"Tikrai labai gaila, kad prokuroras priėmė šį netikėtą sprendimą. Jo patirtis ir kompetencija - nekelia abejonės, už nuopelnus prokuratūrai jis buvo nuolat skatinamas ir nebuvo jokių minčių apie tai, kad jis neturėtų toliau tęsti tarnybos. Šią mano poziciją liudija net ir tai, kad kaip tik vakar, dar nežinodamas apie jo ketinimus pasitraukti, suteikiau prokurorui Mindaugui Dūdai aukštesnį kvalifikacinį rangą – vyriausiojo justicijos patarėjo. Tai aukščiausias galimas kvalifikacinis rangas prokuratūros sistemoje, kurį gali suteikti generalinis prokuroras", - teigiama trečiadienį BNS pateiktame D.Valio komentare.

Generalinės prokuratūros vadovas tvirtina, kiek daugiau nei prieš dvejus metus suteikęs M.Dūdai vyresniojo justicijos patarėjo kvalifikacinį rangą, o pernai jis buvo apdovanotas prokuroro garbės ženklo "Už nuopelnus" 2-ojo laipsnio medaliu.

"Man vakar tokie motyvai, kurie skamba šiandien, nebuvo išsakyti. Gaila, nes pasikalbėję atviriau gal geriau būtume supratę vienas kitą", - teigia D.Valys.

Nuo liepos 26 dienos tarnybą paliekantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras M.Dūda BNS trečiadienį sakė, kad jo sprendimą lėmė daug aplinkybių.

"Iš tikrųjų daug aplinkybių susidėjo į vieną vietą. Net ne šiek tiek, o kartais kardinaliai skyrėsi mano ir vadovybės požiūris į procesinę prokuroro veiklą ir savarankiškumą, taip pat ir į karjeros galimybes šioje institucijoje", - trečiadienį BNS sakė M.Dūda.

Paklaustas, ką turįs omenyje kalbėdamas apie jo ir Generalinės prokuratūros vadovų požiūrių skirtumus į prokurorų savarankiškumą, M.Dūda užsiminė nenorįs "viešai skalbti nešvarių skalbinių".

Paklaustas, kaip vertina šiuos M.Dūdos nurodytus motyvus, D.Valys svarstė, jog "matyt, ir šį kartą galima bus sakyti, kad mūsų požiūriai kardinaliai skiriasi, nes man tikrai neatrodo, kad prokuroras Mindaugas Dūda priėmė nors vieną nesavarankišką sprendimą ar buvo verčiamas tai daryti".

"O dėl karjeros galiu pasakyti tik tiek, kad tam tikras jos perspektyvas, realias galimybes pats siūliau apsvarstyti net ir vakar. Gal, nors tiesiai man tai nebuvo pasakyta, prokuroras mano, kad jam nepavyko įgyvendinti kokių nors asmeninių siekių, patenkinti turėtų karjeros ambicijų. Tačiau prokuratūra yra didelis kolektyvas, tad visuomet yra tikimybė, kad kažkas gali pasirodyti kažkiek kažkuo pranašesnis. Galų gale kiekvieno iš mūsų tie pranašumai yra skirtingi. Tas, kurio gebėjimai ir nuopelnai neabejotini tiriant bylas, palaikant valstybės kaltinimą, nebūtinai taip pat sėkmingai susidoros su struktūros administravimo užduotimis", - BNS teigė D.Valys.

Pasak jo, M.Dūda padarė puikią karjerą ir jo nuopelnus buvo įvertinti "tikrai su visa pagarba ir deramai".

Klausiamas, ar nemato savo klaidų, lemiančių patyrusių prokurorų "nutekėjimą" iš tarnybos, generalinis prokuroras teigė, kad minimas "nutekėjimas" nėra itin didelis, ypač palyginti su kitomis institucijomis.

"Pernai jis tesudarė apie 3 procentus. Palyginimui, Valstybės kontrolėje šis rodiklis yra 6 proc., Specialiųjų tyrimų tarnyboje - 9 procentai. Dar turiu pastebėti, kad tas "nutekėjimas" nepadidėjo pradėjus prokuratūros pertvarką, tai gana stabilus rodiklis. Koks bus šiemet - žiūrėsime, kai baigsime šiuos metus. Bet atsižvelgdamas į kai kurių išeinančių prokurorų patirtį ir kompetenciją, tikrai negaliu sakyti, kad nieko neprarandame. Todėl ir prokurorą M.Dūdą vakar ne tik nuoširdžiai klausiau, prašiau įvardyti tikruosius jo sprendimo motyvus, bet ir raginau dar kartą jį permąstyti. Man svarbu, kad tokie patyrę ir galintys būti labai naudingi Lietuvai prokurorai norėtų tęsti tarnybą, todėl tikrai ieškosiu sprendimų, kurie leistų tai užtikrinti", - atsakyme nurodo D.Valys.

M.Dūda prokuratūroje dirbo nuo 1996 metų.

Iš pareigų praėjusią savaitę taip pat pasitraukė buvęs Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis.