Pasak ministro, siekiant pritraukti jaunus darbuotojus į sveikatos apsaugos sistemą visų pirma reikia sukurti patrauklias darbo sąlygas, ir į tai riekia koncentruotis.

„Tai (siūlymas atidirbti) nėra Vyriausybės programos dalis, mes esame nukreipę savo žvilgsnį kitaip, kaip pritraukti jaunus darbuotojus į sveikatos sistemą“, – trečiadienį žurnalistams prie Vyriausybės sakė ministras.

„Visų pirma mes turime sukurti darbo sąlygas, nes ne viskas yra atlyginimas, stiprias gydymo įstaigas, jose turi dirbti stiprios komandos, jose neturi būti mobingo, patyčių ir apie ką šneka jaunoji gydytojų karta, man atrodo, į šituos dalykus turėtume susikoncentruoti“, – pažymėjo A. Dulkys.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas bei kiti šio komiteto nariai iš skirtingų frakcijų registravo projektą, kad valstybės lėšomis rezidentūros studijas baigę medikai turėtų kelerius metus atidirbti Lietuvoje.

Šią iniciatyvą sukritikavo konservatorių koalicijos partneriai Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad siūlymas frakcijoje neaptartas ir tai yra kelių jos narių iniciatyva, kuriai asmeniškai nepritartų.

A. Matulas sako siūlantis šiuo klausimu pradėti diskusiją. „Norime pasiūlyti tą principą diskusijai, kad spręstume darbuotojų problemą, ypač regionuose, nes kai kuriuose regionuose ambulatorinėje, stacionarinėje grandyje yra katastrofa“, – BNS anksčiau sakė A. Matulas.

Pagal pataisas, valstybei apmokėjus visą studijų kainą rezidentūros studijas baigęs medikas įsipareigotų ketverius metus dirbti viešosiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Jei valstybė apmokėtų pusę studijos kainos, rezidentūros studijas baigęs medikas turėtų viešajame sveikatos sektoriuje atidirbti dvejus metus.

Mokslo ir studijų įstatymo pataisos numato, kad medicinos rezidentūros studentai su valstybe ir universitetu pasirašytų trišales sutartis dėl studijų finansavimo.

Siūloma, kad nauja tvarka įsigaliotų nuo 2022 metų gegužės 1 dienos.

Pasak A. Matulo, Seimo kanceliarijos Tyrimų skyriaus surinkta medžiaga rodo, kad tam tikri įpareigojimai atidirbti baigus valstybės lėšomis finansuotas medicinos studijas nustatyti Graikijoje, Latvijoje, Vengrijoje ir kai kuriose Vokietijos žemėse.

Pataisas kartu su komiteto vadovu teikia konservatoriai Linas Slušnys, Paulė Kuzmickienė, Jurgita Sejonienė, socialdemokratė Orinta Leiputė, „valstiečių“ frakcijos atstovė Rimantė Šalaševičiūtė, „darbietė“ Vaida Giraitytė-Juškevičienė.