Kai kurie M. Majausko bendrininkai jau nėra taip tvirtai įsitikinę, ar laikysis savo su Vyriausybe nesuderinto pasiūlymo iki galo.

Sako, kad Majauskas per aktyvus

Prieš porą savaičių konservatorių prezidiumas įpareigojo savo frakcijos narius Seime neteikti biudžetui iniciatyvų, nederintų su Vyriausybe.

O pirmadienį konservatorių Priežiūros komitetas nusprendė rekomenduoti M. Majauskui arba atsiimti su Vyriausybe nederintą siūlymą dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, arba trauktis iš pareigų komitete ir iš partijos.

Bendrai visiems Seimo konservatoriams sprendime rekomenduojama, prieš teikiant siūlymus dėl kitų metų valstybės biudžeto projekto, suderinti juos su Vyriausybe, o anksčiau pateiktus nesuderintus pasiūlymus atsiimti.

Taip pat pažymima, kad partinę drausmę pažeidusiems bendražygiams gali būti uždrausta būti TS-LKD kandidatu artimiausiuose Seimo, savivaldos, Europos Parlamento ar prezidento rinkimuose.

Mykolas Majauskas

Visgi konkrečios sankcijos sprendime minimos tik kalbant apie M. Majauską, nors iniciatyvą dėl platesnio PVM lengvatos taikymo, nei siūlo Vyriausybė, iš konservatorių registravo ne jis vienas, bet ir kolegos Antanas Čepononis, Mindaugas Skritulskas ir Kazys Starkevičius.

Dar daugiau: A. Čepononis kaip ir M. Majauskas per Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdį pritarė neterminuotos PVM lengvatos taikymui maitinimo, kultūros ir sporto paslaugoms, nors Vyriausybė tokią lengvatą pasiūlė taikyti tik pusmetį.

Tai kodėl siūloma bausti tik M. Majauską?

„Būdamas komiteto pirmininku Mykolas po prezidiumo spalio 12 dienos nutarimo spalio 19 dieną turėjo savo komiteto posėdį ir šį klausimą svarstė, ir pirmininkaudamas jį aktyviai palaikė. Viešoje erdvėje jo visa laikysena ir aktyvumas ginant šią liniją irgi yra akivaizdžiai matomas“, – aiškino V. Benkunskas.

Frakcija spręs dėl narystės ir pareigų komitete

Paminėjus, kad komiteto posėdyje lengvatos taikymui pritarė ir A. Čepononis, V. Benkunskas sutiko: „Gali būti.“

Bet politikas neatlyžo, kad visgi M. Majauskas yra pagrindinis iniciatyvos dėl PVM lengvatos stūmėjas.

„Yra pokalbiai, suprantu, frakcijos viduje pravesti, visi turi savo pozicijas, išaiškinimus, frakcijoje išsiaiškins ir galutiniuose balsavimuose pasimatys. Bet Mykolo laikysena po prezidiumo nutarimo viešoje erdvėje buvo akivaizdžiai matoma, dėl to sąmoningai tas akcentas į jį nutarime ir yra dėtas“, – dėstė V. Benkunskas.

Jis leido suprasti, kad partijos sprendimai dėl M. Majausko elgesio bus po biudžeto projekto priėmimo.

„Nesam datų nusistatę ir labai tikimės, kad toliau klausimo Priežiūros komitete svarstyti nereikės. Bet, kaip suprantu, pati biudžeto svarstymo struktūra yra tokia, kad po galutinio balsavimo ir matosi, ar biudžetas yra patvirtintas ir koks tas biudžetas – su kokiomis pataisomis ir pasiūlymais – yra patvirtintas. Matydami, matyt, galutinę biudžeto rėmimo eigą ir spręsim, ar dar yra čia kažką priežiūrai veikti, ar ne.

Bet čia kalbant apie partinę atsakomybę ir liniją, o visas detales dėl pirmininkų ir buvimo frakcijoje, spręs frakcijos vadovybė viduje. Mes savo nuožiūra tik rekomendavome atsižvelgti į tai, kad M. Majauskas neatsirado Biudžetų ir finansų komiteto pirmininko pozicijoje savaime, partija juo pasitikėjo ir jį delegavo ir čia, pirmiausia, partijos pozicija“, – kalbėjo V. Benkunskas.

M. Majauskas, nepaisant raginimų ir grasinimų nuobaudomis, nuo savo iniciatyvos dėl neterminuotos PVM lengvatos tam tikroms paslaugoms trauktis nežada.

Vienybė aižėja

To bent jau kol kas neketina daryti ir bendražygis partijoje M. Skritulskas.

„Aš kol kas norėčiau platesnės diskusijos šituo klausimu, manęs niekas neįtikino, kad lengvata turėtų būti tik pusę metų, – Delfi sakė jis. – Aš kol kas tos nuostatos laikausi. Manau, kad kris pajamos, jei [PVM tarifą] padidinsim, eis šitas verslas į šešėlį ir didelis klausimas, ar mes surinksime tą patį PVM, kurį planuojame, dėl to tokia pozicija.“

Mindaugas Skritulskas

O jei Vyriausybė išvadoje nepritars platesniam PVM lengvatos taikymui?

Tai, pasak M. Skritulsko, jo nuomonės nepakeis: „Mano matymo niekas nepakeis, kaip manau, taip manau. <...> Nebent jeigu kažkas argumentuotai man paaiškins, dėl ko taip daryti negalima, arba tai pakenktų, bet kol kas man niekas argumentuotai nepaaiškino, aš negirdžiu jokių argumentų.“

A. Čepononis nebuvo taip ryžtingai nusiteikęs – esą jei Vyriausybė neterminuotai PVM lengvatai maitinimo, sporto ir kultūros paslaugoms nepritars, jis pereis į Vyriausybės pusę.

„Šiandieną aš matau, kad diskusija jau yra ne ekonominė, o politinė. Kada būsime balsavime svarstyme, aš tikrai palaikysiu Vyriausybės parengtą biudžetą, nes kaip partijos nariai mes balsavome už Vyriausybės programą, tai būtų keista [jei balsuotumėm kitaip]. <...> Jei Vyriausybė mano, kad visumoje ši lengvata nėra tikslinga, tokios nuostatos ir laikysimės“, – Delfi komentavo konservatorius.

Antanas Čepononis

Vyriausybės vertinimu, neterminuotos 9 proc. PVM lengvatos taikymas maitinimo, sporto ir kultūros paslaugoms reikšmingai keistų biudžeto projektą ir neigiamai atsilieptų pajamų iš išlaidų balansui.

Šiuo metu kitų metų biudžeto projektas svarstomas Seimo komitetuose, jį planuojama priimti lapkričio 11 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)