R. Malinausko įžūlumas – be ribų

Pats R. Malinauskas, artėjant terminui iki kada jo vadovaujama savivaldybė privalo atlaisvinti visuomenei priėjimą iki valstybės žemės, ėmėsi tvarkyti savo namų aplinką - ketvirtadienį Druskininkų savivaldybės vadovo kieme nuo ryto plušo darbininkai, klojantys naujas trinkeles ant įvažiavimo į R. Malinausko gyvenamąją sodybą Turistų gatvėje.

Jam oponuojančius politikus, bandančius į viešumą kelti galimus R. Malinausko pažeidimus, Druskininkų savivaldybės vadovas bando užčiaupti inicijuodamas jiems apkaltą savo vadovaujamoje Druskininkų savivaldybės taryboje.

Visa tai vyksta kilusio skandalo dėl R. Malinauskui priklausančios sodybos Latežeryje fone: trečiadienį DELFI pranešė apie neregėtą įžūlumą - laukdamas teismo sprendimo dėl galimai neteisėtų statybų Latežeryje, Ratnyčios upės pakrantėje, Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas nusprendė užversti dalį upės vagos akmenimis.

Akmenis į upę darbo dieną vertė mero pavaldiniai, tarp jų – savivaldybės tarybos narys Algis Bolys, mero patarėjas Aivaras Kadziauskas.

Tokiu įžūliu elgesiu pasipiktino aplinkos ministras Kęstutis Navickas, o Seimo Antikorupcijos komisija inicijavo valstybinių institucijų tyrimą situacijai išsiaiškinti.

Išdygo naujos tvoros dalis

DELFI jau rašė apie tai, kad prokurorai ėmėsi viešojo intereso gynimo priemonių dėl greta Druskininkų mero Ričardo Malinausko sklypo valstybinėje žemėje esančios tvoros, kuri pažeidžia visuomenės interesą ir padidina mero kiemą valstybinės žemės sąskaita.

Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Marijus Šalčius priėmė sprendimą, kuriuo Nacionalinę žemės tarnybą įpareigojo imtis priemonių dėl pažeidimo pašalinimo.
Tam prokuratūra žemėtvarkininkams davė dvidešimt dienų, šis terminas jau pasibaigė.

„Šių metų kovo 8-ą dieną Nacionalinė žemės tarnyba informavo Kauno apygardos prokuratūrą, kad dar šių metų sausio 20-ą dieną atliko patikrinimą ir sausio 25-ą dieną raštu įpareigojo Savivaldybę iki balandžio 1-os dienos atlaisvinti praėjimą iki aptvertos valstybinės žemės sklypo dalies.Taip pat informavo, kad balandžio mėnesį žemėtvarkininkai atliks pakartotinį patikrinimą, ar buvo atlaisvintas praėjimas. Rašte nurodoma, kad, jeigu praėjimas nebus atlaisvintas, tai Nacionalinė žemės tarnyba kreipsis į teismą“, - ketvirtadienį DELFI sakė prokuroras M. Šalčius.

Tačiau vietoje atlaisvintos valstybinės žemės Druskininkų savivaldybė griebėsi tverti naujas tvoras mero R. Malinausko panosėje.

Naujoji tvora Vijūnėlės parko teritorijoje, Turistų gatvėje Druskininkuose, iš pirmo žvilgsnio sutampanti su riba, skiriančia R. Malinausko valdomus sklypus ir valstybės žemę, šaltinių teigimu, buvo pastatyta praėjusią savaitę. Tai esą padaryta vietos savivaldybės administracijos vadovybės nurodymu.

Atviros tvoros segmentai pastatyti nuo vadinamosios bešeimininkės tvoros, ištisai juosiančios valstybės žemę ir R. Malinausko valdomus sklypus, iki tvenkinio, kurį Druskininkų savivaldybė vadina hidrotechniniu įrenginiu, pakrantės.

Tvoroje įrengti varteliai, tačiau priėjimas į valstybės žemę paprastam piliečiui vis tiek neįmanomas, nes reikia arba lipti per tvorą, arba turėti vartelių raktą, arba kulniuoti per mero privatų sklypą iki valstybinės žemės, kurią nuo mero valdų skiria nauja tvoros dalis.

Laukia pasibaigiant terminų

Ketvirtadienį kalbinta Nacionalinės žemės tarnybos Druskininkų skyriaus vadovė Irena Jankuvienė sako, kad kol nesibaigęs žemėtvarkininkų Druskininkų savivaldybei duotas nurodymo terminas, komentuoti situaciją būtų neetiška.

Pasak Druskininkų žemėtvarkos skyriaus vadovės, patikrinimą – kaip įvykdytas nurodymas atlaisvinti valstybinę žemę ir padaryti ją prieinamą visuomenės nariams, jos vadovaujama tarnyba numačiusi atlikti balandžio 20-ą dieną.

„Mes turime laikytis teisės aktų: surašyti kvietimą, išlaukti dešimt dienų, užtikrinti, kad patikrinime dalyvautų savivaldybės atstovai“, - sakė I. Jankuvienė.

Druskininkų savivaldybės sprendimas – atskirti R. Malinausko privatų sklypą nuo valstybinės žemės naujos tvoros dalimi, paliekant merui priėjimą prie „hidrotechninio įrenginio“, o visuomenei pasiekti valstybinę žemę įrengti vartelius dabar jau Druskininkų savivaldybei priklausančioje tvoroje, nepertraukiama linija juosiančioje R. Malinausko sklypą su gyvenamuoju namu ir šalia esančią valstybės žemę, kelia abejonių prokurorui M. Šalčiui.

„Iš Nacionalinės žemės tarnybos rašto taip ir nėra aišku, ar žemėtvarkos įstaigą, kaip valstybinės žemės patikėtinį, tenkins vartelių įrengimas žmonėms patekti į aptvertą teritoriją, ar visgi bus reikalaujama tvorą nugriauti“, - sako Kauno apygardos prokuratūros atstovas.

Neįtikusiam opozicijos atstovui inicijavo apkaltą

Kol žurnalistai ketvirtadienį fiksavo naujas tvoras mero namų Druskininkuose prieigose, o samdyti darbininkai klojo trinkeles įvažiavime į R. Malinausko namą, posėdžiauti susirinkę Druskininkų savivaldybės tarybos nariai, taip pat ir garsiosios akmenų tampymo R. Malinausko sodyboje talkos dalyviai, sunkiai tvardė emocijas.

Meras kelis kartus pasišaipė iš „slankiojančio patvoriais su Vilma Danauskiene ir šuniu“ opozicijos lyderio Viliaus Semeškos, o pastarasis retoriškai užjautė, jo teigimu, išnaudojamus „akmenų tampytojus“.

Tarybos posėdžio darbotvarkė buvo papildyta klausimu „Dėl komisijos sudarymo“, kurį pristatęs Druskininkų savivaldybės administracijos Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Renaldas Viščinis pranešė, jog yra gautas grupės valdančiosios daugumos atstovų prašymas pradėti savivaldybės tarybos nario įgaliojimų netekimo procedūrą opozicijos atstovui, liberalui Karoliui Kakliui. Politikas kaltinamas žlugdęs savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto veiklą nedalyvaudamas jo posėdžiuose.

Druskininkų savivaldybės tarybos opozicijos atstovas K. Kaklys yra vienas iš tų vietos politikų, kurie kreipėsi į šalies teisėsaugos institucijas, prašydami išsiaiškinti R. Malinausko statybų Latežeryje teisėtumą, valstybinės žemės galimo užvaldymo Turistų gatvėje Druskininkuose reikalus, vadinamojo Vijūnėlės dvaro statybų istorijas.

Svarstant apkaltos komisijos sudarymo klausimą, opozicinių Liberalų sąjūdžio ir Mišrios frakcijų nariai protestuodami išėjo iš salės. Šešiolikai R. Malinausko vadovaujamo judėjimo „Už Druskininkus“ frakcijos narių nubalsavus už komisijos sudarymą, ji buvo suformuota be opozicijos atstovų.

Komisijai vadovaus mero pavaduotojas Linas Urmanavičius, joje dirbs frakcijos „Už Druskininkus“ nariai Algimantas Stoncelis, Algis Bolys, Artūras Skausmenis ir Julius Matulevičius bei nepartinė tarybos narė Gražutė Kuneikienė. Jie privalės parengti išvadas iki balandžio 21-os dienos.
„Vietos savivaldos įstatymas numato tarybos nario pareigą dalyvauti komitetų, kurių narys jis yra, posėdžiuose. Nedalyvaujant K. Kakliui ir Valdui Trinkūnui, Kontrolės komitetas negalėjo priimti sprendimų, jo veikla buvo paralyžiuota“, – sakė R. Viščinis.

Opozicija ginčija Druskininkų savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto sudarymo teisėtumą teismuose, todėl jo posėdžiuose nedalyvauja.

Pats K. Kaklys, paprašytas pakomentuoti pradėtą jo įgaliojimų atėmimo procedūrą, teigė vertinantis tai kaip politinį susidorojimą.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad mano apkaltos komisijoje dirbs ir penktadienį mero sodyboje akmenis tampęs A. Bolys. Aš R. Malinauskui nevergavau ir nevergausiu, tai gal todėl ir neįtinku“, – kalbėjo politikas.

Druskininkų savivaldybės tarybos opozicijos lyderis V. Semeška, protestuodamas prieš daugumos sprendimą išėjęs iš salės, telefonu sakė, kad vertina tai kaip Druskininkų savivaldybės tarybos daugumos, kuriai vadovauja R. Malinauskas, vykdomą opozicijos persekiojimą.

„Matau čia kerštą opozicijos nariui, siekį įbauginti ir pademonstruoti nepažabojamą galią. Todėl būtina riboti merų kadencijas, kad išrinktieji nesusirgtų pavojinga galios liga. Šiame R. Malinausko tarybos daugumos spektaklyje dalyvauti neketiname“, – sakė opozicijos lyderis V. Semeška.