Generalinė prokuratūra trečiadienį BNS patvirtino, kad D.Raulušaičio sutuoktinės Aistės Raulušaitienės tėvas dirba UAB "Lietuvos rytas" Panevėžio skyriaus vadovu.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) svetainėje skelbiamoje D.Raulušaičio viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje, kuri pildyta šių metų rugpjūčio 13 dieną, šis ryšys nėra nurodomas.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas numato, kad valstybės tarnautojas interesų deklaracijoje, be kita ko, privalo nurodyti "artimus asmenis ar kitus jam žinomus asmenis arba duomenis, dėl kurių, deklaruojančiojo nuomone, gali kilti interesų konfliktas".

"Artimi asmenys – valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens sutuoktinis,sugyventinis, partneris, kai partnerystė įregistruota įstatymų nustatyta tvarka (toliau – partneris), taip pat jų tėvai (įtėviai), vaikai (įvaikiai), broliai (įbroliai), seserys (įseserės) , seneliai, vaikaičiai ir jų sutuoktiniai, sugyventiniai ar partneriai", - rašoma įstatyme.

Anksčiau D.Raulušaitis buvo patekęs į etikos sargų akiratį dėl kito sutuoktinės giminystės ryšio - interesų deklaracijoje nebuvo nurodęs, jog sutuoktinės dėdė yra vienas "Lietuvos ryto" akcininkų. Generalinė prokuratūra yra pradėjusi tyrimus dėl nacionalizuoto banko "Snoras" veiklos. Šis bankas buvo vienas pagrindinių "Lietuvos ryto" akcininkų. Prokuratūra taip pat atlieka tyrimą dėl informacijos nutekinimo dienraščiui "Lietuvos rytas" apie teisėsaugos planuojamus veiksmus "Snoro" atžvilgiu.

VTEK prieš kelias savaites nusprendė, kad nenurodydamas kito savo ryšio su sutuoktinės dėde Algimantu Budriu, kuris yra vienas "Lietuvos ryto" akcininkų, D.Raulušaitis nesilaikė įstatymų reikalavimų.

Tyrimą komisija buvo pradėjusi pagal Seimo Antikorupcijos komisijos prašymą įvertinti galimą D.Raulušaičio viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

VTEK pranešime buvo nurodyta, kad D.Raulušaitis, žinodamas, kad jo žmonos dėdė yra vienas iš dienraščio "Lietuvos rytas" vadovų ir įvertindamas, kad "Lietuvos rytas" grupės bendrovės didžioji akcininkė yra "Snoras Media", turėjo vengti bet kokio galimo interesų konflikto ir kreiptis į generalinį prokurorą dėl savo nusišalinimo banko "Snoras" bylos kuravime.

D.Raulušaitis su šiomis komisijos išvadomis nesutiko ir žadėjo jas skųsti, tačiau Generalinė prokuratūra kol kas BNS nepatvirtino, ar VTEK išvadas D.Raulušaitis jau yra apskundęs.

D.Raulušaitis anksčiau yra sakęs, jog apie savo sutuoktinės dėdės sąsajas su "Lietuvos rytu" buvo informavęs generalinį prokurorą D.Valį žodžiu ir nusišalinęs nuo visų su šia bendrove susijusių tyrimų.

Tuo metu VTEK sprendime nurodoma, kad D.Raulušaitis koordinavo skirtingų institucijų veiksmus, suorganizavo iki šešių įvairios sudėties pasitarimų.

Komisijos duomenimis, D.Raulušaitis 2011 metų lapkričio 9 dienos rezoliucija Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiajam prokurorui pavedė spręsti dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo pagal Lietuvos banko pateiktą informaciją (dėl banko "Snoras"), lapkričio 15 dienos raštu pradėtą ikiteisminį tyrimą pavedė atlikti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad D.Raulušaitis gali toliau eiti pareigas.

Generalinio prokuroro pavaduotojus skiria ir iš pareigų atleidžia prezidentas generalinio prokuroro teikimu.

Generalinė prokuratūra: D.Raulušaičio uošvio darbas "Lietuvos ryte" nesukelia interesų konflikto

Generalinio prokuroro pavaduotojo D. Raulušaičio sutuoktinės tėvo pareigos ir veikla bendrovėje "Lietuvos rytas" nesusiję su D.Raulušaičio ar prokuratūros veikla, nekelia jokio interesų konflikto ir neturi būti deklaruojama, teigia Generalinė prokuratūra.

Be to, anot jos, ši informacija buvo nurodyta Valstybės saugumo departamentui (VSD) pateiktoje anketoje dėl leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

"Generalinio prokuroro pavaduotojas yra įvykdęs visus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo reikalavimus. Generalinio prokuroro pavaduotojo sutuoktinės tėvo užimamos pareigos ir veikla yra visiškai nesusiję su generalinio prokuroro pavaduotojo ar prokuratūros veikla, todėl ši situacija nekelia jokio interesų konflikto ir pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą neturi būti deklaruojama", - rašoma BNS trečiadienio pavakarę pateiktame Generalinės prokuratūros atsakyme.

"Generalinis prokuroras pavaduotojo veiksmus įvertino priimdamas jo nusišalinimą ir nepavesdamas užduočių su "Snoru" susijusiuose ikiteisminiuose tyrimuose", - nurodo prokuratūra.

Į klausimą, ar D.Raulušaitis buvo žodžiu įspėjęs generalinį prokurorą Darių Valį apie dar vieną artimą asmenį, dirbantį bendrovėje "Lietuvos rytas", Generalinė prokuratūra neatsakė. Anksčiau viešumon buvo iškilęs faktas, kad generalinio prokuroro pavaduotojo žmonos dėdė eina aukštas pareigas dienraščio "Lietuvos rytas" redakcijoje.

Generalinė prokuratūra trečiadienį BNS patvirtino, kad D.Raulušaičio sutuoktinės Aistės Raulušaitienės tėvas dirba "Lietuvos ryto" Panevėžio skyriaus vadovu.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) svetainėje skelbiamoje D.Raulušaičio privačių interesų deklaracijoje, kuri pildyta šių metų rugpjūčio 13 dieną, šis ryšys - duomenys apie sutuoktinės tėvo darbovietę - nėra nurodomas.

Nors toje pačioje anketoje nurodomi duomenys apie kitą D.Raulušaičio žmonos giminaitį - sutuoktinės dėdę, kuris yra vienas "Lietuvos ryto" akcininkų.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas numato, kad valstybės tarnautojas interesų deklaracijoje, be kita ko, privalo nurodyti "artimus asmenis ar kitus jam žinomus asmenis arba duomenis, dėl kurių, deklaruojančiojo nuomone, gali kilti interesų konfliktas".

"Artimi asmenys - valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens sutuoktinis, sugyventinis, partneris, kai partnerystė įregistruota įstatymų nustatyta tvarka (toliau – partneris), taip pat jų tėvai (įtėviai), vaikai (įvaikiai), broliai (įbroliai), seserys (įseserės), seneliai, vaikaičiai ir jų sutuoktiniai, sugyventiniai ar partneriai", - rašoma įstatyme.

Įstatymas taip pat numato, kad "jeigu paaiškėja naujos aplinkybės, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas, deklaruojantis asmuo privalo deklaraciją papildyti nedelsdamas, bet ne vėliau kaip per 7 kalendorines dienas po šių aplinkybių paaiškėjimo".

Generalinė prokuratūra yra pradėjusi tyrimus dėl nacionalizuoto banko "Snoras" veiklos. Šis bankas buvo vienas pagrindinių "Lietuvos ryto" akcininkų. Prokuratūra taip pat atlieka tyrimą dėl informacijos nutekinimo dienraščiui "Lietuvos rytas" apie teisėsaugos planuojamus veiksmus "Snoro" atžvilgiu.