Parlamentarai raštu uždavė klausimus D. Jauniškiui, ar VSD vadovas turi teisę dalinti žodinius pavedimus rinkti informaciją, raštu ar žodžiu buvo suformuluotas minimas pavedimas, kokiu teisiniu pagrindu, kas konkrečiai jį davė, kaip surinkta informacija buvo panaudota, kam perduota, ar ji saugoma ir t. t.

Iš viso raštu Seimo nariai D. Jauniškiui suformulavo 22 klausimus. Pagal Seimo statutą, sesijos metu, kiekvieną antradienį Vyriausybės pusvalandžio metu į Seimo narių iš anksto raštu pateiktus klausimus turi atsakyti Seimo skirti institucijų vadovai.

V. Bakas ir P. Urbšys taip pat sako norintys paneigti, jog klausimus kelia dėl politinio išskaičiavimo, todėl yra pasirengę nekelti savo kandidatūrų Seimo rinkimuose, jei Seime bus sudaryta komisija situacijai VSD tirti. Jie siekia, kad tyrimą atliktų ne Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, o iš Seimo narių sudaryta komisija.

Dar viena parlamentarų keliama sąlyga – kad tarp komisijos narių nebūtų Seimo narių, kurie „asmeniškai išreiškė išankstines neigiamas nuostatas pranešėjo ir pateiktos informacijos atžvilgiu“.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs tuometinį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką V. Baką, jog VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą V. Ušacką.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, griežtai laikėsi įstatymų. Žvalgybos tarnyba tvirtina, kad galėjo tikrinti informaciją, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

V. Bakas perdavė medžiagą Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai, o sužinojęs, kad tyrimas nebeatliekamas, Seimo valdybai pasiūlė inicijuoti parlamentinį tyrimą.

Komitetas yra išklausęs informaciją apie Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos atliktą patikrinimą dėl pareigūno pateiktos informacijos. NSGK pirmininkas D. Gaižauskas tuomet žurnalistams sakė, kad pareigūnai gautą medžiagą tikrino dešimt mėnesių ir nusikalstamų veikų požymių nebuvo nustatyta.

NSGK taip pat šią savaitę lankėsi išvažiuojamajame posėdyje VSD bei paprašė pateikti visą medžiagą apie tikrintus kandidatus į prezidentus, taip pat išklausė apie galimai neteisėtai rinktą informaciją pranešusį pareigūną.