Nemaža dalis Seimo valdančiųjų aštriai kritikavo prezidentės iniciatyvą. D. Grybauskaitės vyriausioji patarėja Ras Svetikaitė sulaukė ir pareiškimų, esą apribojimai dėl kelių sukčių pakenks visam šalies verslui. Tokią versiją iškėlė „darbietis“ Kęstutis Daukšys, komentuodamas D. Grybauskaitės siūlymą privalomai notarine forma tvirtinti visus vekselius ir paskolų sutartis, kurių vertė viršija 50 tūkst. Lt.

„Sąžiningas verslas tokioms pataisoms tikrai neprieštarautų“, - replikavo R. Svetikaitė.

Pristatydama įstatymo projektą, prezidentės patarėja pabrėžė, esą galimybės manipuliuoti vekseliais ir skolos rašteliais leidžia ne tik vykdyti galimai nusikalstamas veikas, bet ir dangstyti jau padarytus nusikaltimus bei legalizuoti neteisėtai įgytą turtą.

Prezidentės pataisas anksčiau kvestionavo ir Seimo Teisės departamentas. „Siūlomas teisinis reguliavimas gali nepasiekti (...) deklaruotų tikslų, nes asmenys, siekdami išvengti vekselio tvirtinimo notarine tvarka, galės išduoti keletą vekselių, kurių suma mažesnė nei penkiasdešimt tūkstančių litų. Todėl abejotina, ar siūlomi pakeitimai padės sumažinti savanaudiškų nusikaltimų ir mokesčių teisės pažeidimų skaičių“, - teigiama Teisės departamento vertinime.

Kritikos prezidentės siūlymas sulaukė tiek iš valdančiųjų, tiek iš opozicijos. Pakeitimų veiksmingumu abejojo ir socdemas Julius Sabatauskas, ir „darbietis“ Vytautas Gapšys, ir liberalas Remigijus Šimašius.

Konservatorius Arvydas Anušauskas ragino palaikyti prezidentės siūlymus. Esą fiktyvūs paskolos rašteliai, įteisinus baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą praturtėjimą, tapo viena populiariausių sukčiavimo formų. A. Anušausko žodžiais, projektą dar galima tobulinti.

Tuo tarpu R. Šimašius teigė neabejojantis „gražiais tikslais“, tačiau nepritariantis pasirinktoms priemonėms. Buvęs teisingumo ministras atvirai abejojo, ar Prezidentūra atliko „visus namų darbus“ rengiant šias įstatymo pataisas.

Nepritarti pataisoms kvietė ir „darbietė“ Loreta Graužinienė. Jos nuomone, per turto deklaravimo, pajamų mokesčio pakeitimus būtų galima tuos pačius tikslus pasiekti kur kas efektyviau. „Aš tikrai balsuosiu prieš, nes manau, kad priemonės yra ne tokios“, - sakė L. Graužinienė.

Po pateikimo tolesniam prezidentės pateiktų įstatymų pataisų svarstymui pritarė 50 Seimo nariai, prieš balsavo 5, susilaikė – 34. Taigi D. Grybauskaitės pasiūlymai sunkiai, bet įveikė pirmąjį barjerą Seime. Toliau prezidentės pataisas nagrinės Seimo komitetai.