Išdėstė savo tikslus

Renginio organizatoriai teigia, kad maršas būtinas dėl valdančiosios daugumos rengiamų įstatymų, kurie prieštaraujama Konstitucijai.

„Dėl ideologinio karo metodais vykdomos agresyvios genderistinės propagandos ir valdančiosios daugumos rengiamų įstatymų, prieštaraujančių Tautos referendumu priimtai Lietuvos Respublikos Konstitucijai“, – teigia jie.

Gegužės 15 dienos rytą šalies miestuose protesto dalyviai jungsis į atskiras kolonas, tada jungsis į bendrą ir keliaus Vilniaus link. Sostinės Vingio parke šeštadienio popietę rengiamas protestas.

„Automobilių kolona važiuosime iš Klaipėdos į Vilnių, pakeliui prisijungiant visų šalies regionų dalyviams. Susirinksime į visos Lietuvos vienybės ir protesto mitingą Vingio parke“, – rašoma renginio apraše.

Protesto šūkis: Stipri šeima – stipri valstybė.

Renginio organizatoriai ir dalyviai proteste liudys „didžiosios daugumos Lietuvos piliečių ryžtą apginti Lietuvos šeimų teises bei Lietuvos Respublikos Konstitucijoje nustatytą teisinę ir visuomeninę tvarką“.

Didydis Šeimų gynimo maršas.

„Apginsime savo šeimas, vaikus, jaunimą, vaikų darželius ir mokyklas nuo prievarta brukamos išsigalvotų socialinių lyčių propagandos. Vieningai pasisakysime prieš rengiamą Stambulo konvencijos ratifikavimą Seime, kuris uždraustų žodžio ir įsitikinimų laisvę, įteisintų totalią visuomenės minčių kontrolę ir bausmes už Konstitucijoje įtvirtintą teisę reikšti savo nuomonę ir tėvams auklėti vaikus pagal savo įsitikinimus.

Lietuva niekada neleis kraštutinėms mažumoms primesti visai visuomenei nepriimtino gyvenimo būdo, paniekinti Tautos tradicijų ir vertybių ir atsisakyti pagarba žmogaus orumui pagrįstos krikščioniškos civilizacijos moralės“, – pabrėžiama renginio apraše.

„Tai dabar ne tik šeimų, bet ir Lietuvos valstybės ateities ir išlikimo klausimas. Tik visi kartu apginsime tai, kas mums brangu!“ – žada renginio organizatoriai.

Kiek dalyvių tikėtis?

Kiek tiksliai automobilių dalyvaus šiame proteste, kol kas nežinia.

Delfi jau ir anksčiau rašė, kad Vilniaus miesto savivaldybė išdavė leidimą protestui Vingio parke nuo 7 tūkstančių žmonių. Ar šis skaičius bus viršytas, ar tiek protestuotojų nebus, kol kas nėra aišku.

Vakarų Lietuvos koordinatorė Adelina Sabaliauskaitė vienoje iš laidų, kuriose skelbiama naujausia maršo organizavimo informacija, teigė, kad automobilių iš Vakarų Lietuvos bus nemažai.

Pavyzdžiui, Klaipėdoje organizatoriai prašė išduoti leidimą sustoti 3,5 tūkstančio automobilių, bet prašymų jau yra daugiau. Šilutėje užsiregistravo apie 400 automobilių, iš Palangos – apie 350 automobilių ir 4 autobusai. Iš Kauno miesto tikimasi dar 1000 automobilių. Tai tik keli pavyzdžiai. Anot organizatorių, dalyvauti marše rengiasi bene visi Lietuvos miestai.

Didydis Šeimų gynimo maršas.

Klaipėdos kolona iš miesto pajudės apie 8 valandą ryto, ten vyks atsisveikinimo kalbos, sudainuotos bus ir kelios dainos. Ši kolona bus vedančioji, prie jos jungsis visų kitų rajonų ekipažai.

Tikėtina, kad Kaune bus didžiausios automobilių spūstys, čia turės susilieti beveik visų regionų kolonos ir keliauti Vilniaus link.

Vis dėlto Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras Delfi informavo, kad „Kauno miesto savivaldybė su šiuo renginiu nesusijusi, prašymo dėl išskirtinių teisių transporto judėjimui mieste nesame sulaukę“.

„Aišku, kad teks mašinose pasėdėti, pasiimkite sumuštinių, atsigerti“, – laidoje teigė sakė už Didžiojo šeimos gynimo maršo reklamą ir atributiką atsakingas Antanas Kandrotas.

„Pagalbos bus daug, bet gali viskas gautis ne taip gerai, kaip norėtųsi“, – laidoje tikino Vitolda Račkova.

Organizatoriai kalba, kad šis maršas automobilių skaičiumi turėtų „peršokti“ Baltijos kelią.

Filmuojančius ir fotografuojančius asmenis organizatoriai ragino viską dokumentuoti, nes „tai paklius į istoriją“.

„Kiekviena ašara močiutės, kiekvienas žmogus, kuris verkia dėl šitos situacijos, kurią valdžia padarė, jūs turėsite atsakyti“, – kalbėjo A. Sabaliauskaitė.

Organizatoriai pasakoja, kad oficialia protesto atributika (jie nurodo, kad leidžiama tik organizatorių patvirtinta) besirūpinanti įmonė „Flagmanas“ išgyvena darbymetį.

Įmonės atstovas Delfi teigė, kad populiariausios – vėliavėlės automobiliams su Didžiojo šeimos gynimo maršo atributika. Jis teigė, kad negali pasakyti tikslaus užsakymų skaičiaus, bet „kalba eina apie tūkstančius“.

Gali tikėtis ir 10 tūkstančių automobilių

Į šeštadienį Vilniuje rengiamą „Šeimos gynimo maršą“ iš Kauno apskrities turėtų pajudėti apie 800 automobilių. Tiek vairuotojų užsiregistravo akcijos organizatorių tinklapyje.

Pasak organizatorių atstovo Arvydo Daunio, šis skaičius nėra galutinis, tai trečiadienio duomenys. Be to, tinklapyje registruojasi ne visi vairuotojai, didesnė jų dalis asmeniškai kontaktuoja su miestų koordinatoriais.

„Noriu iš karto įspėti, kad tai tinklapio duomenys. Jame užsiregistravo žmonės, kurie yra savanoriai, kad mes jiems išsiųstume informaciją. Tai konkretūs asmenys – nėra taip, kad užsiregistruoja ir neatvažiuoja“, – sakė A. Daunys.

Jo teigimu, iš viso trečiadienį tinklapyje buvo užsiregistravę 3,5 tūkst. automobiliais vyksiančių vairuotojų.

A. Daunys minėjo, kad rengiantis akcijai bendradarbiaujama su policijos atstovais. Pareigūnai padės reguliuoti eismą, valdys automobilių srautus.

Automobilių kolona formuosis pagrindiniame šalies kelyje Vilnius – Klaipėda. Čia susitiks iš visų šalies regionų suvažiavę akcijos dalyviai, kolona link sostinės judės tik pirmąja eismo juosta, o eismą antrąja juosta kontroliuos policija.

Akcijos organizatorių atstovas A. Daunys prognozavo, kad susiformuos daugiau nei 100 kilometrų ilgio automobilių eilė. Kai pirmieji akcijos dalyviai jau pasieks sostinę, kiti bus dar Kauno prieigose.

Koordinuoti eismą kolonoje planuojama per „Telegram“ programėlę, kurioje bus aktyvuota racijos funkcija.

„Artėjant prie Vilniaus tam, kad kiek įmanoma neužkimšti miesto, srautas bus padalintas. Dalis automobilių vyks iš kito miesto galo. Todėl visiems vilniečiams rekomenduojame automobilius palikti namuose ir vykti pėsčiomis. Taip bus kur kas greičiau“, – sakė A. Daunys.

Kiek žmonių šeštadienį susirinks šeštadienį Vingio parke A. Daunys nesiryžo prognozuoti. Preliminariais vertinimais dalyvių skaičius galėtų siekti apie 10 tūkst. žmonių

Po susitikimo su policija organizatoriai pakoregavo renginio maršrutą. Siekiant neformuoti automobilių grūsčių autostradoje, ypač ties Kaunu, atskirų miestų gyventojai nukreipti kitais keliais.

O kas vyks Vingio parke?

Delfi susisiekus su už Didžiojo šeimos gynimo maršo reklamą ir atributiką atsakingu A. Kandrotu, jis bendrauti nepanoro. Vienas iš organizatorių tikino, kad su „sistemine žiniasklaida“ nebendraus, nuo jos renginys yra atsiribojęs, todėl informacijos apie renginį ragino ieškoti socialinėje erdvėje.

A. Kandrotas teigė, kad dar nėra skelbiama, kas kalbės „koncertinėje protesto“ dalyje Vingio parke.

Panašu, kad protesto akcijos vedėjas ir scenaristas yra Artūras Orlauskas. Jo vieši pasisakymai jau sulaukė kritikos viešojoje erdvėje. Bet ar jis tikrai ves renginį Vingio parke kol kas neaišku.

Per 20 tūkstančių narių feisbuke vienijanti „Šeimos gynimo maršo“ grupė svarstė, kas turėtų kalbėti renginyje.

O pasiūlymų buvo įvairių: Jurga Lago, Eduardas Vaitkus, Mindaugas Puidokas, renginio organizatoriai, paprasti žmonės iš regionų. Paminėtas ir kunigas Algirdas Toliatas, A. Orlauskas, Dainius Kepenis, Adas Jakubauskas, Jolanta Blažytė. O šeimos gynimo maršo himną, kurį žadama sugroti ir Vingio parke, sukūrė muzikantas Romas Dambrauskas.

Taigi, automobilių kolona atvykusi į Vilnių, transporto priemones dalyviai galės palikti specialiai suplanuotose aikštelėse. Vienkartinio įvažiavimo bilieto automobiliui ar motociklui į parkavimo zoną pirkti nereikės, tai bus apmokėta organizatorių. Palikti transporto priemones kitur nei bus nurodyta, t.y. šalikelėse, gatvėse ar kiemuose – draudžiama. Dalyviai koncertinę protesto akcijos vietą pasieks autobusais, kurie apmokėti protesto organizatorių.

Portalo „Šeimų sąjūdis“ administratorius, atstovas žiniasklaidai Arvydas Daunys Delfi šiek tiek papasakojo, kas vyks Vingio parke.

„Vingio parke vyks pasisakymai, daug dalyvių, kas pasisakys ten mes neskelbsime iš anksto. Šitą sąrašą bus galima sužinoti ten jau vietoje, tą pačią dieną. Dar bus politinės dainos, po pasisakymų. Kiekviena daina bus kaip politinis atsišaukimas“, – aiškino atstovas.

Jis pabrėžė, kad koncerto nebus. O pats renginys vyks apie kelias valandas.

Pašnekovas teigė, jog pagrindinis tikslas jau yra pasiektas – „žmonių atgal į tylos narvus jau nesukiši“.

„Mums jau pavyko. Mes pakėlėme šitą valstybę, šios valstybės visuomenę, mes parodėme, kas yra kas. Žmonės labai gerai suprato, atgal jau jų į tuos narvus, kur jie buvo iki šiol, jau nebesukiši. Kalbu apie tylos narvus. Anksčiau niekam dar nebuvo pavykę surinkti didesnio žmonių skaičiaus kažkokiose pilietinėse akcijose“, – teigė jis.

Paklaustas, kas užtikrins tvarką, karantino reikalavimus, A. Daunys teigė, kad „yra už tai atsakingi žmonės“.

„Yra žmonės, kurie yra už tai atsakingi, yra policija, valdžios nurodymai, operacijų vadovo nurodymai, kaip elgtis viešosiose erdvėse. Kita vertus, tai nėra kažkoks eilinis renginys, tai mitingas Vingio parke, protesto akcija, jai negalioja šitie dalykai. Valstybė gi negali žmonėms uždrausti protestuoti“, – kalbėjo A. Daunys.

Kaip Delfi informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja teigė, kad pareigūnai iš renginio organizatorių yra gavę reikiamą informaciją, „todėl renginio Vilniuje metu viešajai tvarkai užtikrinti yra skiriamos policijos pajėgos“.

Kiek konkrečiai pareigūnų ir resursų bus skiriama dar nėra aišku.

J. Samorokovskaja Delfi teigė, jog „ renginio organizatoriai privalo užtikrinti, kad renginio metu būtų laikomasi numatytų karantino taisyklių“.

„Pareigūnai stebės, kaip valdomos žmonių grupės, ar laikomasi nustatytos tvarkos. Už karantino taisyklių pažeidimus numatyta atsakomybė“, – teigė Vilniaus VPK Komunikacijos poskyrio vedėja.

A. Daunys aiškino, kad jei koronaviruso židiniu netapo žurnalisto Andriaus Tapino organizuota akcija, kurios metu rankomis buvo susikabinta nuo Vilniaus iki pat Medininkų, tai Vingio parke žmonės be tiesioginio kontakto neturėtų susirgti.

Protesto ir portalo atstovas žiniasklaidai A. Daunys teigė, kad jei atsiras provokacijų, jie tiesiogiai prieštaraus Konstitucijai.

„Pati Lietuva pasiruošusi provokacijoms. Visi supranta, kad jei būtų kažkokia provokacija, nors tuo abejoju, ji būtų iš tos pusės, kuri prieštarauja maršui. O kas yra maršas? Tai protestas ar reikalavimas laikytis Konstitucijos, jos vertybių. Tie, kurie jam prieštarauja eina prieš pačią Konstituciją. Patys organizatoriai nieko neprigalvojo, nieko neprigalvojo nuo savęs. Mes kalbame apie tai, kas yra mūsų Konstitucijoje“, – Delfi tikino pašnekovas.

Jis teigė, kad kalbų ar gandų apie politinio darinio kūrimą organizatoriai patys neskleidžia. O jei patys politikai nori dalyvauti marše asmeniškai, kviesti žmones, tai jie gali daryti. Tačiau tai nereiškia, kad jie dalyvauja kartu su organizatoriais.

„Valstiečių“ nuomonės išsiskyrė

Garsiai aptarinėjamas Didysis šeimų gynimo maršas pasiekė ir politinę areną.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) antradienį vykusiame frakcijos posėdyje nusprendė, kad dalyvaus „Didžiajame šeimos gynimo marše“, tačiau partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pabrėžė, kad jie nėra šio renginio organizatoriai, todėl iš anksto atsiriboja nuo galimų agresyvių ar neapykantą tam tikrų grupių atžvilgiu skatinančių mitingo dalyvių pasisakymų, rašė ELTA.

Tokiu sprendimu patenkinti ne visi „valstiečiai“.

Kaip Delfi sakė LVŽS frakcijos seniūnės pavaduotojas Tomas Tomilinas, jis nepritaria idėjai dalyvauti šiame renginyje. Apie tai valstiečiai diskutavo antradienį frakcijos posėdžio metu.

„Nebuvo jokio sprendimo, buvo tik nuomonių pasidalinimas – gilus, pagarbus pokalbis ir tikrai didžioji dauguma išsakė palaikymą tradicinėms vertybėms. Dėl maršo – ir jam, bet tikrai buvo žmonių, ir aš tame tarpe, kurie pasisakė, kad tradicinėms vertybėms šis maršas niekaip nepadeda“, – sakė T. Tomilinas.

Vis dėlto už dalyvavimą minimame renginyje pasisakantis kitas frakcijos narys – Saulius Skvernelis teigia, kad maršas nėra nukreiptas prieš kažką.

„Mūsų frakcijos dauguma narių pasisako už taip vadinamą tradicinę šeimą, jos vertybes. Manau, kad žmonėms, turintiems tokią poziciją, seniai subrendo momentas padaryti šeimų maršą, susibūrimą. Aš ir dauguma frakcijos narių pasakėme, kad mes už šeimą, bet ne prieš kažką. Tikrai mes atsiribojame nuo radikalių, homofobiškų pareiškimų, nuo pareiškimų, nesusijusių su tematika“, – Delfi paaiškino politikas.

Puidokas: gerai, kad žmonės buriasi

Darbo partijos frakcijos Seime narys Mindaugas Puidokas palaiko renginį, ir klausimą dėl palaikymo partijos lygiu iškelė sekmadienį per Darbo partijos Tarybą. Tam pritarta vienbalsiai.

„Manau, kad Šeimų maršų idėja, siekiant sustiprinti tradicinę šeimą, atkreipti dėmesį į agresyviai brukamą Laisvės partijos ir valdančiosios daugumos genderinę politiką, tos pačios lyties partnerysčių, Stambulo konvencijos ir kitus klausimus, yra teisinga. Gerai, kad žmonės buriasi“, – sakė M. Puidokas.

Parlamentaras siūlo netapatinti renginio idėjos su atskirų asmenų pareiškimais.

„Aš galvoju, kad reikėtų atskirti atskirų žmonių pareiškimus nuo pagrindinės renginio idėjos. Kiek man teko matyti oficialius dokumentus, kuriuose nurodyti pagrindiniai renginio tikslai ir siekiai, juose nėra jokios agresyvios retorikos. Sutinku, kad viešojoje erdvėje kai kurie iš organizatorių pasisakė, kaip nereikėtų pasisakyti. Bet nereikėtų viso renginio su atskirų žmonių pareiškimais“, – kalbėjo M. Puidokas.

Ramūnas Karbauskis

Malinauskas į renginį vyksiantiems druskininkiečiams žada autobusą

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas reiškia palaikymą „Šeimų gynimo maršui“. Nors didžiausias mero pyktis ant centrinės valdžios yra šiuo metu yra susijęs ne su šeimų padėtimi, bet su sanatorijos „Belorus“ uždarymu.

„Šimtu procentų. Baikime cirkus, ką išdarinėjame. (Palaikau) dėl visko, kas vyksta Lietuvoje, kai uždaromos sanatorijos dėl vieno žmogaus ambicijų, kai atėję kažkas prastūminėja tik savo reikalus, šlykštu darosi. Mes ne teisinėje valstybėje gyvename, mes teisinio banditizmo valstybėje gyvename“, – pyko R. Malinauskas.

Renginį meras palaiko ne tik moraliai, bet žada ir logistinę pagalbą.

„Druskininkiečiai, kurie vyksta, jiems mūsų judėjimo arba mano asmenine sąskaita bus skirtas autobusas“, – sakė R. Malinauskas.

Mindaugas Puidokas

Prisiminė Breiviko istoriją

R. Karbauskio pareiškimas netruko sulaukti kritikos.

„Pagaliau LVŽS lyderis, ponas Karbauskis, aiškiai parodė kokia jo partijos kryptis: Breiviko (čia tas, kuris nužudė Norvegijoje 77 žmones), Orlausko ir kitų agresyvių ir fašistuojančių retorikos fone ginti SAVO „tradicines“ šeimas. Kai tokios „tradicinės“ šeimos ginamos, jaučiuosi paguldytas ant menčių. Manau valstiečiai netrukus pareikalaus keisti Konstituciją ir keisti joje šeimos sampratą“, – feisbuke rašė Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos narys Linas Slušnys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3340)