I. Šimonytės skyrimą Ministre Pirmininke palaikė 62 parlamentarai, 10 balsavo prieš, susilaikė 41 parlamentaras.

Jos kandidatūrą palaikė 10 Laisvės frakcijos atstovų, 5 Mišrios Seimo narių grupės nariai (Andrius Palionis, Algirdas Butkevičius, Zigmantas Balčytis, Domas Griškevičius ir Vytautas Bakas) bei 47 Tėvynės sąjungos atstovai.

Prieš balsavo 8 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai (Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė, Dainius Gaižauskas, Rimantė Šalaševičiūtė, Dainius Kepenis, Lukas Savickas, Algirdas Stončaitis ir Juozas Varžgalys) ir 2 Mišrios Seimo narių grupės nariai – Petras Gražulis ir Valdemaras Valkiūnas.

Susilaikė 7 Darbo partijos atstovai, 5 Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) nariai, 23 LVŽS priklausantys parlamentarai ir 6 Mišrios Seimo narių grupės nariai.

Balsavimas dėl Ingridos Šimonytės patvirtinimo ministre pirmininke.

Visgi, panašu, kad I. Šimonytės kandidatūros likimą išgelbėjo tie parlamentarai, kurie balsavime nedalyvavo. Taip opozicijai nepavyko balsų persvara atmesti I. Šimonytės kandidatūros.

Taigi, posėdyje nedalyvavo 3 Darbo partijos atstovai (Vytautas Gapšys ir Mindaugas Puidokas neužsiregistravo rytiniame Seimo posėdyje, balsavime nedalyvauti nusprendė Aidas Gedvilas).

Taip pat Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius, bet jis neužsiregistravo rytiniame Seimo posėdyje.

Be to, Liberalų sąjūdžio frakcijos 11 narių bei 8 LSDP atstovai: balsavime nedalyvavo Vidmantas Kanopa, Eugenijus Sabutis, Vilija Targamadzė, Dovilė Šakalienė (bet ji neužsiregistravo rytiniame posėdyje), Tomas Bičiūnas, Liudas Jonaitis, Rasa Budbergytė ir Julius Sabatauskas.

Nors užsiregistravo rytiniame posėdyje, tačiau balsavime nedalyvavo LVŽS atstovas Antanas Vinkus.

Savo balso neatidavė ir trys konservatoriai: rytiniame posėdyje užsiregistravę, tačiau balsavime nedalyvavę Vytautas Juozapaitis, Andrius Kupčinskas ir rytiniame posėdyje nedalyvavęs Jonas Gudauskas.

Visų parlamentarų asmeninius balsavimo rezultatus galite pamatyti čia.

Sysas – apie balsavime nedalyvavusius kolegas: galbūt neryžtingumas, plaukimas pasroviui

Daliai socialdemokratų nebalsavus, kad kandidatė Ingrida Šimonytė būtų išrinkta į premjerės pareigas, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas teigia, kad toks kolegų žingsnis galėjo būti nulemtas politinės patirties trūkumo.

„Reikėtų klausti mūsų bičiulių, kurie neatėjo į balsavimą. Frakcijos sprendimas buvo susilaikyti. Tie, kas liko, ir susilaikė. Nėra prievolės, čia – ne vaikų darželis ar mokykla, kur už rankos reikia atvesti į balsavimus. Manau, kad kiekvieno politiko garbės reikalas yra dalyvauti, balsuoti ir parodyti savo poziciją“, – antradienį Seimui išrinkus I. Šimonytę premjere, žurnalistams sakė A. Sysas.

Pasak jo, galima įvairiai vertinti kai kurių socialdemokratų frakcijos narių nedalyvavimą balsavime.
„Jeigu darytume prielaidą, kad daugiau mūsų būtų dalyvavę balsavime, balsų, jog būtų nepritarta, vis tiek neužtektų. Galbūt čia naujų Seimo narių neryžtingumas, plaukimas pasroviui“, – svarstė frakcijos seniūnas.

Vis dėlto A. Sysas pabrėžė, kad tolesnis bendravimas su valdančiaisiais bus normalus.

„Nieko asmeniško nėra. Opozicija turi stebėti, kritikuoti, teikti siūlymų, ginčytis – tai yra ta vieta, kur vyksta diskusija ir priimami sprendimai. Į muštynes nesivelsim“, – pridūrė parlamentaras.
Seimas antradienį pritarė, kad Ingrida Šimonytė būtų išrinkta Ministre Pirmininke. Šis balsavimas tapo išbandymu valdantiesiems, nes dalis jų dėl Seime plintančio koronaviruso atsidūrė saviizoliacijoje.
Už I. Šimonytės kandidatūrą balsavo 62 parlamentarai, prieš – 10, susilaikė 41 Seimo narys.