Rusija pastarosiomis dienomis intensyvina puolimą Donecko srityje.

„Okupantai Slovjansko miesto kryptimi paleido apie 30 kasetinių bombų, kurios detonavo virš įvairių miesto vietų. Dalis sviedinių pateko į centrinio turgaus teritoriją, taip pat į kitus mikrorajonus. Nukentėjo miesto ir gyvenamųjų pastatų infrastruktūra, yra sužeistųjų ir žuvusiųjų.

Ši informacija bus įtraukta į bendra ikiteisminio tyrimų registrą, kuris papildys ir taip gausų nusikaltimų sąrašą, o jis bus pateiktas Hagos tribunolui“, – sakė policijos komisariato viršininkas Dmytro Nogin.

Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, kalbėdamas apie Hagos tribunolą, užsiminė apie branduolinio karo galimybę, jei tribunolas imtųsi bausti Maskvą dėl įtariamų nusikaltimų Ukrainoje.

Pasak D. Medvedevo, mintis bausti šalį, turinčią didžiausią branduolinį arsenalą, pati savaime yra absurdiška ir potencialiai kelia grėsmę žmonijos egzistavimui.

Donecko srityje Ukrainoje vis dar liko apie 350 tūkst. gyventojų. Srities gubernatorius ragina juos evakuotis.

„Priešas nepasistūmėjo į priekį, tačiau jie elgiasi įžūliai – apšaudoma daugiau. Ir tie apšaudymai yra labai chaotiški. Okupantai neturi konkretaus savo taikinio – karinės infrastruktūros ar gynybos pajėgų. Jie tik nori išžudyti žmones, sunaikinti gyvenamuosius rajonus“, – sakė Donecko gubernatorius Pavlo Kyrylenko.

Toliau bombarduojamas Charkivas, tarp sužeistųjų mažas vaikas. Kadaise mieste gyvena 1,5 milijono žmonių, dabar čia likę tie, kurie, arba turi jėgų bėgti, arba nebeturi, kur.

„Po ankstesnių sprogimų apie mėnesį gulėjau rūsyje, nemačiau dienos šviesos. Dėkui kaimynams, kurie mane prižiūrėjo – atnešdavo valgio, vandens. Mano žmona žuvo“, – kalbėjo vietos gyventojas Pavel.

Per paskutines dienas dėl Rusijos apšaudymo Ukrainoje žuvo mažiausiai 7 žmonės ir dar 25 buvo sužeisti.

„Dalį raketų numušė mūsų oro gynybos pajėgos ir mes nesumažinome, ir nei dienai nesumažinsime savo diplomatinės veiklos, kad gautume modernią priešraketinę sistemą. Tai yra maksimali mūsų valstybės užduotis – užtikrinti bazinį ukrainiečių saugumą, elementarią apsaugą nuo raketų atakų jau šiais metais.

Bet šios užduoties įvykdymas priklauso ne tik nuo mūsų, bet ir nuo mūsų partnerių supratimo apie mūsų pagrindinius poreikius“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Ukrainos gynybos ministerija uždraudė šaukiamojo amžiaus vyras palikti savo gyvenamas vietas. Kad galėtų išvykti iš registruotos gyvenamosios vietos 18–60 metų vyrams dabar reikės vietos karinės įskaitos tarnybos leidimo. Kontrolė šiuo metu vykdoma prie rajonų ir miestų ribų.

Tai sukėlė visuomenės pasipiktinimą. Ministerija kaltinama idiotizmu. Šis potvarkis, esą, tik padidins korupciją šaukimo į kariuomenę skyriuose. Baiminamasi dar didesnio ekonominio chaoso, nes traukinių mašinistai, autobusų ir sunkvežimių vairuotojai negalės išvykti į reisus. Daugelis ukrainiečių net negyvena ten, kur yra registruoti.

„Visuomenėje kilo daug ginčų dėl kariuomenės generalinio štabo sprendimo gauti tam tikrus leidimus kariams, šauktiniams ir atsargos kariams. Matau, kad yra įvairių šio sprendimų vertinimo, kyla nesusipratimų ir pasipiktinimo.

Krašto apsaugos ministrą, štabo vadą ir vyriausiąjį kariuomenės vadą įpareigojau skubiai man pranešti visas sprendimo dėl leidimo tvarkos patvirtinimo detales. Paprašiau generalinio štabo nepriimti tokių sprendimų be mano žinios“, – sakė į šį sprendimą sureagavęs Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: