Tokius skaičius, remdamasi tinklalapiu openeurope.org.uk, pateikė kandidatės į prezidentus Kazimiros Prunskienės komanda.

Remiantis šiais duomenimis, metinė eilinių eurokomisarų alga sudaro 238 919 eurų. Be to, jiems priklauso kasmetinė 35 838 eurų (124 tūkst. Lt) išmoka būstui ir 7 284 eurų (25 tūkst. Lt) išmoka vadinamosioms laisvalaikio išlaidoms.

Taigi per penkerius metus eurokomisarai turėtų uždirbti 1 410 204 eurus. Tiesa, kai kurie EK nariai jau pasitraukė iš savo postų ir grįžo dirbti į savo šalių vyriausybes, o tie, kurie užėmė jų vietas, išbus ne visą kadenciją, taigi jie gavo ar gaus mažiau.

Jei Lietuvos deleguota EK narė Dalia Grybauskaitė laimėtų prezidento rinkimus, jos sąskaitą taip pat papildytų ne visa minėta suma.

EK viceprezidentams kas mėnesį mokama 265 465 tūkst. eurų (916 tūkst. Lt), o J. M. Barroso – 293 tūkst. eurų (1 mln. Lt). viceprezidentai kas mėnesį gauna po 40 tūkst. eurų (138 tūkst. Lt( būstui ir 11 tūkst. eurų (38 tūkst. Lt) laisvalaikiui, o EK vadovas – atitinkamai 44 tūkst. eurų (152 tūkst. Lt) ir 17 tūkst. eurų (59 tūkst. Lt).

Tai reiškia, kad visi buvę ir esami EK nariai per penkerius metus susižers 40 700 292 eurų.

Kadenciją baigę eurokomisarai turėtų gauti po 20 tūkst. eurų (69 tūkst. Lt) vadinamosioms persikėlimo išlaidoms padengti, po 359 tūkst. eurų (1,238 mln. Lt) išeitinės kompensacijos (dirbusieji trumpiau – kiek mažiau).

Metinė eilinių komisarų, išdirbusių visą kadenciją, pensija turėtų viršyti 51 tūkst. eurų (176 tūkst. Lt). Prognozuojama, kad iš viso dauguma jų turėtų gauti 853 tūkst. eurų (beveik 3 mln. Lt) pensijos.

EK vadovams numatytos didesnės kompensacijų ir pensijų sumos.

Iš viso buvę eurokomisarai turėtų gauti per 36 mln. eurų (124 mln. Lt) pensijų ir išeitinių kompensacijų.

Trejus metus kas mėnesį gautų beveik 8 tūkst. eurų

Lietuvos prezidento posto siekianti eurokomisarė D. Grybauskaitė, baigusi darbą EK, kas mėnesį atskaičius mokesčius gautų 7,9 tūkst. eurų (apie 27 tūkst. litų) išmoką.

D. Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys BNS pirmadienį sakė, jog darbą baigusiems eurokomisarams iki trejų metų gali būti mokamos išmokos, kurios neturi viršyti pusės anksčiau gauto atlyginimo.

„Išmokos mokamos, jei naujame darbe buvęs EK narys gauna mažesnį atlyginimą. Tačiau ši išmoka ir naujasis atlyginimas negali būti didesnis už eukomisaro atlyginimą. Kaip žinoma, Lietuvos prezidento atlyginimas (atskaičius mokesčius apie 21 tūkst. litų – BNS) yra mažesnis nei pusė eurokomisaro algos, todėl D. Grybauskaitei galėtų būti mokama apie 8 tūkst. eurų iš EK“, - sakė L. Balsys.

Jo teigimu, tokios išmokos naštos Lietuvos biudžetui nepadidintų ir net ją sumažintų. Eurokomisarų į ES biudžetą sumokamų mokesčių dydžiu mažinamos šalių narių įmokos į bloko biudžetą. Gaudama išmokas, D. Grybauskaitė ES kas mėnesį sumokėtų apie 2,5 tūkst eurų mokesčių.

K. Prunskienė pirmadienį populizmu pavadino D. Grybauskaitės kalbas apie galimybę tapus prezidente atsisakyti viso ar dalies atlyginimo.

„Vieši šaltiniai rodo, kad D. Grybauskaitė įvairiomis formomis iš EK gaus apie 1,3 mln. Lt išeitinės kompensacijos. Kol kas negirdėjau, kad ji kalbėtų apie išeitinių mažinimą eurokomisarams, o juk jos mokamos ir iš Lietuvos žmonių sumokėtų mokesčių," - išplatintame pranešime cituojama K. Prunskienė.

Kandidatės manymu, D. Grybauskaitei nutylint „dalį tiesos“ apie išeitines EK nariams, vieši pareiškimai apie prezidento atlyginimo atsisakymą esą tėra manipuliacijos.

Tuo metu L. Balsys aiškino, jog apie galimybę susimažinti perpus arba apskritai atsisakyti prezidento atlyginimo eurokomisarė, be kita ko, užsiminė ir etikos sumetimais.

„D. Grybauskaitė taip pat svarsto neimti prezidento algos arba imti pusę jos, kad neatrodytų, jog Lietuvos prezidentą išlaiko EK. Tai yra etikos dalykas“, - kalbėjo L. Balsys.

Minėta EK išmoka buvusiam eurokomisarui gali būti mokama iki trejų metų, ji mokama iš bendro ES biudžeto.

Jei 7,9 tūkst. eurų D. Grybauskaitei būtų mokama trejus metus ji iš viso gautų apie 285 tūkst. eurų (maždaug 982 tūkst. Lt) ir sumokėtų 90 tūkst. eurų (maždaug 310 tūkst. Lt) mokesčių.