„Buvome sugluminti, šokiruoti, įžeisti tokia žinia, bet svarbiausia – tokiu požiūriu į mus, vietos gyventojus“, – per spaudos konferenciją ketvirtadienį Seime sakė Dieveniškių bendruomenės atstovė Liuba Poliak.

„Kas lėmė Vidaus reikalų ministerijos tokio kelio pasirinkimą, aš negaliu spręsti, aš galiu daryti tik prielaidas, kad arba tai yra nenoras žinoti, ką mano žemiau esantys, požiūris „čia yra mano vasalai, baudžiava, ką noriu, tą padarysiu“, arba atsakomybės stoka už priimtus sprendimus, arba kompetencijos stoka“, – kalbėjo L. Poliak.

L. Poliak taip pat sakė besitikinti, jog sprendimas dėl migrantų apgyvendinimo Dieveniškėse bus galutinai atšauktas po prezidento Gitano Nausėdos vizito miestelyje.

„Vakar buvom labai nustebę, kad prezidentas savo labai įtemptoje darbotvarkėje rado laiko atvykti į mūsų mažą kampelį iš pirmų lūpų išgirsti apie situaciją ir jis išvyko pažadėjęs tartis su partijų lyderiais. Labai tikimės palankaus mūsų klausimo sprendimo“, – sakė Dieveniškių bendruomenės atstovė.

Prezidentas G. Nausėda trečiadienį neskelbto vizito metu apsilankė Dieveniškėse ir susitiko su bendruomene, aktyviai besipriešinančia neteisėtų migrantų perkėlimui. Bendruomenė ketvirtadienį popiet rengia mitingą prie Vyriausybės.

L. Poliak per spaudos konferenciją patvirtino, kad mitingas vyks, nors valdžia ir atsitraukė nuo plano Dieveniškėse įkurdinti neteisėtus migrantus.

„Kol nebus išspręstas klausimas galutinai atitraukti (migrantus) nuo mokymo įstaigos, nuo tokio gyventojų artumo, vos keliasdešimt metrų, kelių-keliolikos sekundžių rizikos, ten net nėra laiko reaguoti tiems, kurie mus gintų, kol tai nebus išspręsta, mes nesitrauksime. Šiandien vyks mūsų akcija V. Kudirkos aikštėje, mes, turėdami leidimą, budime, neleisdami, kad juos pas mus atvežtų“, – sakė bendruomenės atstovė.

Dieveniškių gyventojas Mečislovas Butrimas spaudos konferencijoje teigė, kad miestelis kaip gera vieta apgyvendinti migrantams atrodo tik žemėlapyje, tačiau valdžia nepagalvojo apie tai, kad migrantai būtų įkurti miestelio viduryje, prie pat mokyklos.

„Mes visi sužinojom iš žiniasklaidos, kad Dieveniškės – planas A, kad bus tiek migrantų, kad ta vieta labai gera logistiškai. Supratom, kad pirma mintis buvo dėl mūsų geografinės padėtis, kad bus labai gerai suvežt visus migrantus į Dieveniškių kilpą ir bus lengva kontroliuoti. Žiūrint į žemėlapį čia labai logiškas sprendimas, bet pamiršo, kad ten gyvena žmonės, ir gal nepagalvojo, kad ir mokykla šalia, ir kad bus 1,5 tūkst. migrantų miestelyje su 500 gyventojų“, – kalbėjo M. Butrimas.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi iš Dieveniškių kilusi Marina Dmuchovskaja teigė, kad miestelyje būtų apgyvendinti įstatymo pažeidėjai, nes neteisėtas sienos kirtimas draudžiamas įstatymu.

„Labai nedidelėj gyvenvietėj buvo planuota apgyvendinti didžiulį skaičių iš principo įstatymo pažeidėjų, kadangi neteisėtas sienos kirtimas yra nusižengimas įstatymui, bet mes taip suprantame, kad vieni įstatymai veikia Lietuvos piliečiams, visiškai kiti įstatymai – užsienio piliečiams“, – sakė M. Dmuchovskaja.

Ji taip pat piktinosi, kad apie planus miestelyje apgyvendinti neteisėtus migrantus sužinojo iš žiniasklaidos.

„Visą laiką buvo kalbama apie sprendimą, kurio akyse niekas nematė, bent jau pradžioj jokio raštiško dokumento nebuvo, vėliau jau atsirado tas dokumentas, bet jau anksčiau buvo kalbama apie sprendimą, apie kurį ne tik vietos gyventojai ,bet ir rajono valdžia sužinojo iš masinės informacijos priemonių. Vieną rytą mes galėjome prabusti ir mūsų kieme būtų pusantro tūkstančio svečių, kuriuos reikėtų išlaikyti, apgyvendinti, pamaitinti ir kažkaip dar nuo jų ir apsisaugoti“, – kalbėjo M. Dmuchovskaja.

Vidaus reikalų ministerija anksčiau buvo numačiusi iki rugsėjo pirmos Dieveniškių buvusioje technikos mokykloje apgyvendinti kelis šimtus migrantų.

Dieveniškių gyventojai teigia prieštaraujantys migrantų apgyvendinimui miestelio teritorijoje, kadangi vieta, kurioje ketinama apgyvendinti migrantus, yra per porą dešimčių metrų nuo veikiančios mokyklos.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė trečiadienį patikino, kad šiuo metu neketinama vežti migrantų į Dieveniškes, bet miestelio technikos mokykla laikoma kaip rezervinė vieta apgyvendinti užsieniečiams.

Į Lietuvą šiemet jau bandė patekti daugiau nei 3 tūkst. neteisėtų migrantų, dėl jų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.