„Piliečiams, esantiems Izraelyje, artimiausiomis dienomis rekomenduojama būti ypač budriems. Į tam tikras šalies dalis rekomenduojama nevykti“, – rašoma atnaujintose ministerijos rekomendacijose keliaujantiems lietuviams.

Lietuvos piliečiams, esantiems Jeruzalėje, o ypač senamiestyje ir rytinėje miesto dalyje, diplomatai rekomenduoja imtis ypatingų atsargumo priemonių, nesinaudoti viešuoju transportu.

Tiek Jeruzalėje, tiek kituose Izraelio miestuose patariama vengti demonstracijų, masinių susibūrimų, sekti vietos žiniasklaidos informaciją apie saugumo padėtį šalyje, laikytis vietos valdžios institucijų nurodymų, nevykti į Gazos ruožą.

Užsienio reikalų ministerija taip pat paragino lietuvius susilaikyti nuo kelionių į pasienio ruožus su Sirija ir Libanu bei nevykti į Izraelio kontroliuojamas Golano aukštumas, Šebos ūkio ir Gadžaro rajonus.

Pasikeitus saugumo padėčiai visos oro linijų bendrovės turi teisę keisti ar nutraukti lėktuvų skrydžius į Izraelį be išankstinio įspėjimo, teigia ministerija.

Jeruzalės statusas yra vienas opiausių Izraelio ir palestiniečių konflikto klausimų. Izraelis visą miestą laiko savo nedaloma sostine, o palestiniečiai Rytų Jeruzalės nori kaip savo būsimos valstybės sostinės.

Izraelis Rytų Jeruzalę ir Vakarų Krantą okupavo per 1967 metų karą. Vėliau izraeliečiai aneksavo Rytų Jeruzalę, bet tarptautinė bendrija šios aneksijos niekada nepripažino.

Vienas aukštas JAV administracijos pareigūnas sakė, jog D. Trumpas iš Baltųjų rūmų trečiadienį pripažins Jeruzalę Izraelio sostine. Taip jis užbaigtų dešimtmečius Amerikos vykdytą atsargią politiką, nepaisydamas sąjungininkų perspėjimų, kad tai gali būti istorinė klaida, vėl pakurstysianti smurtą Artimuosiuose Rytuose.

Ambasados perkėlimas ir Jeruzalės pripažinimas Izraelio sostine būtų didžiulis JAV politikos pasikeitimas, prieštaraujantis tarptautiniam konsensusui. Vašingtonas tradiciškai laikydavosi pozicijos, kad šiuo klausimu turi susitarti abi konflikto šalys.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius artėjant D. Trumpo pareiškimui paragino vengti vienašališkų staigių judesių, sprendžiant Izraelio ir palestiniečių konfliktą.