VRK posėdyje išbraukti „tvarkiečiai“ Irena Bartušienė, Tomas Geležinis, Lietuvos pensininkų partijos atstovė Monika Dainauskienė, Lietuvos centro partijos atstovė Aurelija Jukonytė, Tautininkų sąjungos atstovas Tadas Kurtkus, partijos „Jaunoji Lietuva“ deleguojamas Gediminas Palaima, „darbietis“ Gintautas Sodaitis, socialdemokratas Jonas Talmontas - jie nenurodė, jog teismo buvo pripažinti kaltais.

Taip pat išbrauktas konservatorių sąraše buvęs Dobilas Kurtinaitis, kuris anketoje nurodė teistumą, tačiau nebuvo sumokėjęs teismo paskirtos baudos.

Posėdyje dalyvavęs G.Sodaitis teisinosi, jog anketą paprašė užpildyti kolegės, o pastebėjęs, kad teistumas nenurodytas, iškart pateikęs reikiamas pažymas Darbo partijai, pataisęs anketą.

„Būtų kvaila kažką slėpti, nes viskas yra vieša, nematau pagrindo tai daryti. Matome pasekmes - vienos varnelės padėjimą ne ten“, - dėstė jis.

Vis dėlto komisijos nuomonės tai nepakeitė.

Iš socialdemokratų sąrašo išbraukto J.Talmonto advokatas Mindaugas Bliuvas pažymėjo, kad jo ginamasis buvo pripažintas švelniausiu baudžiamuoju nuosprendžiu dėl civilinio sprendimo nevykdymo, taip pat dėstė, kad kandidatas pateikė atnaujintą anketą, pažymas apie teistumą.

„Asmuo šioje situacijoje galėjo nesuvokti: sprendimas priimtas beveik prieš dešimt metų, kažkokie buvo civiliniai santykiai nuomos pagrindais (...). Įstatymas, mano nuomone, leidžia keisti pareiškinius dokumentus ir tokia techninė klaida turėtų būti leista ištaisyti“, - sakė jis.

Išbrauktieji iš sąrašų dar turi teisę per dešimt dienų apskųsti šį sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas BNS sakė, kad teistumo nenurodžiusių ir dėl to praradusių galimybę dalyvauti rinkimuose asmenų skaičius mažėja.

Įstatymas įpareigoja kandidatus į Seimo narius viešai paskelbti, jeigu po 1990 metų kovo 11 dienos Lietuvos teismo įsiteisėjusiu nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos arba įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu bet kada buvo pripažintas kaltu padaręs sunkų ar labai sunkų nusikaltimą. Tai nurodyti kandidato į Seimo narius anketoje privalu nepaisant to, ar teistumas išnykęs, ar panaikintas.

Pasak Z.Vaigausko, rinkimuose dalyvauti ketina 37 kandidatai, kurie teismo buvo pripažinti kaltais dėl nusikalstamos veikos.

„Ne viename sąraše jų bus, dabar likę 37 su įrašais, daugiausiai čia pasižymėjęs „Drąsos kelias“, šeši žmonės pas juos su įrašais, bet praktiškai visos partijos turi, nėra, kas nuo šito būtų apsaugotas“, – sakė VRK vadovas.

Seimo rinkimai vyks spalio 9 dieną, juose dalyvauja 12 partijų ir du koaliciniai sąrašai. Tam, kad patektų į Seimą, partija turi surinkti ne mažiau kaip 5 proc. rinkėjų balsų, koalicijai barjeras yra aukštesnis – 7 procentai.