Danielė: tai yra neveiksnus, perteklinis, žalą darantis teisės aktas

Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė teigė, jog šis įvykis tik parodo, „kokia absurdiška yra šiandien įgyvendinama politika“.

„Įvykis sulaukė daug dėmesio, bet iš tikrųjų šie įvykiai vyksta jau nuo 2017 metų. Vienintelis skirtumas, kad dabar tai yra žinomas žmogus. Ir mes aiškiau matome, kas yra tos neva kovos su blogiu veidas.

Akivaizdžiau suprantame, kad tas veidas tikrai nėra kriminalinio nusikaltėlio atvaizdas. Ir kokia absurdiška šiandien įgyvendinama politika“, – LNK apie šį įvykį kalbėjo Seimo narė M. Danielė.

Ji ragino suprasti, jog šiuo metu vykdoma politika yra „ne tik neefektyvi“.

„Kovojama su žmonėmis, kurie kuria pridėtinę vertę mūsų valstybėje, – kultūrinę, finansinę. Ir staiga Baudžiamojo kodekso giljotina atsisuka prieš mūsų vertinamą pilietį. Tokių žmonių yra tūkstančiai, tačiau kiti atvejai nebuvo matomi.

Ir tada atsiranda šokas stebintiems, nes mes suprantame, kad esame Rusija, Baltarusija, Tadžikistanas, Kazachstanas – tos šalys ir mes su tokia politika bei tokiu požiūriu į patį reiškinį. Ir pertekline bausme ten, kur jos neturėtų būti, kuri yra ir neefektyvi, ir kainuoja daug pinigų, resursų. Turime suprasti, kad žmogus buvo sulaikytas, vežamas su visa drama, tardytas, greičiausiai nurengtas. Namuose buvo atlikta krata.

Tai yra visa speciali operacija, nukreipta prieš pilietį, kuris jokios žalos valstybei nedaro“, – kalbėjo valdančiosios koalicijos atstovė, Laisvės partijos narė M. Danielė.

Ji teigė, jog prie kanapių dekriminalizavimo Lietuvoje klausimo dirbama jau dvejus metus.

„Jau ir visi specialistai pasakė, visos institucijos raštus rašė, teisėjai, advokatai, gydytojai. Kas tik nekalbėjo. Ir jau atrodė, kad tema išsemta, išdiskutuota, viskas aišku. Bet sprendimo nėra. Dabar tai, kas įvyko, tėra eilinė iliustracija – galbūt kai kuriems žmonėms ji taps akivaizdesnė.

Kaip iš tikrųjų tai atrodo realybėje – tas neveiksnus, perteklinis, žalą darantis teisės aktas veikiantis. Subalansuota politika labai aiškiai nubrėžia brūkšnį, kur yra vartojantis žmogus ir kur yra tikrai nusikalstama veika – platinimas, gabenimas, kontrabanda, įvežimas, pinigų uždirbimas, t. y. juodoji rinka. Normali politika šiuos du dalykus labai aiškiai atskiria ir supranta, reglamentuoja. Tada ji gali pasiteisinti ir duoti naudą valstybei“, – LNK sakė parlamentarė M. Danielė.

"Sostų karų" paskutinio sezono premjera Vilniuje

Širinskienė: šeimai reikia pagalbos

Savo ruožtu opozicijos atstovė Agnė Širinskienė teigė, jog situacija tiesiog apmaudi.

„Mama, kuri turi vaikų. Ir, matyt, akivaizdu, kad šeimai tikrai reikia pagalbos“, – sakė parlamentarė.

Paklausta, ar Ž. Diawaros atveju panaudotos priemonės buvo perteklinės, politikė teigė, jog ne.

„Baudžiamojo kodekso priemonės, ar tai būtų šis nusikaltimas, ar kitas, ar elementari vagystė, visais atvejais jos nukreiptos į atgrasymą. Paprastai yra manoma, kad žmonės, kurie mato, kokios gali būti pasekmės jų gyvenimui, tų veikų ryžtasi daryti mažiau.

Atitinkamai žiūrint į tai, kokie dabar siūlomi reguliavimo modeliai, kai už narkotinių medžiagų mažo kiekio disponavimą žemutinė baudos riba bus 30 eurų, žmogus mokės 15 eurų. Sutikime, kad tai yra pietūs Vilniaus restorane. Atgrasymo priemonė tikrai neveiks“, – tikino opozicijos atstovė A. Širinskienė.

Šedbaras: bauda nieko neduoda

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras LNK sakė, jog kanapių dekriminalizavimo projekto atžvilgiu taip pat buvo skeptiškas.

„Prieš metus, kai svarstėme platesnį variantą. <…>. Pačią dekriminalizavimo idėją priėmė praėjusios kadencijos parlamentas. Jis, žinoma, yra tik viena iš priemonių. Žmogų, kuris, pavyzdžiui, pateko į alkoholizmo liūną, ar narkotikų, – jį ne bausti reikia, tai nieko neduoda. Mes save taip tik galime nuraminti. Reikia socialinės, medicininės ir visokios kitokios paramos, pabandyti pagelbėti“, – pabrėžė politikas.

Viktoras Diawara įvykį pakomentavo laidoje

Pirmadienį Delfi pranešė, kad menų fabriko „Loftas“ bendraįkūrėja, buvusi Viktoro Diawaros žmona Živilė Diawara pateko į policijos akiratį – visuomenėje žinoma moteris buvo sulaikyta ir uždaryta į areštinę. Šaltiniai informavo, kad į pareigūnų rankas garsi verslininkė pakliuvo su, kaip įtariama, narkotikais. Iki šiol Ž. Diawara susilaikė nuo bet kokių komentarų. Antradienį moteris davė trumpą komentarą lrt.lt, o LNK laidoje „Laba diena, Lietuva“ daugiau detalių papasakojo V. Diawara.

Anot jo, įvyko kvaila situacija.

„Kaip patys vertinam... Yra, kaip yra. Labai kvaila situacija. Net nežinau, ką pasakyti. Aš tiesiog galiu pasakyti, kad kažkada buvo legalu baudžiava, kažkada buvo normalu, kad moterys negali balsuoti, kad tualetai lauke buvo be kanalizacijos. Tikiuosi, kad kada nors reakcija į tokius dalykus bus nenormalu. Reakcija į tokius dalykus pasaulyje jau yra visai kitokia. Įstatymas yra įstatymas. Jis galioja visiems. Čia nereikia kažkokių special dalykų ar panašiai. Tiesiog pati situacija... “, – LNK komentavo V. Diawara.

Jis taip pat papasakojo daugiau įvykio detalių.

„Aš apskritai nesupratau, kas nutiko. Žmogus stovėjo ir rūkė cigaretę, privažiavo policija ir pradėjo kratyti. Būtų žmogus rūkęs suktinę, girtas šlaistytųsi, o žmogus stovėjo ir rūkė cigaretę, kalbėjo telefonu, ir privažiuoja policija, tiesiog pradeda kratyti žmogų. Ta prasme, kokioje mes šalyje gyvename, kokia čia nesąmonė? Kas čia iš viso yra?“

„Žmogus stovėjo, kalbėjo telefonu, rūkė cigaretę, o policija pradėjo tašes kratyti ir panašiai. Ar tai yra normalu? Nežinau. Dėl to, kad teko areštinėje praleisti naktį, tai čia iš viso „kosmosas“. Ta prasme, taip, Živilė yra mano žmona, gal aš emociškai reaguoju, bet Lietuvoje žmonės už 0,1 gramą, pusę gramo turi bylinėtis pusmetį, atrodo, kad policija neturi ką veikti“, – sakė V. Diawara.

Paklausus, kaip šiuo metu laikosi Živilė, V. Diawara tikino, kad viskas bus gerai.

„Živilė – labai stipri moteris, ji nėra nusikaltėlė ir viskas bus gerai. Ta prasme bus procesas, viskas praeis ir, tikiuosi, greit pamiršime šią nesąmoningą istoriją“, – sakė V. Diawara.

Pasidalino viešu įrašu

Trečiadienio rytą muzikantas nusprendė papildyti savo poziciją šiuo klausimu ir savo socialinio tinklo paskyroje pasidalino viešu įrašu.

Jame V. Diawara dar kartą išdėstė, kodėl, jo nuomone, ši istorija nenusipelno tiek bjauraus dėmesio.

„Labai seniai nustojau skaityti komentarus, tikriausiai nuo „Skempinligės“ laiku. Vakar peržiūrėjau keletą komentarų internete. Wow. Kokioje tamsioje šalyje vis dar gyvename. Kai kurie dalykai nesikeičia niekada.

Bet kokiu atveju žinau, kad Zee yra labai dėkinga už visą palaikymą ir visas teigiamas žinutes, kurias ji gauna.

Zee yra geriausia mano draugė (BFF). Geriausia mama, kurią pažįstu. Zee ir mano vaikai yra geriausias dalykas, kas nutiko mano gyvenime. Mano kuklia nuomone, drįstu teigti, kad ji yra vienas geriausių dalykų, nutikusių Vilniaus kultūriniam gyvenimui per pastaruosius 13 metų.

Ir Zee tikrai nėra nusikaltėlis. Živilei bus taikomas atitinkamas procesas ir niekas (nei ji, nei aš) neprašo jokio specialaus elgesio priešingai tam, ką, atrodytų, nurodo kai kurios publikacijos, komentarai. Įstatymas yra įstatymas ir visi lygūs. Šiaip ar taip, kaip sakoma: nekaltumo prezumpcija yra teisinis principas, kad kiekvienas asmuo, apkaltintas bet kokiu nusikaltimu, laikomas nekaltu, kol jo kaltė neįrodyta“, – priminė žinomas vyras.

V. Diawara savo komentare taip pat pridūrė, kad viešoje erdvėje sklandanti informacija, pasak jo, kai kuriais punktais yra netiesa. Pavyzdžiui, vyro teigimu, lemtingą vakarą Živilė elgėsi adekvačiai ir neatrodė įtartinai.

„Tai – absoliutus melas. Į smulkmenas nesileisiu. Tikrai ne man vieta kalbėti šiuo atveju.

Apskritai. Kiekvienas, kuris kada nors dirbo ar leido laiką su Zee, žino, kad dabar internete piešiamas jos paveikslas yra absoliučiai neadekvatus, gėdingas.

Beje, mes esame puiki šeima. Taip, Zee ir aš esame išsiskyrę. Bet aš žinau, kokią mylinčią, rūpestingą šeimą turime. Ir jei kas nors norėtų ateiti ir man į veidą pasakyti, kad Zee yra bloga motina, bring it on“, – savo įrašą tęsė jis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: