Trečiadienį Generalinė prokuratūra paskelbė, kad praėjusią savaitę Seimo nario mandato atsisakęs K. Bartoševičius įtariamas seksualiniais nusikaltimais prieš 4 vaikus. Įtariama, kad nusikalstamas veikas K. Bartoševičius įvykdė jau būdamas Seimo nariu.

Konservatorių partijos atstovai teigia esantys šokiruoti prokurorų įtarimų.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį sakė negalintis įvardinti, kas pasiūlė K. Bartoševičių įtraukti į partijos sąrašą 2020 metų rinkimuose.

„Geras klausimas, negaliu dabar atsakyti į tai, nežinau. Yra procesai, per skyrius vyksta, žmonės siūlo, vyksta pokalbiai. Daug žmonių tame dalyvauja. (…) Nemanyčiau, kad tai yra sietina“, – sakė G. Landsbergis.

Partija vadino ne naujoku

Apie tai, kad K. Bartoševičius nusprendė pasukti į politiką 2020 metų birželį pranešė pati partija.

TS-LKD jį pristatė kaip aktyviai prezidentinėje Ingridos Šimonytės kampanijoje talkinusį visuomenininką.

Šis politinės jėgos pranešimas feisbuke sulaukė įvairių komentarų. Į klausimą, ką jis nuveikė Lietuvos žmonių labui, kad yra siūlomas, TS-LKD atsakė, kad kandidatas politikoje esą nebus naujokas.

„Jis yra visuomenininkas, mokytojas, kultūros veikėjas. Be to, kaip jau rašėme, aktyviai dalyvavo I. Šimonytės kampanijoje, todėl politikoje nėra visiškai naujokas“, – feisbuke rašė partija.

Kristijonas Bartoševičius

Balčytytė: štabe tikrai nedirbo

I. Šimonytės rinkimų štabe dirbusi Giedrė Balčytytė Delfi patikino, kad K. Bartoševičius šiame štabe tikrai nedirbo – jis tiesiog registravosi kaip vienas iš savanorių, kurių buvo daugybė.

„Štabas dirbo kasdien, tai buvo nuolatinis darbas, o savanoriai dirbo ne štabe, jie nešiodavo skrajutes ir panašiai. Aš nepamenu kad jis būtų apsilankęs štabe“, – teigė G. Balčytytė.

TS-LKD prezidiumo narys, parlamentaras Andrius Vyšniauskas Delfi aiškino, kad K. Bartoševičius niekuomet nedirbo ne tik I. Šimonytės, bet ir partijos rinkimų štabe.

„Jis prisijungė prie kampanijos kaip ir daug žinomų žmonių – muzikantų, aktorių, kitų viešai atpažįstamų personalijų, kaip savanoris. Tiesiog užsiregistravęs, kiek pamenu, savanoriu ir dalyvavo veiklose. Tai buvo agitacija – ėjimas nuo durų prie durų, leidinių dalijimas, dalyvavimas renginiuose, viešas palaikymas socialiniuose tinkluose“, – pasakojo jis.

Anot A. Vyšniausko, taip K. Bartoševičius atsidūrė šalia konservatorių bendruomenės.

„Prieš Seimo rinkimus mes visada aktyvesnius žmones, kurie dalyvauja kažkur ir yra žinomi, pakalbiname, ar nenori dalyvauti rinkimuose, ar nori tiesiog viešai paremti, paagituoti ar panašiai, tai tokiu būdu jis atsidūrė sąraše“, – pasakojo Seimo narys.

Jis atkreipė dėmesį, kad naujokas, nors ir žinomas, patrauklios vietos negavo.

Priešrinkiminiame sąraše, kurį reitingavo TS-LKD nariai, K. Bartoševičius buvo 98 vietoje, tačiau per Seimo rinkimus rinkėjai noriai reitingavo atpažįstamą veidą ir taip nutiesė jam kelią į parlamentą.

Net ir tapęs Seimo nariu, K. Bartoševičius pasirinko likti nepartiniu ir į TS-LKD nestojo.

„Ačiū už jūsų pasitikėjimą. Ačiū už palaikymą. Tai yra didelis įkvėpimas mano naujajam gyvenimo etapui. Priimu tai kaip tarnystę Lietuvai ir jos stiprėjimui. Jei darysiu ką blogai – sakykit. Gali būti, kad kai kurie mano sprendimai bus kritikuojami. Tegu. Visuomet ieškosiu kompromiso ir geriausio sprendimo kuo didesnei visuomenės daliai. Tikiu savo žodžiais“, – neslėpdamas džiaugsmo, kad pateko į Seimą, feisbuke rašė K. Bartoševičius.

Turėjo gerą reputaciją

A. Vyšniauskas pabrėžė, kad iki šios istorijos K. Bartoševičius turėjo gana gerą reputaciją viešojoje erdvėje.

„Aš dabar negaliu atsakyti, ar kažkuris skyrius kėlė, kokios ten buvo procesinės detalės, bet kaip aktyvus žmogus jis prisijungė prie kampanijos. Deja, partija neturi galimybės ar savo specialiųjų tarnybų, kurios galėtų kiekvieną asmenį vindikuoti ir žinoti, kas jo galvoje. Tiesiog taip nėra nei Lietuvoje, nei niekur kitur pasaulyje. Vieša reputacija tuo metu buvo pakankamai gera ir, manau, jūs taip pat su tuo sutiksit“, – pabrėžė Seimo narys.

TS-LKD frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė Delfi sakė nebandžiusi aiškintis, kas pasiūlė K. Bartoševičių įtraukti į partijos kandidatų sąrašą

„Tiesiog jis dalyvavo ir prezidentinėje kampanijoje kaip savanoris. Galbūt jis ten pajuto apsisprendimą. Nežinau, kas su juo konkrečiai kalbėjo, bet tai tikrai neturi kažkokios įtakos kalbant apie šiandieninę situaciją“, – sakė ji.

Mindaugas Lingė, Kristijonas Bartoševičius

Save vadino jaunu idealistu

Apie tai, kaip nusprendė pasukti į politiką, K. Bartoševičius pasipasakojo 2020 metų lapkritį parodytoje LRT televizijos laidoje „Langas į valdžią“.

„Pirmoji žiežirba turbūt buvo prieš ketverius metus, 2016 metais spalio mėnesį, kai su draugais stebėjome rinkimų rezultatus. Tada apėmęs toks ir pyktis ir neviltis, viduje užkuria tas nepasitenkinimas ir liūdesys, sumišę tie jausmai, jie sako, gal dabar jau tau tas metas prisiimti atsakomybes, lyderystes ir kažką keisti, nes, na, ne žodžiais, o darbais mes tėvynę mylim“, – kalbėjo jis.

Laidos pašnekovas sakė, kad jei nepatinka, kaip kažką daro kiti, reikia bandyti tai keisti pačiam.

Laidoje K. Bartoševičius kalbėjo ir apie tai, kad mokytojavimą iškeitė į darbą Seime.

„Tuo metu dirbau su apie 300 mokinių ir aš save laikau jaunu idealistu, aš galvoju, kad aš darau tam tikrą pokytį, kad aš šiek tiek keičiu pasaulį padėdamas pamatyti alternatyvius dalykus, ugdyti kritinį mąstymą ir taip toliau. Ir tada man tie žmonės (kurie palaikė norą pasukti į politiką - aut.) sakė: super! Puiku, labai gerai, viskas tvarkoj, tikrai darai pokytį 300 vaikų, labai gerai. O kas, sako, jei tavo sprendimai darytų pokytį 3 milijonams? Tada pagalvoji, kad oho, čia galbūt vertas argumentas“, – kalbėjo jis.

Ragina ištirti įtarimus apie informacijos nutekinimą

Tuo metu Seime netyla kalbos apie tai, kad kažkas K. Bartoševičiui galėjo nutekinti informaciją apie prokuratūros įtarimus.

Dabar jau ne tik opozicija, bet ir garsūs advokatai ragina tai ištirti. Prezidentui Gitanui Nausėdai irgi kyla klausimų, kodėl K. Bartoševičius mandato nusprendė atsisakyti prieš pat prokurorų kreipimąsi dėl jo neliečiamybės atėmimo, skelbia LNK Žinios.

Šalies vadovas G. Nausėda sako, kad švelniai tariant, yra sudėtinga suprasti, kaip žmogus staiga savo pareiškimą atsiunčia iš tolimosios Čilės penktadienio vakarą. Nors pirmadienį dar planavo komandiruotę į Indiją.

„Visa tai pateikiama kaip seniai brendusio apsisprendimo rezultatas. Jeigu taip ir buvo, tai tikrai elgesys buvo pakankamai netradiciškas“, – savo poziciją antradienį pateikė šalies vadovas G. Nausėda.

Visa tai gali ir likti paslaptinga. Ar, dabar jau buvęs buvusiam konservatorių kolegai K. Bartoševičiui informacija buvo nutekinta, Generalinė prokuratūra nesiaiškina. Nes teigia neturi pagrindo manyti, kad ikiteisminiam tyrimui buvo padaryta žala.

„Taip pat neturime jokių duomenų apie galimai padarytą nusikalstamą veiklą arba tarnybinį pažeidimą, todėl atitinkami tyrimai nėra inicijuoti“, – tokį atsakymą LNK žinioms perdavė Generalinė prokuratūra.

„Manyčiau, kad tai yra nepakankamas paaiškinimas“, – LNK sakė „Černiauskas ir partneriai“ vyr. advokatas Gintaras Černiauskas.

Už ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimą Lietuvoje gresia baudžiamoji atsakomybė.

„Ir tokiu būdu, stengdamasis pakenkti ikiteisminiam tyrimui, menkinti prokuratūros reputaciją, taip pat ir Seimo. Manyčiau, kad tokius dalykus turėtų išsiaiškinti pati prokuratūra. Jeigu ji to nesugebės, manyčiau, kad Seimas turėtų inicijuoti tokį tyrimą“, – sakė advokatas G. Černiauskas.

Bet Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei–Nielsen situacija yra aiškesnė nei teisininkams, ar prezidentui.

„Mano požiūriu, jau visi klausimai yra atsakyti“, – pirmadienį sakė Seimo vadovė.

Naujienų portalas lrytas.lt paskelbė, kad Seimo vadovė apie bręstantį generalinės prokurorės Nidos Grunskienės kreipimąsi žinojo jau penktadienį. Pati V. Čmilytė–Nielsen patvirtino, kad N. Grunskienė ją iš anksto buvo informavusi žodžiu, bet teigia, kad šios informacijos niekam neperdavė. Esą ji buvo nuasmeninta.

Dabar V. Čmilytė–Nielsen pasisako prieš opozicijos siūlymą steigti komisiją aplinkybėms išsiaiškinti.

„Aš tokiose situacijose laikyčiausi nuomonės, kad geriau yra tą tyrimą atlikti, atsakyti sau į visus klausimus, taip pat atsakyti ir visuomenei į visus klausimus. Nes dabar, bent jau kaip ta informacija yra pateikiama visuomenei, tai gali kilti įvairių minčių“, – LNK sakė „Sorainen“ advokatas, buvęs Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Visuomenei sužinojus apie pradėtą ikiteisminį tyrimą, K. Bartoševičius viešumoje nepasirodė.

„Šiandien mes privalome nuoširdžiai pripažinti, kad tai yra didžiulis smūgis mūsų politinei sistemai, pasitikėjimui mūsų valdžios institucija lygiui“, – tikino prezidentas G. Nausėda.

Konservatoriams dėl galimos pedofilijos skandalo suformuluoti aiškią poziciją prireikė kelių dienų. Praėjusį ketvirtadienį partija visuomenės atsiprašė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)