„Jei ponas Ušackas geriau žino už komisiją ir taip rimtai yra įsigilinęs, aš jam nuoširdžiai linkiu asmeninės sėkmės“, - su ironijos gaidele balse pirmadienį žurnalistams teigė valstybės vadovė.

Tačiau spręsti, ar D. Dabašinskui, kurio pavardė minima Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadose, dera likti diplomatinėje tarnyboje, esą priklauso ne prezidentei, o užsienio reikalų ministrui: „Tai yra vienas iš žemesnio diplomatinio rango (ministras patarėjas – DELFI) pareigūnų.“

Po parlamentinio tyrimo praėjusią savaitę NSGK paskelbė, kad Lietuvoje buvo įrengtos patalpos slaptam JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) sulaikymo centrui, o amerikiečių orlaiviai skraidė į mūsų šalį, tačiau ar buvo atvežami sulaikyti asmenys, nenustatyta. Aukščiausi pareigūnai apie tai nebuvo informuojami arba informuojami paviršutiniškai.

Parlamentarai pasiūlė prokurorams ištirti, ar buvę saugumo vadovai Mečys Laurinkus ir Arvydas Pocius bei buvęs VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas D. Dabašinskas nepiktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir neviršijo įgaliojimų.

Savo ruožtu ministras Vygaudas Ušackas pareiškė svarbiausia žinia pasauliui laikantis tai, kad nebuvo nustatyta, jog į Lietuvą buvo atvežami terorizmu įtariami asmenys. „Išvadose kalbama apie prielaidas, tačiau man svarbiausia išvada, ir svarbiausia žinia pasauliui, kad nėra faktų ir informacijos, kurie patvirtintų, kad Lietuvoje buvo CŽV kalėjimas“, - teigė jis.

Pasak NSGK pirmininko Arvydo Anušausko, jo ir ministro interpretacijos išsiskyrė. Jo nuomone, paskelbus tyrimo išvadas užimti kategorišką poziciją ir sakyti, kad kalėjimo nebuvo, negalima: „Šiuo atveju kiekvienas turi teisę į savo interpretaciją ir kaip sustatyti akcentus. Kadangi tyrimai buvo daryti kitose šalyse, buvo Amerikos žiniasklaidoje informacijos, kuri leidžia daryti prielaidas, kad esant tokioms galimybėms visa tai galėjo būti panaudota tos tardymo programos rėmuose. Mes nustatėme aplinkybes, kurios su pasaulio žiniasklaidos pranešimais ko gero sutampa: taip iš dalies galima konstatuoti, kad mes patvirtinome tą galimo egzistavimo faktą.“

Tuo metu premjeras Andrius Kubilius pažymėjo, kad diplomatinis korpusas kelia aukštesnius reikalavimus nei atitinka D. Dabašinskas: „Manau, kad diplomatinis korpusas kelia tam tikrus aukštesnius reikalavimus ir standartus. Manau, kad atitinkamai ir ministerijos, ir pareigūnai, atsakingi už užsienio politikos įgyvendinimą, apsvarstys."