Seime surengtoje spaudos konferencijoje minėta vieno iš paskutinių Lietuvos partizanų Antano Kraujelio nužudymo byla, pasipriešinimo judėjimo dalyvio Algimanto Andreikos sumušimo ir kitos bylos, kuriose, anot disidentų, "buvo išteisinti sovietų smogikai", taip pat teismo procesas prieš buvusį politinį kalinį, lietuviško ginklo kūrėją Algirdą Petrusevičių.

Sovietmečiu lageriuose kalėjęs Balys Gajauskas piktinosi, kad bylas šiuo metu nagrinėja tie patys teisėjai, kurie dirbo ir sovietinėse struktūrose.

"Tie, kurie falsifikavo bylas, buvo okupaciniais teisėjai ir prokuratūros darbuotojai, nepriklausomoje Lietuvoje vėl yra teisėjai ir teisia tuos pačius. To mes niekada neįsivaizdavome. Tai mūsų valstybės gėda", - sakė B.Gajauskas.

Spaudos konferenciją surengę Algirdas Endriukaitis, Balys Gajauskas, Algirdas Patackas, Petras Plumpa ir Nijolė Sadūnaitė dėl susidariusios situacijos sakė ketiną kreiptis į aukščiausius valstybės ir teisėsaugos institucijų pareigūnus.

Nepriklausomybės akto signataras A.Patackas teigė, kad siekiant tiesos "atsimušama į nomenklatūrinį betoną teisėsaugoje".

"Yra ir politinės valios klausimas", - sakė jis. Kaip pavyzdį signataras pateikė Lenkijos pavyzdį ir brolių Kaczynskių veiklą.

A.Endriukaitis tvirtino, kad bylos prieš laisvės kovotojus turėtų būti nagrinėjamos ypatingos skubos tvarka, tačiau jos dabar esą yra vilkinamos.

Disidentas O.Plumpa savo ruožtu sakė Lietuvoje įžvelgiąs pastangas diskredituoti partizaninį judėjimą.