„1. (Prezidiumas) nepritaria, kad ministrė pirmininkė ir Vyriausybė atsistatydintų ir asmeniškai bei tuo pačiu instituciškai prisiimtų atsakomybę dėl vyravusios ydingos savivaldybių tarybų narių veiklai skiriamų lėšų naudojimo ir apskaitymo tvarkos;

2. reiškia paramą ir pasitikėjimą XVIII Vyriausybei toliau tęsti darbą, teikiant kandidatūrą į Švietimo, mokslo ir sporto ministrus;

3. pasitiki TS-LKD pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu;

4. pritaria, kad iki kadencijos pabaigos būtų dirbama laikantis koaliciją suformavusių partijų 2020 m. lapkričio 9 d. pasirašytos sutarties;

5. Siekiant gerinti komunikaciją tarp koalicijos partnerių pritaria siūlymui formalizuoti koalicinę tarybą, kurią sudarytų: Ministrė Pirmininkė, koaliciją sudarančių partijų pirmininkai, frakcijų seniūnai ir po vieną papildomą frakcijų atstovą“, – rašoma prezidiumo nutarime.

Ingrida Šimonytė

„Šių nuostatų įgyvendinimą laikome svarbiomis sąlygomis, kad galėtume tęsti koalicijos sutarties ir XVIII Vyriausybės programos darbų įgyvendinimą. Ypatingai dėmesį telkdami:

a) atsakingo, subalansuoto, laikmečio iššūkius atliepiančio 2024 m. Valstybės ir savivaldybių biudžeto rengimui ir priėmimui;

b) sklandžiam ir sparčiam karinio mobilumo ir karinės infrastruktūros projektų įgyvendinimui;

c) ieškant konsensuso įgyvendinti mokesčių pertvarką“, – rašoma nutarime.

Po šios žinios pasirodė ir reakcijos. Koalicijos kolegos tikisi, kad krizė pagaliau išsispręs, netrūksta ir ironiškų vertinimų. Plačiau skaitykite čia.

Dramos netrūko

Kaip skelbta anksčiau, audringų reakcijų Seimo plenarinių posėdžių salėje susilaukusi TS-LKD vadovybės iniciatyva dėl pirmalaikių parlamento rinkimų žlugo – Seimas antradienį po pateikimo nepritarė konservatorių partijos prezidiumo siūlymui.

Visgi, dar iki Seimo balsavimo premjerė I. Šimonytė ne kartą patikino, kad parlamentui pritrūkus politinės valios sušaukti naujus rinkimus, ji pasitrauks iš pareigų – tai reiškia, kad kartu su Vyriausybės vadove atsistatydintų ir visas ministrų kabinetas.

Tačiau Seimui nepalaikius TS-LKD siūlymo, premjerė sušvelnino savo pozicijas. Politikė pripažino, kad pareikšdama apie galimą atsistatydinimą „leido sau šiek tiek per daug“, todėl sprendimą dėl tolimesnio jos darbo Vyriausybėje turėtų priimti TS-LKD prezidiumas.

Jai antrino ir TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis, nurodęs, kad galimybes ministrų kabinetui tęsti darbą pirmiausiai vertins koalicijos partneriai, o vėliau reikės sulaukti ir TS-LKD prezidiumo pozicijos.

Mažieji valdančiosios koalicijos partneriai primygtinai ragino TS-LKD prezidiumą priimti būtinus sprendimus kaip įmanoma greičiau. Tuo metu prezidentas G. Nausėda įvertino pasikeitusią I. Šimonytės laikyseną ironiška pastaba, leisdamas suprasti, kad atsitraukti nuo anksčiau išsakytų pozicijų lengva nebus.

„Jūs manote, kad įmanoma dantų pastą sustumti atgal į tūbelę? Pabandykite, tikrai vargu bau at pavyks“, – žurnalistams sakė prezidentas.

Apie pirmalaikius Seimo rinkimus ir visos politinės sistemos pertvarką konservatorių pirmininkas G. Landsbergis prakalbo kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis. TS-LKD siūlė Seimui surengti naujus rinkimus rugsėjo 10 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)