„Šiandien yra mano rimtas apsisprendimas, jis yra siekiant užtikrinti Seimo opozicijos teises ir prestižą, o galbūt ir Seimo prestižą, kad nebūtų renkama iš vieno (kandidato)“, – sakė E. Gentvilas. Jis pripažino, jog jokios staigmenos nebus, jei jo neišrinks.

Kalbėdamas apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos programą jis sakė nepritariantis daliai pasaulėžiūrinių nuostatų, tačiau kartu tvirtino besidžiaugiantis, jog „tai yra tam tikra pasaulėžiūra“.

„Aš kai ko negalėsiu palaikyti, bet pažiūrėkite, kiek ten yra gerų dalykų, kuriuos mes kaip parlamentas turime įgyvendinti“, – kalbėjo E .Gentvilas.

Valdantieji į Seimo pirmininkus iškėlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą Viktorą Pranckietį.

Pagal Seimo statutą, teikti parlamento pirmininko kandidatūrą turi teisę dešimtadalis Seimo narių.

Seimo pirmininkas renkamas slaptu balsavimu. Kad jis būtų išrinktas, už jo kandidatūrą turi balsuoti daugiau kaip pusė visų balsavusiųjų.

Sakydamas prisistatymo kalbą V.Pranckietis pabrėžė stipraus Seimo bei stiprios parlamentinės kontrolės būtinybę.

„Rinkėjų valia pakeitė daugumą Seimo narių, visuomenė atvėrė Seimo duris 141 nariui, iš jų 82 naujiems nariams, tai yra 60 procentų. Neignoruokime žmonių valios, tai pokyčių iniciatyva, priimkime ją. Tokia iniciatyva žmonės savo viltis sudėjo į naująjį Lietuvos Respublikos Seimą, pavadinčiau jį vilties Seimu“, – teigė kandidatas.

„Mūsų užduotis – daryti geriau ir būti geresniais, būkime geri, bet ne geručiai. Žvelkime į ilgalaikę, ne trumpalaikę perspektyvą“, – kalbėjo jis.