Žaliasis sertifikatas

Kaip papildomą įrodymą nuspręsta pripažinti pagal Europos Komisijos reikalavimus parengtą Europos Sąjungos skaitmeninį COVID pažymėjimą. Taip pat, siekiant aiškumo, kai skirtingose šalyse skirtingai traktuojamas skiepijimo pabaigos faktas, siūloma nustatyti konkrečias sąlygas, kada laikoma, kad skiepijimas yra baigtas.

Vyriausybės sprendimu, skiepijimas yra laikomas baigtu, jei po COVID-19 ligos vakcinos dozės suleidimo yra praėję ne mažiau kaip 14 dienų ir asmuo buvo paskiepytas antra vakcinos doze, kai skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės. Taip pat nuspręsta, kad skiepijimas laikomas baigtu, kai žmogus paskiepytas viena vakcinos doze, kai skiepijimo schemą sudaro viena vakcinos dozė, ir bent viena vakcinos doze, kai vakcina suleista asmeniui, kuris persirgo COVID-19 liga.

Taip pat ministrų kabinetas nusprendė atsižvelgdamas į didėjantį atvykstančių turistų srautą bei į tai, kad vasaros sezono metu daug šeimų keliauja su vaikais, o šiuo metu tik kai kurios užsienio valstybės pradeda vakcinaciją vaikų nuo 12 metų amžiaus, bei siekdama suteikti galimybę vaikams be papildomų leidimų laisvai atvykti į šalį, leisti visiems užsieniečiams (iš trečiųjų šalių) iki 16 metų amžiaus atvykti be apribojimų.

Taip pat patikslinti reikalavimai dėl COVID-19 tyrimų atvykstantiems ir grįžtantiems. COVID-19 tyrimų nuspręsta nebereikalauti iš visų, atvykstančių iš užsienio, o tik iš tų, kurie atvyksta iš šalių, įtrauktų į sveikatos apsaugos ministro tvirtinamą COVID-19 ligos paveiktų šalių sąrašą, kadangi pagal naujausius epidemiologinius rodiklius kai kurias užsienio šalis bus galima išbraukti iš šio sąrašo.
Taip pat, patikslinama, kad SARS-CoV-2 PGR tyrimas turi būti atliktas ne anksčiau nei 72 valandų, o antigeno testas ne anksčiau nei 48 valandų laikotarpiu (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) prieš grįžtant ar atvykstant į Lietuvą.

Taip pat nutarta leisti kaukių nedėvėti ne tik atlikėjams pasirodymu metu, bet ir pranešėjams, renginio vedėjams repeticijų, vaizdo, garso įrašų, transliacijų, renginių metu, kai užtikrinamas saugus atstumas nuo žiūrovų ir (ar) dalyvių.

Neberibos maitinimo įstaigų darbo laiko

Vyriausybė taip pat nusprendė nebetaikyti darbo laiko apribojimo kavinėms, barams, restoranams bei kitoms viešojo maitinimo vietoms.

„Vienas svarbus pakeitimas susijęs su viešojo maitinimo įstaigų – tiek veikiančių lauke be Galimybių paso, tiek uždarose erdvėse su Galimybių pasu. – veikla. Siūlome neberiboti jų darbo laiko“, – Vyriausybės posėdyje teigė Sveikatos apsaugos ministerijos viceministrė Živilė Simonaitytė.

Karantino pokyčiai švietimo srityje

Vyriausybė nusprendė suvienodinti ugdymo, mokymo ir neformaliojo švietimo sąlygas – atsisakyti perteklinių ribojimų.

„Jeigu yra ugdoma iki dešimt mokinių, tai reikalavimai plotui netaikomi, o jeigu yra daugiau, tai turėtų būti užtikrinama dešimt kvadratinių metrų“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Taip pat nuo birželio 17 d. vaikų neformalųjį ugdymą leista vykdyti nuotoliniu būdu, o uždarose erdvėse vienu metu vienoje grupėje galės dalyvauti ne daugiau nei 30 vaikų, išskyrus tuos atvejus, jei visi vaikai ir darbuotojai yra persirgę, pasiskiepiję arba turi neigiamus COVID-19 testus.

Pokyčiai dėl Galimybių paso

Vyriausybės sprendimu pakeistos sąlygos, kada asmenys gali gauti Galimybių pasą. Iki 13 savaičių (vietoje 12) pailginamas terminas po vakcinos „Vaxzevria“ pirmos dozės suleidimo, kada asmenys gali gauti Galimybių pasą (keičiamas 18.1.3 papunktis). Taip pat persirgusiems asmenims siūloma suteikti Galimybių pasą praėjus 2 savaitėms po bet kurios vakcinos („Comirnaty“, „COVID-19 Vaccine Moderna“, „COVID-19 Vaccine Janssen“ ar „Vaxzevria“) vienos dozės suleidimo, jei asmeniui diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo rezultatu (papildoma 18.1.5 papunkčiu);

– persirgusiems asmenims suėjus 210 dienų terminui nustatomas papildomas mėnesio laiko Galimybių paso“ galiojimo laikotarpis, kad šie asmenys galėtų pasiskiepyti COVID-19 ligos vakcina ir Galimybių paso galiojimas nenutrūktų (keičiamas 18.2 papunktis);

– antigeno testo galiojimas Galimybių pasui gauti pratęsiamas iki 48 val. (vietoje 24 val.).
Visų pakeitimų įsigaliojimo datą siūloma nustatyti 2021 m. birželio 14 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)