„Šokas“, - paprašyta pakomentuoti rezultatą sakė įstaigos direktorė Zita Ščerbetkienė.

Iš viso Lazdijų rajone trijose ugdymo įstaigose matematikos valstybinį egzaminą laikė 93 moksleiviai. Net 49 iš jų, arba 52,68 proc., egzamino neišlaikė.

Lazdijų rajono savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovė Jurgita Kurauskienė sako egzaminų rezultatais rajone dar nesidomėjusi.

„Girdžiu šiuos skaičius tik iš jūsų, dar nesidomėjau rezultatais mūsų rajone. Kaip vertinu? Na, reikia džiaugtis, kad yra šimtukininkų. O dėl matematikos egzamino – neskubėčiau kaltinti mokytojų. Buvo labai sudėtingos mokymosi sąlygos, nuotolinis mokymas - tas ir lėmė. Manau, kad artimiausiame komiteto posėdyje svarstysime tiek rezultatus, tiek aiškinsimės priežastis, kodėl taip nutiko (neišlaikė, aut.p.)“, - sakė J. Kurauskienė.

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius sako, kad reikėtų vertinti visų egzaminų rezultatus, o ne tik išskiriant tuos, kur rezultatai – prasčiausi.

„Turime net šešis aukščiausius įvertinimus. Šiuos šimtukus gavo keturi rajono moksleiviai, o vienas abiturientas – Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos moksleivis Paulius Čepulis, iš viso gavo net tris šimtukus, tarp jų vienas – būtent iš matematikos egzamino“, - sako vedėjas.

Tačiau D. Mockevičius teigia, kad prasti šių metų matematikos egzamino rezultatai yra „jau eilę metų esančios tendencijos rezultatas“.

Matematikos brandos egzaminas

„Manau, priežastys yra kompleksinės – nuotolinis mokymasis, plati programų apimtis, egzamino užduočių kokybė ir, be abejo, pačių moksleivių galimai pervertinami savo sugebėjimai. Neturėtų stebinti egzamino rezultatas, jei jo laikyti eina moksleivis, metiniame vertinime turintis trejetuką ar penketuką dešimtbalėje sistemoje. Vien tik pasitikėti sėkme – nerealu, ką parodo ir rezultatai“, - teigia D. Mockevičius.

Egzaminų užduočių laikymas Lazdijų rajono savivaldybėje vyko trijose ugdymo įstaigose.

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijoje matematikos egzaminą laikė 68 abiturientai, neišlaikė – 35 (51,47 proc.).

Veisiejų Sigito Gedos gimnazijoje iš 14 laikiusiųjų nepasisekė 5 (35,71 proc.).

Prasčiausiai sekėsi Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijos abiturientams – iš 11 laikiusiųjų net 9 (81,81 proc.) neišlaikė matematikos egzamino.

Seirijų gimnazijos direktorė Z. Ščerbetkienė sako, kad priežastys yra kompleksinės, tačiau atsakomybė tenka – visiems.

„Atsakomybę turime prisiimti visi – aš, kaip įstaigos vadovė, mokytoja, klasės auklėtoja, patys moksleiviai, jų tėvai ir net egzaminų užduočių rengėjai. Tik užuot dabar rodant vieniems į kitu pirštais, reikia sėsti visiems prie stalo ir mąstyti, ką turime padaryti, kad taip nesikartotų“, - sakė direktorė.

Kitos – Veisiejų gimnazijos vadovė Angelė Mizarienė sakė, kad du iš neišlaikiusiųjų matematikos egzamino pateikė apeliacijas.

„Mes matome tik skaičius, bet nematome paties vaiko. Nežinome, gal jis atėjo į egzaminą po bemiegės nakties, gal kas nutiko jo šeimoje – daug faktorių gali įtakoti rezultatus, net nesėkmės faktorius. Programa yra plati, mokytojai sunkiai spėja išdėstyti temą, nes trūksta laiko. Mes bandome pamokų skaičiaus trūkumą kompensuoti įvairiais fakultatyvais, tačiau, matyt, to negana. Tai – kompleksinė problema, ir tai tapo priežastimi tokių rezultatų“, - sakė pedagogė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)