Skandalas Druskininkuose kilo 2013 m., vietos žiniasklaidai išsiaiškinus, kad prie kurorto savivaldybės mero namų, Turistų gatvėje, drauge su 12 arų privačiu politiko sklypu aptverti ir 25 arai valstybinės žemės.

Tais pačiais metais Druskininkų savivaldybės administracija užtvertoje valstybinėje žemėje nedelsdama suformavo du sklypus po 9 arus ir atkūrė nuosavybės teises paveldėtojams, kurie skubiai pardavė juos R. Malinauskui. Neįteisinti liko tik 6 arai su kūdra, bet juos nuo Vijūnėlės parko skiriančią 1,5 metro aukščio tvorą Druskininkų apylinkės teismas pripažino bešeimininkiu turtu ir perdavė savivaldybei.
Druskininkų mero Ričardo Malinausko tvora

Būtent šią tvorą Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos reikalavo nugriauti, o Druskininkų savivaldybė kategoriškai atsisakė tokį reikalavimą vykdyti.

Sausio 16 dieną Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjų kolegija panaikino Kauno apygardos teismo nutartį ir paliko galioti 2018 metų Alytaus apylinkės teismo nutartį, kad Druskininkų savivaldybė neprivalo vykdyti Statybos inspekcijos privalomų nurodymų – tvoros griauti nereikia. Nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

„Aukščiausiojo Teismo sprendimas pagaliau užbaigs kelerius metus žiniasklaidoje keliamas insinuacijas šios tvoros tema. Tvora, esanti valstybinėje žemėje, kurią Nacionalinė žemės tarnyba perdavė savivaldybei pagal panaudą, yra bešeimininkis turtas. Šiuo turtu rūpinasi Druskininkų savivaldybė įstatymų numatyta tvarka“, – teigia Druskininkų savivaldybės administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė.

2019 m. vasario 22 d. teisėjų korupcijos bylą tirianti Generalinė prokuratūra areštavo Druskininkų savivaldybės mero R. Malinausko namą ir žemės sklypą. Bendra areštuoto turto vertė – beveik 430 tūkst. eurų. Druskininkų merui R. Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui teisėjų korupcijos byloje yra pateikti įtarimai.
Druskininkų mero Ričardo Malinausko tvora