Profesinės sąjungos be kitų dalykų reikalauja lygių teisių į Lietuvą atvykstantiems dirbti žmonėms, miestų žmonėms, o ne verslui, lygių galimybių žmonėms, turintiems negalią, teisės į teisingumą, mažinti socialinę atskirtį, ypač vaikų skurdą.

Gegužės 1-ąją, minint tarptautinę dirbančių žmonių solidarumo dieną, žmonės vieningai pareiškia, kad darbuotojų teisės – mūsų gyvenimai, negali būti aukojami vardan pelno, teigiama Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pranešime.

Profesinės sąjungos šią dieną rengia eitynes nuo Seimo iki Vinco Kudirkos aikštės, kur vidurdienį vyks mitingas-koncertas.

Profsąjungos: minimalus atlyginimas tikrai yra nepakankamas

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sakė, kad darbuotojų atstovai nori, kad Vyriausybė iškištų galvą pro langą ir išgirstų tautos balsą.

Vienas iš profesinių sąjungų reikalavimų yra orus atlyginimas. Konfederacijos pirmininkės nuomone, 555 eurų minimalus atlyginimas yra tikrai nepakankamas.

„Jo pakanka tik gyvybiškai būtiniems poreikiams atliepti. Jokiu būdu nekalbame apie orias gyvenimo sąlygas. Mes ir sakome, kad tai yra ne tas atlyginimas, kuris turėtų būti Lietuvoje, lyginant su visa ES“, – sakė I. Ruginienė.

Profsąjungų konfederacijos atstovės teigimu, už tokias pajamas gyvena nemažai žmonių.

„Labai skaudu, kad atsiradus gerai nuostatai Darbo kodekse, kad už kvalifikuotą darbą negali būti mokamas toks atlyginimas, darbdaviai piktnaudžiauja ir prideda vos eurą ar dešimt, ir mano, kad jie tos nuostatos išvengia. Tačiau žmogus, kaip liko su mažu krepšeliu pinigų, taip ir lieka“, – sakė I. Ruginienė.

Konfederacijos pirmininkės teigimu, sąlygos darbuotojams gerėja, bet nepakankamai greitai – kainos kyla greičiau.

„Tą konstatavo ir Europos Komisija, kad skurdas ir socialinė nelygybė plinta, turbūt mes šiandien nepakankamai daug darome“, – sakė I. Ruginienė.

Sveikatos apsaugos darbuotojai: Vyriausybė nenusistato prioritetų

Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Aldona Baublytė teigė, kad šią dieną jiems džiaugsmų yra ne mažiau nei skaudulių.

„Šiandien yra tokia diena, kai yra toks puikus sutapimas – 15 m. esame ES, 15 m. vis einame su siekiu – už europinius atlyginimus, saugias darbo sąlygas ir už kvalifikaciją. Mes norime saugiai, gerai ir kvalifikuotai dirbti. Šiandien to trūksta“, – sakė A. Baublytė.

Profsąjungos lyderės vertinimu, to trūksta dėl to, kad Vyriausybė nenusistato prioritetų.

„Biudžetas auga, ypač šių metų pirmas ketvirtis yra puikus, o perskirstyme kažkodėl vis kalbame, kad galbūt tik pusę procento galima.. Kodėl? Tų skaudulių yra šiandien daug“, – sakė A. Baublytė.

Pasak profsąjungos lyderės, jų sektoriuje sunkiausia situacija yra slaugytojoms, nes jų daugiausiai trūksta – ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir periferijoje.

„Periferijoje daug kur trūksta ir gydytojų. Didžiuosiuose miestuose trūksta šeimos gydytojų, dėl to ir pacientai nukenčia, dėl didelių krūvių ir eilės susidaro. Trijulė – darbo užmokestis, krūviai ir saugios darbo sąlygos“, – sakė A. Baublytė.

Darbininkų atstovas: norime, kad į darbuotoją žiūrėtų, kaip į žmogų

Į eitynes atėjęs darbininkų atstovas DELFI sakė, kad jiems labiausiai norisi europietiškų atlyginimų, kad būtų užtikrinta, kad realiai darbo diena truktų aštuonias valandas, kad darbuotojas turėtų teisę į poilsį, saugias darbo vietas.

„Tai yra visa tai, ką užtikrina Lietuvos Respublikos Konstitucija“, – sakė aktyvus profsąjungietis.

Jį stebina kalbos, kad dabar trūkstant darbo jėgos, Lietuvoje darbininkiškų profesijų žmonės uždirba daug.

„Ką reiškia uždirba daug – kada dirbi 12 darbo valandų, kada nematai savo šeimos?“, – klausė jis.

Pasak jo, išvažiavęs į užsienį tas pats žmogus uždirba daugiau. Norint, kad darbininkiškų profesijų žmonės liktų Lietuvoje, pasak jo, reikia, kad jo teisės būtų gerbiamos.

„Kad būtų į darbuotoją būtų žiūrima kaip į žmogų, darbuotojo teisės tai ir yra žmogaus teisės. Kad lietuviškas darbdavys į darbuotoją žiūrėtų kaip į partnerį“, – sakė jis.