Kaip sakė savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėjo pavaduotojas Irmantas Verenius, įvairių susitikimų metu sostinės merui įteiktos dovanos eksponuojamos dar vos keletą mėnesių. Ir tai - tik dalis visų turimų dovanų. "Negaliu tiksliai pasakyti, kada kiekviena dovana gauta, bet yra ir poros dešimtmečių senumo dovanų. Kartu su darbuotojais jos atkeliavo iš senojo savivaldybės pastato", - sakė I.Verenius.

Dažniausiai dovanas įteikia miestų, su kuriais bendradarbiauja Vilnius, merai ar delegacijų vadovai. Jos reprezentuoja svečių šalį ir yra protokolo dalis. Nors ne visos dovanos yra labai vertingos, jos - oficialios, todėl įtraukiamos į apskaitą ir yra saugomos. "19-ame aukšte yra surinktos ir šiek tiek kuklesnės - mero asmeninės dovanos. "Oficialiai, jei merui įteiktų dovanų vertė neviršija 1 MGL (130 litų), jis gali jas pasiimti ir į namus, bet buvęs meras Artūras Zuokas dovanų į namus nesinešdavo", - sakė I.Verenius.

Daugiausia dovanų, I.Vereniaus teigimu, gauta iš Kinijos miestų. Jos išsiskiria ir spalvine gama. Tuo tarpu Skandinavijos miestų dovanos kur kas kuklesnės ir mažesnės. Kaip sakė Užsienio ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Audronė Kraštinaitienė, postsovietinės šalys labai mėgsta dovanoti dideles, jų didybę pabrėžiančias dovanas. Kaip labiausiai įsimintiną dovaną, specialistai išskyrė japonišką muzikinį instrumentą, kuriuo japonai atlieka ir klasikinės muzikos kūrinius.

"Alkoholiniai gėrimai aukščiausiame lygmenyje dovanojami labai retai. Nenorėčiau atskleisti, ar tokios dovanos naudojamos pagal paskirtį", - juokavo pašnekovas.

Anot I.Vereniaus, miestui dovanojama daug knygų apie kitas šalis. "Knygos pasklaidomos ir dūla lentynose. Tiksliai nepamenu, kam, bet vieną kartą jos buvo surinktos ir padovanotos. Man atrodo, bibliotekoms", - pasakojo Užsienio ryšių skyriaus vedėjo pavaduotojas. Pasak jo, daug gaunamų paveikslų tiesiog iškabinama kabinetuose.

A.Kraštinaitienės teigimu, mintis eksponuoti dovanas buvo kilusi dar dirbant senajame pastate, tačiau ten sumanymui įgyvendini nebuvo techninių galimybių. "Juk ten ėjo, kas tik norėjo. Būtų tas dovanas išvogę", - sakė specialistė. Ir dabar ne visos dovanos eksponuojamos. Dalis jų laukia dienos šviesos sandėlyje. "Galvojome dalį dovanų išvežti į Rotušę, jos būtų eksponuojamos mero menėje. Savivaldybės pirmajame aukšte taip pat eksponuojama keletas dovanų, bet didesnei ekspozicijai ten nerandame vietos", - sakė A.Kraštinaitienė.

Vilnius taip pat turi paruošęs dovanų su miesto ir šalies simbolika: gintaru puoštų vizitinių kortelių, prabangią iš marmuro ir baltojo gintaro pagamintą varpinės bokšto figūrą, stiklinį suvenyrą su miesto globėjo - šv.Kristoforo atvaizdu.

Kaip sakė A.Kraštinaitienė, dovanojant oficialias dovanas reikia jausti, ar jos tiks ir pagal tos šalies kultūrą. "Ruošdami dovanas pasidomime šalies kultūra. Žinome, kad Rytų šalims negalima dovanoti laikrodžių, nes tai reiškia, kad jiems linkima mirties", - sakė specialistė. Pasak jos, oficialių dovanų mados irgi keičiasi. "Dabar jau niekas nebedovanoja lininių servetėlių komplektų ar mergaitės, tautiniais drabužiais figūrėlės", - kalbėjo A.Kraštinaitienė.

Pasak jos, dovanos gali būti labai įvairios vertės - nuo litą kainuojančio tušinuko delegacijos nariams iki tūkstantį litų kainuojančios išskirtinės dovanos ypatinga proga, bet "viskas turi būti proto ribose". Dovanų su miesto simbolika gamybai, pasak Užsienio ryšių skyrių specialistų, skelbiami konkursai, o idėjas galvoja ir patys savivaldybės darbuotojai.

Etiketo reikia paisyti

Etiketo žinovas Arminas Lydeka sakė, kad svarbiausias reikalavimas, kurio turi paisyti miestui dovanas vežantis asmuo ar delegacija - tiesioginis suvenyro ir dovanos ryšys. "Dovana turi priminti asmenį, organizaciją, miestą, šalį, iš kurios atvyko dovanotojai", - pažymėjo A.Lydeka.

Pasak jo, populiariausia dovanoti suvenyrinius kanceliarinius reikmenis, aprangos aksesuarus - kepuraites, šalikėlius su šalies ar miesto simbolika, meno kūrinius, kartais - nacionalinius gėrimus ar maisto produktus. Visiškai netinkamos miestui dovanos būtų intymūs daiktai ir rūbai.