Laidos pašnekovas A. Januška teigė, jog būtina pripažinti, jog ši Vyriausybė daro daugiau nei ankstesnės. Tačiau nepakankamai geopolitiniame kontekste, pabrėžė jis.

„Pirmas sakinys turėtų būti, kad ši Vyriausybė daro daugiau nei kitos Vyriausybės prieš tai. Bet reikia pasakyti, kad turbūt per mažai, kad atitiktų dabartinę karo situaciją Ukrainoje.

Aš noriu priminti, kad pernai metais liepos mėnesį buvo pasirašytas politinis susitarimas partijų dėl gynybos stiprinimo. Aš paminėsiu kelis punktus, kad suvoktume, kokioje situacijoje mes esame“, – kalbėjo A. Januška.

Jis citavo partijų susitarimą, kad pernai jau turėjo būti įgyvendinti investiciniai projektai įgalinantis šalyje dislokuoti pastovias NATO pajėgas.

„Šiemet jau metai praėjo, iš esmės dėl dislokavimo pakankamai mažai padaryta. Bet dar svarbiau yra, kad dokumente sutarta, jog artimiausioje įmanomoje ateityje turime būti pajėgūs priimti ne mažiau nei 20 tūkstančių sąjungininkų karių su įranga, technika ir atsargomis.

Tai reiškia divizija. Artimiausioje įmanomoje ateityje. Tai reiškia ne vokiečių brigada, tai yra divizija. Tai numatyta partijų susitarime, bet visi tai pamiršta, nes susitarimo neskaito, jo neįgyvendina“, – priekaištavo diplomatas A. Januška Delfi laidoje „Iš esmės“.

Albinas Januška

Diplomatas laidoje vardijo ir kitus sutartus, bet neįgyvendintus darbus ir svarstė, kad kažkas lyderystę prisiimti turi. Greičiausiai, anot jo, tai turėtų padaryti vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Lietuvoje – prezidentas Gitanas Nausėda.

„Net niekas nesvarsto apie divizijos priėmimą iš NATO pajėgų, nėra net planavimo tokio, karinio miestelio padarymo, karinės bazės, poligono, kuris atitiktų galimą divizijos treniravimą. Visi šie dabartiniai dalykai yra tik kosmetika“, – pabrėžė A. Januška.

Jis konstatavo, kad trūksta pasirašyto plano įgyvendinimo ir politinės valios.

„Tegul prisipažįsta kas nors, kas nenori jo įgyvendinti, gal kiti nori“, – laidoje „Iš esmės“ kalbėjo A. Januška.

Diplomatas tikino, jog Lietuvos kariuomenė turi būti stiprinama, bet ji nepakankama sąlyga atgrasymui, todėl ir reikia NATO pajėgų.

Visą Delfi laidą „Iš esmės“ žiūrėti 17 valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)