Įmonės duomenimis, darbuotojas virusu užsikrėtė nuo artimos aplinkos žmogaus, kuris yra identifikuotas ir Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui žinomas.

„Labai apgailestaujame, kad koronavirusas buvo diagnozuotas mūsų darbuotojui. Nuolat su juo palaikome ryšį ir, mūsų žiniomis, jis jaučiasi gerai, todėl gydysis namuose. Didžiausias mūsų rūpestis ir dėmesys šiuo metu nukreiptas į darbuotojus. Koronavirusu užsikrėtęs žmogus kontaktavo su 19 kolegų – jis dirbo tik viename iš gamybos cechų. Sudarėme tikslų jų sąrašą ir jie šiuo metu saugiai saviizoliuoti namuose. Kol jie bus saviizoliacijoje, perskirstysime savo žmogiškųjų išteklių resursus, kad duonos gamybos procesai nesutriktų“, – tikino „Fazer Bakery Baltic“ vadovas Klavs Berzins.

Prevencijos priemonių ėmėsi nuo kovo pradžios

K. Berzins informuoja, kad kepyklos gamybinės patalpos ir įrengimų paviršiai buvo nuodugniai dezinfekuoti ir šiandien jau dirba nauja pamaina, neturėjusi sąlyčio su užsikrėtusiu darbuotoju.

„Fazer Lietuva“ vadovas pabrėžia, kad situacijai, jog kepykloje gali užsikrėsti darbuotojas, pradėta ruoštis iš anksto, todėl įmonė turėjo labai aiškų savo darbų organizavimo ir veiksmų planą. Dar kovo mėnesio pradžioje buvo imtasi papildomų prevencijos priemonių higienai ir darbuotojų saugumui užtikrinti, kurios buvo nuolat papildomos:

  • Patalpos valomos drėgnuoju būdu dezinfekuojančiomis priemonėmis kasdien, o bendro naudojimo paviršiai dezinfekuojami ne rečiau kaip 5 kartus per dieną.
  • Sugriežtinti rankų higienos reikalavimai, įdiegtos papildomos dezinfekcines priemonės, papildomai rūpinamasi švara ir ventiliacija biuro bei gamybos patalpose.
  • Sustabdyti bet kokie pašalinių žmonių vizitai, kurie nėra kritiškai būtini, kepykloje ir jos erdvėse. Į įmonės teritoriją tiekėjai, vežėjai gali patekti tik užpildę specialų klausimyną ir laikydamiesi papildomų saugumo reikalavimų.
  • Komandiruotės, asmeninės kelionės į kitas šalis yra draudžiamos, o visi susitikimai vyksta virtualiai, administracijos darbuotojai dirba iš namų.
  • Visi užsienio šalyse lankęsi darbuotojai yra saviizoliacijoje, taip pat ir tie, kurie atostogų metu buvo išvykę.
  • Atsižvelgus į LR atsakingų institucijų paskelbtas rekomendacijas, užsakytos papildomos darbo saugos priemonės (daugkartinio naudojimo kaukės). Jos jau yra gautos ir pradėtos dalinti visiems darbuotojams. Kaukes privaloma dėvėti visiems gamyboje dirbantiems darbuotojams, pagal pateiktą naudojimo instrukciją. Kiekvienas darbuotojas yra atidžiai stebimas ir pajutus bet kokius negalavimus, jam nedelsiant matuojama kūno temperatūra. Esant bent menkiausiems peršalimo ligos simptomams, darbuotojas yra atleidžiamas nuo darbo funkcijų vykdymo.


Teigiama, kad kaip elgtis šioje situacijoje, buvo konsultuojamasi ir su atsakingomis institucijomis.

Klavs Berzins

„Galime patvirtinti, kad įmonė kreipėsi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir elgėsi pagal visas rekomendacijas – šio atvejo epidemiologinė diagnostika buvo atliekama glaudžiai bendradarbiaujant su įmonės administracija. Buvo imtasi darbuotojų, turėjusių santykį su sergančiu darbuotoju, izoliavimo ir kitų profilaktinių priemonių, įskaitant kruopščią patalpų dezinfekciją“, – sako Visuomenės sveikatos centro prie LR Sveikatos apsaugos ministerijos vedėja Orina Ivanauskienė.

Užtikrinama, kad gaminiai saugūs

Kepyklos vadovas patikino, kad visi kepyklos gaminiai yra saugūs – rizikos užsikrėsti COVID-19 nuo pakuotės ar gaminio – nėra. Primenama, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rašė: „Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos maisto saugos agentūros (EFSA) duomenimis, nėra jokių mokslinių duomenų, kad COVID-19 galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą.“

Kad toliau tęsti gamybą ir dirbti kitai darbuotojų pamainai saugu, tikina ir dezinfekciją įmonėje atlikusios bendrovės „Dezinfa“ Kauno padalinio vadovas Mindaugas Černauskas.

„Galiu patikinti, kad po atliktų gamybinių patalpų dezinfekcijos virusas nebegali plisti nei per produkciją, nei per aplinką. Dezinfekcijos metu visos patalpos yra išpurškiamos specialia dezinfekcine medžiaga, taip pat ir visi paviršiai – sienos, grindys, lubos, įrengimai, net ir bendras patalpos oras. Po to patalpos yra išvėdinamos, o paviršiai, su kuriais liesis maisto žaliava, dar papildomai nuvalomi ir tampa visiškai saugūs, todėl maisto gamyba gali vykti toliau“, – sako M. Černauskas.

Iššūkiai maisto pramonės įmonėms

Dėl susiklosčiusios sudėtingos situacijos Lietuvoje kovojant su virusu, maisto pramonės įmonės susiduria su iššūkiais. Vienas iš jų – atliekamų tyrimų pasiekiamumas ir operatyvumas.

„Latvijoje, kurioje taip pat turime kepyklą, yra sudaryta galimybė už tam tikrą mokestį pasitikrinti kiekvienam, todėl mes tikrinsime visus darbuotojus be išimties, jeigu matysime bent menkiausią grėsmę. Tuo metu Lietuvoje tyrimo pasiekiamumas yra itin komplikuotas, dėl ko kyla labai daug klausimų ir rizikų. Tai didelė spraga, kurią reikėtų nedelsiant taisyti, kitaip gali atsirasti nesklandumų dėl nenutrūkstamo maisto produktų tiekimo Lietuvos žmonėms“, – tikino kepyklos vadovas.
Šiuo metu „Fazer Lietuva“ kepykloje Kaune iš viso dirba 265 darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (210)