„Šiuo metu galimybę mokytis lietuvių kalbos turi tik tie užsieniečiai, kurių leidimas gyventi Lietuvoje galioja ne trumpiau kaip vienerius metus. O nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams leidimai galioja iki kitų metų kovo 4 d. Vadinasi, tų ukrainiečių, kurie atvyko į Lietuvą po 2023 m. kovo 4 d. ir kurių leidimas galios trumpiau nei vienerius metus, galimybės mokytis lietuvių kalbos yra apribotos.

Siūlau atsisakyti šių nuostatų ir sudaryti galimybę užsieniečiams mokytis mūsų valstybinės kalbos, neatsižvelgiant į leidimo gyventi Lietuvoje terminą“,- Eltai sakė J. Džiugelis, komentuodamas jo įregistruotas Užimtumo įstatymo pataisas.

Jo teigimu, priėmus siūlomą įstatymo pakeitimą, palengvintume užsieniečių integraciją šalies darbo rinkoje, užpildytume laisvas darbo vietas. Seimo komiteto pirmininko J. Džiugelio nuomone, galimybę lengviau integruotis darbo rinkoje turėtų daugiau asmenų, tarp jų turintys paklausią Lietuvoje kvalifikaciją (pavyzdžiui, medikai, slaugytojai, fizioterapeutai, mokytojų padėjėjai, inžinerijos specialistai ir kt.), kurių, dėl Rusijos karinės agresijos, į Lietuvą atvyksta ne mažas skaičius.

J.Džiugelio duomenimis, Lietuvoje, palyginti su kitomis ukrainiečius priimančiomis šalimis, stebimas ypač aukštas ukrainiečių įsidarbinimas. „Sudarę jiems palankesnes mokymosi sąlygas, tik prisidėtume prie sėkmingos jų integracijos“, – sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis.

Pasak jo, Užimtumo tarnybos siuntimu 2022 metais lietuvių kalbos mokėsi 93 ukrainiečiai, 2023 m. nuo sausio 1 iki gegužės 31 d. – 299 ukrainiečiai. Iš viso Lietuvoje yra apie 40 tūkst. atvykusių darbingo amžiaus ukrainiečių.

„Lietuva yra tarp keturių Europos valstybių, kuriose darbingo amžiaus ukrainiečių užimtumo rodiklis viršija 40 proc. Tai – didžiausias ukrainiečių įsitraukimas į priimančių šalių darbo rinkas visame žemyne. Kitos panašių rodiklių šioje srityje pasiekusios šalys yra Nyderlandai, Jungtinė Karalystė ir Estija“,- sako J. Džiugelis.

Užimtumo įstatymo pataisas jis ketina pateikti ketvirtadienio Seimo plenariniame posėdyje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)