„Iš ministro prezidentė neišgirdo nieko ypatingai konkretaus, ministras negalėjo įvardinti labai konkrečių darbų, labai konkrečių projektų, pakartota dar sykį įvairios koncepcijos, įvairūs projektai, kurie rengiami. Tai tą prezidentė jau žino, o konkrečių darbų taip ir neišgirdo. Iš prezidentės pusės tenka konstatuoti, kad praktiškai per dvejus darbo metus ji matanti absoliutų neveiklumą ministerijos darbe ir ministro atsakomybė čia taip pat labai svarbi“, - po susitikimo žurnalistams sakė atstovas spaudai.

Piktina neveiklumas 4 srityse

Pasak L. Balsio, labiausiai prezidentę neramina procesai atliekų tvarkymo, renovacijos, teritorijų planavimo srityse, taip pat problemų yra miškų ūkyje. „Visose šiose srityse yra stagnacija, o atliekų tvarkyme yra ne tik stagnacija, bet ir visiškas atsilikimas nuo įsipareigojimų Europos Sąjungai. Tai gresia baudomis Lietuvai ateityje“, - teigė L. Balsys.

Kalbėdamas apie renovaciją, prezidentės atstovas spaudai taip pat pabrėžė, jog apie ją kalbama nuo rinkimų pradžios, tačiau esą žmonės „yra nežinioje, sumaištyje, vyrauja didžiulis žmonių nepasitenkinimas“ L. Balsio teigimu, tai yra tiesioginė Aplinkos ministerijos atsakomybė, nors pripažįsta, kad už renovaciją atsakinga ne tik viena Aplinkos ministerija.

Klausiamas, ar prezidentė turi pasiūlymų, kaip išjudinti reformas šiose srityse iš mirties taško, jos atstovas spaudai teigė, kad šalies vadovė yra ne ministrė pirmininkė ar ministrė ir nori girdėti tik rezultatus. „Tokia ir prezidentės poziciją, ką daryti. Daryti tai, ką privalu daryti“, - sakė L. Balsys.

Ragina ministro darbą įvertinti koalicijoje

D. Grybauskaitės atstovas taip pat pridūrė, kad šalies vadovė ragina imtis atsakomybės jau šiandien. Pasak L. Balsio, prezidentė užsiminė ministrui, kad „jo darbas yra praktiškai valdančiosios koalicijos atsakomybės klausimas“, o „valdanti dauguma turėtų pasvarstyti vieno iš savo ministrų darbą“.

Tačiau klausiamas, ar ministras buvo raginamas pasitraukti pats, L. Balsys teigė, jog kalbos apie tai nebuvo – esą viską turi svarstyti valdanti dauguma, kurią sudaro konservatoriai-krikdemai, liberalai, liberalcentristai ir Tautos prisikėlimo partija.

„Prezidentė išreiškė savo nuomonę pasakydama, kad, jos įsitikinimu, ministro veikla iš tiesų demonstruoja absoliutų neveiklumą per tuos dvejus metus, o, kaip žinote, ministrų skyrimas, keitimas yra valdančiosios daugumos kompetencija. Ir prezidentė atkreipia dėmesį, kad valdanti dauguma turėtų prisiimti tą atsakomybę ir apsvarstyti šį klausimą“, - kalbėjo L. Balsys.

Remiantis Lietuvos Konstitucija, ministrus premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas. Pati šalies vadovė interviu yra teigusi, kad iš esmės ministrus skiri ji pati, todėl taip pat yra atsakinga už jų veiklą. „Aš finale skiriu ministrus. Galiausiai, už tai, ką jie daro gerai ar blogai, turėsiu prisiimti atsakomybę ir aš“, - interviu vienai televizijos laidai teigė D. Grybauskaitė.

G.Kazlauskas trauktis neketina

Pats G. Kazlauskas sakė apie pasitraukimą kol kas negalvojąs, nes tai būtų tapatu išlipti iš važiuojančio traukinio. „Aš tiesą pasakius visą gyvenimą gyvenu taip: pradėtus darbus reikia baigti. Ir juo labiau, kad dabar tikrai daug kas įsukta ir pradėjo judėti į priekį, todėl kaip tik yra pareiga parodyti, kad suplanuotus darbus galima laiku padaryti“, - po susitikimo su prezidente kalbėjo aplinkos ministras.

„Iš važiuojančio traukinio tikrai nesiruošiu išlipinėti“, - pridūrė ministras, kurio teigimu, premjeras Andrius Kubilius juo pasitiki.

Jis sutiko, kad dalis darbų galėtų būtų daromi aktyviau ir greičiau, tačiau pabrėžė, kad, pavyzdžiui, Teritorijų planavimo įstatymas buvo parengtas ir pateiktas derinimui, bet dėl interesų grupių siūlymų gausos projektas galutinai suderintas mėnesiu vėliau. Lygiai taip pat, pasak ministro, kartais neplanuotai užtrunka dokumentų priėmimas ir Vyriausybėje.

G. Kazlauskas taip pat aiškino, kad kai kurie darbai yra suplanuoti rugsėjo viduriui: pavyzdžiui, savivaldybės rugsėjo 15 d. turi pateikti projektus dėl atliekų deginimo. „Šiandien negalėjau konkrečių projektų įvardinti prezidentei, nes savivaldybės konkrečius projektus pateiks rugsėjo 15 d. Tai tų konkrečių projektų negalėjau įvardinti, o jei pažiūrėtume į istoriją, visa tai prasidėjo dar du ministrai iki manęs“, - teigė ministras.

Klausiamas, ar sutinka su šalies vadovės vertinimu, kad jo vadovaujama ministerija pasižymi absoliučiu neveiklumu, G. Kazlauskas sakė taip nemanąs. Tačiau ministras sako suvokęs, jog darbų reikia imtis aktyviau, kad viskas būtų padaryta laiku.

„Supratau, kad reikia žymiai aktyviau dirbti ir imtis visų priemonių, kad suplanuoti darbai būtų įgyvendinti laiku“, - į klausimą, ką suprato iš pokalbio su šalies vadove, sakė G. Kazlauskas.

Gina ministrą

Premjeras Andrius Kubilius pažadėjo prezidentės kritiką aptarti su koalicijos partneriais, tačiau tvirtino, kad ministro kėdė nebraška.

„Atskiros sritys, tokios kaip atliekų tvarkymas, daugiabučių renovacija ar teritorijų planavimas. yra nuolatinio mūsų bendro dėmesio reikalas, tai nėra vien atskiro ministro reikalas. Tikrai šiose srityse siekiame permainų, tačiau kai kuriose iš jų labai greitų permainų, kažin, ar galima racionaliai tikėtis, nors tikrai jų norėtųsi“, – po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras.

Jo teigimu, dažnai problemas lemia ne personalijos, o problemų mastas.