Viena vilnietė tapo nemalonaus įvykio, kai kunigas nebuvo įleistas į restorano tualetą, liudininke, o kitam asmeniui į akis krito ir lauko kavinės staliukai ant šaligatvio kone prie pat Aušros vartų.

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis teigė, kad renginių vietose nebuvo užfiksuota jokių incidentų, nors prieigose šiokių tokių nesklandumų pasitaikė.

Iki popiežiaus Pranciškaus vizito likus kelioms dienoms, Vilnius ėmė keistis tiesiog akyse – gatvės, kuriose keliavo popiežius, buvo tveriamos tvorelėmis, restoranai bei kavinės buvo įspėti vizito dieną atlaisvinti praėjimus ir patraukti staliukus, o lauko prekybininkams savaitgalį buvo uždrausta vykdyti veiklą.

Penktadienį, popiežiaus vizito išvakarėse, DELFI kalbino Aušros vartų gatvėje įsikūrusius verslininkus. Šie sutartinai tikino, kad gavo įspėjimus ir prašymus šeštadienį patraukti staliukus, kurie pastatyti gatvėje. Verslininkai teigė, kad paklus prašymui, tačiau veiklą tądien vykdys ir lauks klientų.

Tačiau ne visos kavinės patraukė staliukus. Aušros vartų ir Didžiosios gatvių sankirtoje įsikūrusios kavinės ir šeštadienį kvietė klientus prisėsti prie lauke sustatytų staliukų. DELFI užfiksavo kavinių „Caffeinne“ ir „Café Montmartre“ lauko staliukus bei prie jų sėdinčius klientus.

Staliukų netraukė, nes nebuvo tokio nurodymo

„Caffeinne“ bendrasavininkas Nidas Kiuberis DELFI teigė, kad Didžiojoje gatvėje įsikūrusios kavinės staliukai šeštadienį nebuvo patraukti todėl, kad tokios rekomendacijos negavo.

„Mes tokios informacijos nebuvome gavę, – apie prašymą patraukti staliukus nuo šaligatvio ir atlaisvinti judėjimą žmonių srautams kalbėjo N. Kiuberis. – Mūsų kontaktai yra visur: oficialiame puslapyje, feisbuke, informacijos tarnybose – mūsų kontaktai yra visur.“

N. Kiuberio teigimu, jei jie būtų gavę rekomendaciją patraukti staliukus, būtų turėję iš anksto apgalvoti tinkamą ir patogų to įvykdymą - šioje kavinėje nėra jokio sandėlio, o senamiesčio gatvėse vizito metu buvo ribojamas eismas.

„Caffeinne“ bendrasavininkas įvardijo, kad jų įmonė yra draugiška miesto renginiams: „Ir maratono metu būname informuoti, kad reikia pasirūpinti geresniu praėjimu. Tikrai atsižvelgiame ir tai padarome“.

Kavinės Didžiojoje gatvėje, Vilniuje

Dalį staliukų patraukė, dalį paliko

„Café Montmartre“ vadovė Margarita Sinicienė teigė, kad kavinei adresuoto laiško iš savivaldybės negavo, tačiau pati kreipėsi į savivaldybę ir sužinojo, kad staliukų lauke negali būti. Vis dėlto, priėmė sprendimą patraukti tik kelis staliukus.

„Tarėmės su savivaldybe dėl šio klausimo, ką mes galime ir negalime“. – teigė Margarita.

Vadovės teigimu, įvertinus žmonių srautą buvo nuspręsta didžiąją dalį staliukų patraukti. „Kadangi buvo nedidelis žmonių srautas, visur patikra, jokio chaoso, tai nusprendėme mažą dalį staliukų palikti“, – teigė M. Sinicienė.

Jos teigimu, dienos metu nesulaukė jokių prašymų patraukti staliukus.

Kavinės Didžiojoje gatvėje, Vilniuje

Kunigui neleido nemokamai pasinaudoti restorano tualetu

Incidentą šeimos restorane „Jurgis ir Drakonas“ pastebėjo viena vilnietė, kuri teigė, kad stebėti situaciją buvo labai nyku. Jos teigimu, į restoraną užėjęs kunigas pasiprašė į tualetą, tačiau darbuotoja nesutiko jo įleisti atsakydama, kad tualetu gali naudotis tik klientai.

Šeimos restorano „Jurgis ir Drakonas“ vadovė Odeta Bložienė DELFI teigė, kad dėl šios situacijos jaučiasi labai nemaloniai ir jau ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad tokie dalykai nepasikartotų.

„Pirmiausia, man pačiai labai apmaudu ir gaila, kad taip atsitiko. Mes labai atsirenkame darbuotojus ir juos nuolatos mokome. Atsirenkame tokius darbuotojus, kad jie būtų panašūs savo kultūra, vertybėmis, – teigė O. Bložienė. – Esame šeimos restoranas, kuriame laukiami visi: ir tie, kurie atėjo pavalgyti, ir tie, kurie gal atėjo pasinaudoti tik tualetu ar atsigerti kavos.“

O. Bložienė įvardijo, kad restorane per dieną reikia pamaitinti apie tūkstantį žmonių, todėl dirba daugybė darbuotojų, kurie nuolat mokomi. „Tačiau panašu, kad net ir nuolatiniai mokymai ne visada užtikrina, kad pavyks išvengti kažkieno asmeninio sprendimo ar kažkokios žmogiškosios klaidos, ar net nesugebėjimo priimti teisingo sprendimo“, – kalbėjo O. Bložienė.

Restorano, kuris yra įsikūręs Pilies gatvėje, vadovė teigė, kad supranta esamą situaciją ir viešųjų tualetų trūkumą Viliaus centre, todėl visada maloniai priima visus užėjusius ir norinčius pasinaudoti tualetu.

O. Bložienė teigė, kad po šio incidento jau kalbėjo ir su darbuotojais. „Darbuotojams sunku pasakyti, kodėl taip atsitiko, – kalbėjo vadovė. – Galiu tik dar kartą pasakyti, kad labai apgailestauju dėl šios situacijos, pačiai labai nesmagu, nes ir pati daug keliauju, turiu šeimą ir suprantu, kad tokie maži dalykai leidžia labai daug.“

Vadovės teigimu, po šio incidento kiek kis darbuotojų mokymai. „Nusprendėme tai įtraukti į savo mokymų programą ir daugiau akcentuoti, ir skirti dėmesio tokiam, atrodo, paprastam dalykui, kaip mūsų svečių aptarnavimas, net tų, kurie atėjo ne pavalgyti“, – kalbėjo vadovė ir pridūrė, kad sieks kokybiškesnio kontakto su užeinančiais galimai potencialiais restorano klientams.

Beje, vilnietė, mačiusi šį incidentą, jį nupasakojo ir socialiniame tinkle. Čia netrukus sulaukė atsiprašymo. Vilnietė DELFI teigė, kad yra dėkinga už greitą ir nuoširdžią restorano vadovų reakciją.

Policija džiaugiasi sklandžiai vykusiu vizitu

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis teigė, kad popiežiaus vizito metu viskas vyko sklandžiai: „Galime pasidžiaugti, kad renginys tiek Vilniuje, tiek Kaune vyko sklandžiai, – įvardijo“.

M. Akelaičio teigimu, savaitgalį nebuvo užfiksuota jokių pažeidimų, susijusių su popiežiaus vizitu, o jei ir buvo kažkokių problemų, greičiausiai jos buvo išspręstos tiesiog vietoje, nefiksuojant to kaip pažeidimo.

Prieš popiežiaus vizitą visi buvo perspėjami dėl daiktų, kurių bus negalima įsinešti į susitikimo su popiežiumi vietas. Neleidžiamų daiktų sąraše buvo aštrūs, sprogstantys daiktai, dviratės transporto priemonės ir panašiai. M. Akelaičio teigimu, susirinkusieji paisė šių nurodymų.

„Policijai nereikėjo reaguoti į kažkokius pažeidimus dėl žmogaus prie apsaugos vartelių su neleidžiamais daiktais“, – įvardijo M. Akelaitis.

Nors M. Akelaitis pridūrė, kad smulkių incidentų buvo: „Prieigose ženklas buvo nuvirtęs, gal kažkas numetė, buvo vienas kitas neblaivus pasirodęs, bet tai ne pačių renginių vietose, o prieigose“.

Verslininkai ruošėsi vizitui

Aušros vartų prieigose įsikūrę verslininkai teigė, kad šeštadienį, popiežiaus vizito dieną, dirbs kaip įprasta, tik patrauks staliukus nuo šaligatvių. O štai šventųjų paveikslėlius, rožinius ir suvenyrus pardavinėjančios moterys skundėsi, kad šeštadienį dirbti negalės.

Prekyba gatvėje buvo uždrausta visame senamiestyje. „Visi prekybininkai gavo žinutes, kad negalės prekiauti, – pasakojo vyras ir pridūrė, kad prekiauti neleis, nors tvorelių Pilies gatvėje nėra – ji neįeina į popiežiaus važiavimo maršrutą. – Šiandien dar galime prekiauti kaip įprasta, darbo laiko neriboja, o rytoj nedirbsime nei mes, nei kiti. Viskas bus uždaryta.“

Popiežiaus vizitui besiruošianti Vilniaus savivaldybė buvo pateikusi rekomendacijas visoms kavinėms bei restoranams, įsikūrusiems Aušros vartų, Pilies bei Didžiojoje gatvėje. Savivaldybės rekomendacijoje buvo prašoma patraukti lauko staliukus ir atlaisvinti kelią žmonių srautams.

Vilniaus miesto savivaldybė rekomendavo patraukti staliukus

„Vilniaus miesto savivaldybės administracija, įvertindama rugsėjo 22–23 dienomis sostinėje vyksiančio Popiežiaus Pranciškaus vizito svarbą ir tikėdamasi didžiulio tikinčiųjų ir miesto svečių antplūdžio, tam ruošėsi anksto: savaitgaliui nemokamai atvertos 6 požeminės automobilių stovėjimo aikštelės, pasirūpinta nemokamu viešuoju transportu, Konstitucijos pr. ir Vrublevskio g. papuoštas dvispalvėmis vėliavėlėmis ir gairelėmis, įrengti laikini kelio ženklai, informaciniai skydai ir panašiai“, – rašoma DELFI pateiktame Vilniaus miesto savivaldybės atsakyme.

atsakyme teigiama, kad rekomendacija atlaisvinti šaligatvius buvo: „Atsižvelgdami ir vykdydami Vadovybės apsaugos departamento pareigūnų reikalavimus, kad lauko kavinių įranga, esant dideliam žmonių srautui, gali trukdyti ir kelti grėsmę žmonių saugumui ir sveikatai, rekomendavome įmonėms, turinčioms lauko kavines Pilies, Didžiojoje, Aušros Vartų gatvėse ir K. Sirvydo skvere, nuo rugsėjo 21 d. 22.00 val. iki rugsėjo 22 d. 22.00 val., neprekiauti lauko kavinėse, o lauko kavinių įrangą, esant galimybei, išmontuoti ir pašalinti nuo šaligatvio, pėstiesiems suteikiant kuo didesnę judėjimo laisvę. Tačiau visos maitinimo įstaigos, esančios pastatuose, paviljonuose – restoranai, barai, kavinės laisvai galėjo veikti ir teikti maitinimo paslaugas“.

Popiežiaus vizito akimirkos: