Sekmadienį į susitikimą susirinkę „Drąsos kelio“ nariai ir rėmėjai viešai paskelbė pirmąjį kandidatų į Seimą dešimtuką.

Pirmoji jame N. Venckienė, antrasis – V.Vasiliauskas, trečias – P. Gylys, ketvirtas – Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Patackas, penktas – žurnalistas ir dėstytojas G. Aleknonis, šeštas -„Drąsos kelio“ pirmininkas Jonas Varkala, septintas – Vytautas Daujotis,aštuntas – automobilininkas S. Brundza, devintas – buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) 3-iosios valdybos viršininkas Linas Petronis, dešimtas – Vytautas Matulevičius.

Remiantis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa, partija „Drąsos kelias“ parlamento rinkimuose gali tikėtis surinkti apie 3,5 proc. balsų ir į Seimą nepatektų.

Prie „Drąsos kelio“ prisišliejo A.Baukutė ir K.Rupulevičius  

Prie buvusios teisėjos N. Venckienės partijos „Drąsos kelias“ prisišliejo parlamentarė Asta Baukutė bei jos sutuoktinis Kęstutis Rupulevičius. Sutuoktiniai sekmadienį atvyko į „Drąsos kelio“ narių susitikimą Vilniaus „Litexpo“ parodų centre.

Paklausta, ar į susitikimą atvyko kaip svečias, ar kaip dalyvė, A. Baukutė teigė, kad į renginį atvyko „tikriausiai kaip dalyvė“.

Klausimas, kas lėmė, kad pasirinko šią partiją, A. Baukutė atsakė, kad pagrindinis akstinas buvo drąsa, mat pati taip pat jaučiasi esanti drąsi, kad paliko Arūno Valinsko Tautos prisikėlimo partiją.

„Drąsa apskritai. Tą aš ir dariau, nežiūrint į tai, kad mane buvo mėginama murkdyti į vieną ar kitą skandaliuką, bet aš turėjau drąsos palikti Tautos prisikėlimo partiją, išeiti į Mišrią Seimo narių grupę ir būti visiškai nepartinė bei tęsti darbus, nors man prognozavo, kad aš nieko nepadarysiu. Vis tik 22 vaikai gyvybės langelyje yra išgelbėti ir įvaikinti“, - pasakojo A. Baukutė.

DELFI primena, kad A. Baukutė Seimo nare tapo po A. Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos skėčiu, jos vyras K. Rupulevičius kurį laiką ėjo aplinkos ministro patarėjo pareigas, tačiau šių pareigų neteko po skandalo, kai jo vairuojamas visureigis prie Seimo kliudė ir nuvertė šviesoforą. Vairuotojas tada pasišalino iš įvykio vietos.

Aplinkos ministerijos vadovybė iš avarijos vietos pabėgusiam K.Rupulevičiui siūlė atsistatydinti iš ministro patarėjo pareigų, tačiau vietoj to politikės vyras pasiprašė išleidžiamas tėvystės atostogų. Kiek vėliau jis vis dėlto atleistas kaip praradęs pasitikėjimą. Šį sprendimą K. Rupulevičius skundė teismui, tačiau bylos nelaimėjo.

A. Baukutė po šių įvykių paliko tuometinę Tautos prisikėlimo partijos frakciją ir iki šiol dirba Seimo narių mišrioje grupėje. „Prisikėlėliai“, kaip žinoma, prisijungė prie Liberalų ir centro sąjungos.

Sekmadienį į partijos „Drąsos kelias“ narių susitikimą taip pat atvyko buvę konservatoriai Saulius Stoma ir Aurelija Stancikienė, balsavime dėl Lietuvos nepriklausomybės susilaikęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo narys Ryšardas Maceikianiecas, Šiaulių dramos teatro vadovas Antanas Venckus, bet pati N. Venckienė susitikime nepasirodė.

Beje, A. Venckus, kuris paviešino pirmojo dešimtuko kandidatų pavardes, teigė nesąs N. Venckienės giminaitis.

Nori remtis iškiliausiais Lietuvos filosofais – S.Šalkauskiu ir A.Maceina

Susirinkimą, kuris nebuvo įvardintas nei kaip partijos tarybos ar kito valdymo organo posėdis, pradėjo V. Vasiliauskas, nurodęs, kad partija „Drąsos kelias“ diegs vakarietiškos demokratijos principus, todėl renginyje laisvai gali dalyvauti ir klausimus užduoti žurnalistai. Anot jo, tai liudija, kad, priešingai nei dabartinė valdžia, „Drąsos kelio“ rėmėjai nieko nebijo ir nuo nieko nesislapsto.

„Antra užduotis – pristatyti visuomenei mūsų pirmuosius kuklius darbus ir tuo pačiu duodant visuomenei ženklą, kad mes, priešingai nei ši dabartinė valdžia, nieko nebijome, nuo nieko nesislapstome, norime ir Lietuvoje įdiegti vakarietišką atvirumo kultūrą, todėl čia yra ir mūsų kolegos žurnalistai“, - aiškino V. Vasiliauskas.

Žurnalistų dalyvavimas partijų valdymo organų – tarybų ar suvažiavimų – posėdžiuose Lietuvoje yra įprasta praktika, išskyrus Darbo partiją, kurios tarybos posėdžiai dažnai būna uždari.

Susirinkime buvo minima ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurios žodžius citavo V. Vasiliauskas. Anot jo, šalies vadovė „labai talpiai“ yra pasakiusi, kad konservatoriai ir koalicijos partneriai liberalai dirba iki kadencijos pabaigos, nes geresnių nėra. Tai, anot V. Vasiliausko, parodo nykią Lietuvos politinę realybę.

„Iki rinkimų liko du mėnesiai, o Lietuvoje nėra geresnių. Gal tada tikrai palikime antrai kadencijai konservatorius, liberalus, užmerkime akis, užsikimškime ausis ir keiksnokime valdžią, valstybę bei šaipykimės iš Andriaus Kubiliaus, neužmiršdami pasišaipyti ir iš tų, kurie vis dėl to nori pakeisti situaciją. Ir čia dauguma sėdinčiųjų šioje salėje yra patyrę patyčių, pašaipų skonį, bet tam mes ir esame, kad žinome, kas laukia tų, kurie stoja į „Drąsos kelią“, jų niekas nelaukia su rožėmis, - teigė V. Vasiliauskas.

Jis aiškino, kad, skirtingai nei dauguma politinių partijų, „drąsiečiai“ žino, kaip pataisyti kritišką situaciją, teigė, kad būtent ši partija gali tarnauti tautai. Tiesa, receptų pateikta nebuvo.

Anot V. Vasiliausko, „Drąsos kelio“ programa yra grįsta trimis šaltiniais: Garliavos įvykiais, P. Gylio vadovaujamo Nepartinio demokratinio judėjimo programa, visuomeninio judėjimo „Lietuvos tautai“ programa.

„Štai trys šaltiniai, kurie ir bus programos pamatas“, - teigė V. Vasiliauskas, savo kalboje minėdamas ir Stasio Šalkauskio bei Antano Maceinos pavardes, mat programoje bus pasiremta ir jų idėjomis.

„Gal nedrįs niekas pavadinti S. Šalkauskio ir A. Maceinos populistais, bet kas čia žino Lietuvoje“, - pridūrė buvęs „Lietuvos žinių“ redaktorius.

Žada drąsos, bet teigia, kad lietuviai nenusipelnė gyventi geriau

Savo ruožtu „Drąsos kelio“ pirmininkas J. Varkala miglotai aiškino manąs, kad lietuviai nenusipelno gyventi geriau, nes visą „tvarką kažkam pavedėm“ ir „ilgai bijojom, ilgai buvome visų tų procesų nuošalyje“. Anot J. Varkalos, jis pats asmeniškai taip pat gyveno „virtualiuose kalnuose nelabai domėdamasis, galvodamas, kad Tadas Blinda kada nors bus visai padorus verslininkas“.

„Bet kai susidūriau su ta istorija, tikrai pamačiau, kad nenusipelnome nieko geriau, nes net ir... Žodžiu, žmogus, kuris kreipėsi išspręsti šį reikalą, yra nužudomas ir traiškoma jo šeima. Ir aplinkui yra baimė, ką dabar padarysi, ką gali pakeisti. Taigi nenusipelnome gyventi geriau, nes labai daug baimės buvo, susikaustymo, o mes, piliečiai, apleidome savo pareigą dalyvauti valstybės valdyme“, - teigė J. Varkala.

Jis priminė, kaip policija paėmė kelis žmones, kaip įtariama, nužudžiusio Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukrą, kuri pagal teismo sprendimą turėjo būti perduota mamai. J. Varkala pasakojo istorijas, kaip neva vienas policininkas nenorėjo dalyvauti paimant mergaitę iš N. Venckienės namų, tad savo pareigą vykdė su ašaromis akyse.

Anot J. Varkalos, jeigu „Drąsos keliui, pasiseks patekti į Seimą, partija visiems suteiks drąsos. J. Varkala taip pat aiškino, kad violetinė partijos spalva susijusi su atgailos poreikiu – mat mes visi gėrėme alų, džiaugėmės krepšiniu ir nepagalvojome, „kas mus tvarko, valdo“.

Žurnalistams J. Varkala pasakojo, kad būdamas kunigu jis išklausė daugelio žmonių išpažintis ir pamatė, kokiame baisiame krašte gyvena. Paklaustas, kaip ketina posėdžiauti Seime, jeigu vis dar neatsisakė kunigystės, J. Varkala teigė esąs suspenduotas ir nuėjęs „pats aukotis su Kristumi“.