Biblioteka dabartiniame pastate – istorinėje ir vienintelėje nuo miesto įsikūrimo pavadinimo nepakeitusioje Trakų gatvėje, veikia nuo 1950 m., o pats pastatas yra daug senesnis – jo rūsiuose randami architektūriniai sluoksniai nuo XV amžiaus.

Pastato kaimynystėje – Pranciškonų vienuolynas ir viena pirmųjų koplyčių Vilniaus mieste. Gatvės pradžioje buvo miesto vartai. Ilgus metus – XVI-XVIII a. čia veikė didžiausi Vilniaus užvažiuojami (nakvynės) namai.

„Šie namai matė labai daug laikmečių“, – sakė bibliotekos direktorius Petras Zurlys.

Bibliotekoje vaikystėje lankėsi ir Grybauskaitė

Vilniaus Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje vaikystėje lankėsi ir dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Atsimetu tas aukštas lubas, labai gražų – tokį mįslingą ir didingą pastatą , įeidavai ir žinodavai, kad čia visko daug ir svarbiausia, kad gali rasti bet ką ir nuotykius, ir istorinius (veikalus). (…) Šita biblioteka buvo mano vaikystės biblioteka“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Prezidentė sakė, kad vaikystėje mėgo skaityti, tačiau vienos konkrečios mėgstamiausios knygos neišskyrė

„Mėgau skaityti apie viską priklausomai nuo amžiaus, augau kartu su knygomis, jos mane augino“, – sakė D. Grybauskaitė, apsilankiusi jau po renovacijos duris atvėrusioje bibliotekoje.

Biblioteka stipriai pasikeitė

Kaip sakė bibliotekos direktorius, renovacija truko daugiau negu dešimt metų.

„Buvo atlikta labai daug darbų, taip pat ir restauratorinių – 13 krosnių pilnai atnaujintos. Darant darbus atsiverdavo papildomos erdvės, nišos, kurių nežinojome, kad jos yra. Restauratoriai atidengė piešinius, lipdinius, kurie labai įdomūs ir autentiški“, – sakė P. Zurlys.

Pasak direktoriaus, po renovacijos biblioteka dirbs nuo 11 iki 19 val. kasdien, išskyrus sekmadienį.

„Kada nedirbome šeštadienį, sulaukdavome labai daug skaitytojų priekaištų, bus šeimadieniai, žmonės galės ateiti ir su mažais vaikais, vaikučių biblioteka irgi yra restauruota, ten yra ir kambarys mamai su mažu vaikeliu“, – pasakojo P. Zurlys.

Pasak jo, bibliotekoje bus galima pasižiūrėti kino filmus, klausytis vinilinių plokštelių, peržiūrėti meno leidinius.

„Apie savitarną jau nekalbu. Žmonės galės visą parą palikinėti kaip ir visose pažangiose bibliotekose spaudinius. (...) Ir kiekvienas skaitytojas, jeigu nenorės bendrauti su bibliotekininke, jis ateis, padės knygas, jos jam bus nuskaitomos, paskui jis galės pasiimti, ir galės net nepasilabinęs su bibliotekininke išeiti kaip ir visose normaliose bibliotekose“, – didžiavosi P. Zurlys.

Pasak jo, ši biblioteka yra patogi skaitytojams tuo, kad jos fondai kryptingai formuoti dešimtmečius.

„Jie dabar yra vieni patraukliausių skaitytojui ta prasme, kad turime įvairių šakų literatūros, ir galima į namus pasiimti iki penkių leidinių mėnesiui, paskui galima prasitęsti“, – sakė P. Zurlys.

Pasak direktoriaus, iki remonto bibliotekoje lankėsi 600-700, piko dienomis – iki 1000. Po remonto tikimasi, kad į biblioteką kasdien užsuks apie 1000 lankytojų.