„Šiandien pateikiau Vyriausybėje apsvarstytą biudžeto projektą. Jame yra numatyta, kad universali išmokos dalis nuo sausio 1 dienos nesikeis. Nuo liepos 1 dienos siūloma ją padidinti iki 60 eurų. Ten, kur yra neįgalių vaikų, kur yra daugiavaikės šeimos ir kur yra skurstančių žmonių, nuo sausio 1 dienos didėja išmoka iki 90 eurų, o nuo liepos 1 dienos – iki 100 eurų“, – po antro biudžeto svarstymo sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Ministras pabrėžė, kad taip yra numatyta Vyriausybėje apsvarstytame projekte.

„Seimo nariai turi įvairių pasiūlymų, kokius pakeitimus padaryti. Visi jie bus svarstomi. Aš pateikiau tokį variantą, koks yra apsvarstytas Vyriausybėje“, – sakė V. Šapoka.

Anksčiau iš valdančiųjų buvo nuskambėję įvairių variantų, kaip gali didėti vaiko pinigai. Socialdarbiečiai reikalavo, kad suma nuo kitų metų didėtų iki 70 eurų. R. Karbauskis yra sakęs, kad nuo sausio 1 d. suma didės iki 60 eurų, o vėliau tais pačiais metais – iki 70 eurų. Buvo kalbama, kad vaiko pinigai socialiai remtinoms ir daugiavaikėms šeimoms didės iki 100 eurų.

Šiuo metu vaiko pinigai siekia 50 eurų, daugiavaikėms šeimoms – 70 eurų.

Ieškos, kur veržtis diržus

Finansų ministras pažymėjo, kad, nepriimant naujų mokesčių, bus pateiktos kelios alternatyvos, kur galima būtų mažinti ambicijas, jog biudžetas liktų subalansuotas.

„Biudžetas yra sudarytas ir iš pajamų, ir iš išlaidų. Jeigu yra atsisakoma dalies pajamų, atitinkamai turės būti mažinamos ir išlaidos. Alternatyvų yra nemažai. Visus skaičiavimus Seimo nariams pateiksime, bet tai jau bus Seimo narių sprendimai, nes, kaip minėjau, šiuo etapu Vyriausybė savo kokių nors naujų pajamų arba išlaidų mažinimų pagal statutą jau neturi teisės pateikti“, – sakė V. Šapoka.

Pasak finansų ministro, stambios prekybos, banko turto mokesčiai nuo sausio 1 d. į skaičiavimus neįtraukti.

„Buvo įtraukta nuo liepos 1 d., nes yra akivaizdu, kad prie tų mokesčių svarstymo nebus grįžta, tai dėl to reikės mažinti išlaidų augimą. Esame visus skaičiavimus atlikę, turime keletą alternatyvų, pateiksime valdančiajai daugumai galutinai apsispręsti“, – sakė V. Šapoka.

Ministras dar nesako, kokias sritis palies taupymas.

„Dar neaišku ir dėl transporto taršos mokesčio, dar svarstomas bankų pelno apmokestinimas. Kai jau tie visi balsavimai vyks, pateiksime galutines alternatyvas Seimui apsispręsti“, – sakė V. Šapoka.

Paklaustas, ar gali būti lėtinamas viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų augimas, ministras atsakė: „Nemanau, kad rinktumėmės šį variantą.“

Jis taip pat patikino, kad tikrai nebus taupoma pensijų ir krašto gynybos sąskaita.

Nepritaria siūlymui dėl besiverčiančių individualia veikla

Finansų ministras nepritaria Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) siūlymui, kad „Sodros“ įmokos besiverčiantiems individualia veikla būtų apskaičiuojamos nuo 60 proc. pajamų, o ne nuo 90 proc., kaip siūlė Vyriausybė.

„Manau, kad tai yra klaida, ir ją būtina ištaisyti čia ir dabar. Tai yra priešingas žingsnis nei deklaruotas – kad turime artinti su darbo santykiais susijusį apmokestinimą su individualia veikla, ypač „sodrinėje“ dalyje, kas yra draudžiamosios sistemos dalis“, – sakė V. Šapoka.