„Socialdemokratai gavo daugiausiai mandatų Seime ir tik jie vieninteliai sugebėjo suformuoti daugumą. Tai norėčiau akcentuoti, nes pasiūlymas formuoti daugumą buvo siūlomas ir kitiems. Todėl būtent šios partijos vadovą teiksiu rytoj kandidatu į ministro pirmininko poziciją. Nors iš kelių galimų koalicijos sudarymo variantų socialdemokratai pasirinko bendradarbiavimą būtent su teisiamųjų suole sėdinčia Darbo partija“, - pirmadienį sakė prezidentė.

Palinkėjo socialdemokratams išsaugoti partijos ir valstybės garbę

Sprendimas teikti A. Butkevičiaus kandidatūrą į premjerus paskelbtas A. Butkevičiaus gimtadienio dieną. Pirmadienį politikui suėjo 54-eri metai.

„Bei nesilaikydami viešai duoto žodžio, į Seimo vadovybę išrinko finansiniu sukčiavimu įtariamą asmenį. Todėl tik laikas parodys, ar socialdemokratai vykdys atsakingą ir skaidrią politiką, ar, susitapatinę su teisiamųjų suole sėdinčia partija, taps jos priedanga nuo teisėsaugos“, - sakė D. Grybauskaitė.

Kaip žinoma, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, vicepirmininkas V. Gapšys ir Vitalija Vonžutaitė buvo išrinkti į Seimą bei įgavo teisinę neliečiamybę. Prokurorai žada kreiptis į Seimą prašydami panaikinti šių parlamentarų imunitetą, tačiau Seimas gali nuspręsti ir neleisti šių Seimo narių patraukti baudžiamojon atsakomybėn – tokiu atveju Darbo partijos byla teisme sustotų.

„Tik laikas parodys, ar suformuotos daugumos rūpesčiu taps Lietuvos žmonių gerovė, ar bylų vilkinimas iki senaties bei pinigų dalybos kriminalizuotų oligarchinių grupuočių naudai. Šiandien įvardijame šių rinkimų nugalėtojus. Laimėtojų kol kas neturime. Todėl linkiu socialdemokratų lyderiui išsaugoti partijos ir valstybės garbę. Ir tai daryti ne klupčiojant, kaip matėme pastarosiomis dienomis bei pamėginti suformuoti Vyriausybę, kuri galėtų prisiimti atsakomybę už visos valstybės valdymą“, - teigė prezidentė.

Paaiškino, kodėl V.Gapšys tapo pirmuoju Seimo vicepirmininku

Pats A. Butkevičius sako, kad derybos su Darbo partija buvo sunkios, nes „darbiečiai“ pirmiausia norėjo, kad V. Gapšys taptų Seimo pirmininku, paskui nusileido iki Seimo vicepirmininko, tačiau kartu siekė užimti Europos reikalų komiteto pirmininko postą. Galiausiai šios pareigos pasiūlytos socialdemokratui Gediminui Kirkilui.

Pagal Seimo Statutą, Europos reikalų komiteto pirmininkas turi būti ir Seimo pirmininko pavaduotojas.

„Vyko labai sudėtingos derybos. Pirmas buvo iškeltas reikalavimas (tikriausiai jūs girdėjote), kad ponas V. Gapšys net taptų Seimo pirmininku ir vien tik šiuo klausimus buvo kalbama, manau, apie tris-keturias valandas, įtikinėjant jų partijos vadovą. Antras reikalavimas buvo iškeltas, kad jisai būtų Europos reikalų komiteto pirmininkas. Šitos derybos irgi ilgai tęsėsi, buvo pasiektas teigiamas rezultatas. Tik manau, vienas siekis nebuvo įgyvendintas. Čia buvo diskusija valdančiojoje koalicijoje – mes, socialdemokratai, laikėmės tos pačios pozicijos, bet, kaip žinote, politiniame gyvenime būna tam tikrų sprendimų, kad reikia atsižvelgti ir į koalicijos partnerių pageidavimus ir išsakytas mintis“, - svarstė A. Butkevičius, aiškindamas, kodėl V. Gapšys tapo pirmuoju Seimo pirmininko pavaduotoju.

Kalbėjo apie balsavimą dėl DP kaltinamųjų neliečiamybės panaikinimo

A. Butkevičius patvirtino, jog su prezidente aptarė ir būsimą balsavimą dėl V. Uspaskicho, V. Gapšio ir V. Vonžutaitės teisinio imuniteto panaikinimo.

„Taip, tikrai kalbėjomės ir su Respublikos prezidente“, - patvirtino politikas.

Jo teigimu, šiuo klausimu diskusijos sekmadienį vyko ir Lietuvos socialdemokratų partijos valdyboje.

„Dar kartą buvo priimtas sprendimas, kad būtų atviras balsavimas. Jūs tą tikrai galėsite pamatyti. Nes jeigu bus slaptas balsavimas, gali atsirasti įvairių manipuliacijų ir iš kai kurių kitų politinių jėgų. Bet šitam scenarijai mes esame pasiruošę“, - teigė socialdemokratų lyderis ir kandidatas į premjerus.