo nepasakė.

Teismas nuosprendį E. Kusaitės byloje žada skelbti gegužės 30-ąją.

Išklausyti E. Kusaitės paskutinio žodžio į teismą atvyko apie 20 ją palaikančių žmonių, tarp kurių buvo disidentė N. Sadūnaitė, buvęs parlamentaras Algimantas Matulevičius, visuomenininkas Darius Kuolys.

DELFI primena, kad E. Kusaitė kaltinama nuo 2009-ųjų birželio iki spalio 24-osios, „veikdama Lietuvos Respublikoje ir vykdydama Rusijos Federacijoje veikiančių islamistinių teroristinių grupuočių narių nurodymus, teroro ir visuomenės įbauginimo dėl religinių įsitikinimų tikslu, siekdama kaip savižudė sprogdintoja nenustatytoje vietoje Rusijos Federacijoje šių asmenų nurodymu susisprogdinti, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai, vykdė parengiamuosius veiksmus šio sunkaus nusikaltimo padarymui“.

Pasak prokurorų, E. Kusaitė mokėsi gaminti sprogmenis ir juos detonuoti, gavusi iš Rusijoje veikiančių nenustatytų asmenų lėšų kelionei į Rusiją teroro aktui vykdyti, tuo tikslu įsigijo Lietuvos Respublikos piliečio pasą, kreipėsi į Rusijos ambasadą vizai gauti ir šią vizą gavusi 2009 m. spalio 24 d. pasikėsino išvykti į Rusiją teroro akto susisprogdinant vykdymui. Tačiau, pasak prokurorų, savo tikslų klaipėdietė nespėjo įgyvendinti, nes ją sulaikė Valstybės saugumo departamento pareigūnai.

Iš pradžių E. Kusaitė ketino susisprogdinti prie Rusijos Dūmos, tačiau prezidentui Vladimirui Putinui palikus šį postą mergina pakeitė savo poziciją ir teroro aktą nusprendė įvykdyti karinėje Rusijos bazėje.

„Tai buvo jos gyvenimo tikslas“, – teisme yra sakiusi Sirinos slapyvardį turėjusi įslaptinta liudytoja. Ji neslėpė, kad kartą savo namuose E. Kusaitė jai kompiuteryje rodė vaizdus, kaip yra nupjaunamos galvos.

Bylos nagrinėjimo metu taip pat paaiškėjo, kad E. Kusaitė taip pat verbavo į Rusiją išvykti dvi merginas, už tai žadėdama sumokėti po 20 tūkst. JAV dolerių.