Tyrimą šiuo klausimu pradėjo Seimo etikos sargai, bus atsukinėjami Seimo vaizdo kamerų įrašai.

Seimo Etikos ir procedūrų komisiją tyrimą dėl to, kad P. Gražulis galimai pabalsavo vietoje kito Seimo nario, pradėjo parlamentaro Tomo Vytauto Raskevičiaus kreipimosi pagrindu.

Jame teigiama, kad P. Gražulis, sprendžiant klausimą dėl Seimo rudens sesijos darbotvarkės ir to, ar joje turėtų likti Civilinės sąjungos įstatymo projektas, „galimai balsavo ne tik už save, bet ir už kitą Seimo narį jam nematant“.

Tas kitas Seimo narys – L. Jonauskas.

Pats T. V. Raskevičius teigė nematęs, ar P. Gražulis balsavo tik už save.

„Aš pats asmeniškai nemačiau, girdėjau kitus Seimo narius kalbant“, – Delfi sakė jis.

Tomas Vytautas Raskevičius

Jonauskas: viskas įmanoma

Delfi kalbintas L. Jonauskas paklaustas, ar įmanoma, kad už jį Seimo posėdžio metu pabalsavo P. Gražulis, atsakė, kad „viskas įmanoma“.

„Aš dabar nepasakysiu, ar tikrai taip buvo, nes nepastebėjau. Būčiau pastebėjęs, būčiau pats kreipęsis į Etikos komisiją. Aš dabar bandau prisiminti... Daug tų balsavimų būna“, – komentavo politikas.

Jis patikino, kad aptariamo balsavimo metu posėdžių salėje buvo, bet esą nepamena, spaudė mygtuką, kad išreikštų poziciją, ar ne. Politikas teigė, kad galėjo nepastebėti, kaip P. Gražulis pabalsavo už jį, jei taip nutiko.

„Šito konkretaus atvejo aš nepamenu. <...> Mes labai intensyviai diskutavom su kolegomis iš kitos eilės, su Andrium Palioniu ir Tomu Bičiūnu. Tuo metu galbūt, kai buvau nusisukęs, gali būti. Man reikėtų paprašyti Seimo kanceliarijos, kad atsuktų įrašą. Galėjo galbūt taip ir nutikti, bet negaliu teigti, nes aplinkybių nežinau“, – pasakojo L. Jonauskas.

Linas Jonauskas

Jo balsas dėl Civilinės sąjungos įstatymo projekto išbraukimo iš darbotvarkės užskaitytas kaip „už“.

Gražulis: neatsimenu, nežinau

P. Gražulis, Delfi kelis kartus klausiamas, ar balsavo už kitą Seimo narį, to nei patvirtino, nei paneigė.

„Negaliu pasakyti, nežinau, kas turi įtarimų, to ir klausinėkit“, – sakė politikas ir teigė, kad nežino, ar tuo metu, kai buvo sprendžiamas projekto išbraukimo iš darbotvarkės klausimas, jis buvo posėdžių salėje.

Pasiteiravus, ar yra pabalsavęs už kitą Seimo narį posėdžio metu dėl kokio nors klausimo, P. Gražulis atsakė, jog neatsimena.

„Neatsimenu, tikrai neatsimenu, nežinau. Gal kartais gali būti koks atvejis, kai, pavyzdžiui, kortelę įdedi į kito Seimo nario vietą... Nežinau. Bet aš tikrai neatsimenu“, – kalbėjo P. Gražulis.

Petras Gražulis

Svarbu pažymėti, kad Seimo nario pažymėjimas kito parlamentaro vietoje neveikia.

Vaizdo įraše politikų nesimato

Seimo posėdžių įrašus galima rasti „Youtube“ kanale „Atviras Seimas“. Tačiau iš vaizdo įrašo, kuriame nufilmuota, kaip balsuojama dėl klausimo išbraukimo iš darbotvarkės, išvadų, ką tuo metu veikė L. Jonauskas ir P. Gražulis, daryti neina: šių politikų nėra kadre, jų balsavimo metu išvis nematyti.

Seimo kanceliarija nurodė, kad kokių kitokių vaizdo įrašų neturi.

„Informuojame, kad Seimo kanceliarija įrašo ir saugo tik viešai transliuojamą signalą, t.y. posėdžio įrašas sutampa su tuo, kas transliuojama tiesiogiai, papildomai atskirų kamerų fiksuojami vaizdai neįrašinėjami“, – Delfi teigė Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuro vedėja Justė Radzevičiūtė-Laugalienė.

Seimo posėdžių salėje taip pat yra Vadovybės apsaugos tarnybos kamerų. Tačiau, ar jos nufilmavo minėtus Seimo narius, kol kas neaišku. Tai aiškinsis Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

2010 metais Seimas sprendė dėl parlamentarų Aleksandro Sacharuko ir Lino Karaliaus apkaltos, kai A. Sacharukas pasinaudojo L. Karaliaus pažymėjimu ir balsavo vietoje jo.

Precedentas

Slapto balsavimo metu Seimas panaikino L. Karaliaus mandatą, A. Sacharukas liko dirbti.

Abu šiuos politikus Konstitucinis Teismas (KT) pripažino šiurkščiai pažeidusius Konstituciją ir sulaužiusius duotą priesaiką: A. Sacharukas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką dėl to, kad sąmoningai parlamento posėdžiuose naudojosi L. Karaliaus pažymėjimu ir balsavo už jį priimant įstatymus, L. Karalius – dėl to, kad tuo metu buvo išvykęs į Pietryčių Aziją atostogauti ir sąmoningai nedalyvavo Seimo posėdžiuose.

P. Gražuliui apkalta šiuo metu gresia kitu klausimu – teismo jis pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)