R. Karoblis socialiniame tinkle priminė, jog Lietuva nuosekliai pasisako už sankcijų Rusijai plėtrą. To, anot jo, bus siekiama ir ateityje.

„Tai darome ne šiaip sau sugalvoję, taip darome kartu su Europos Sąjungos (ES) partneriais naudodami vieną iš ES užsienio ir saugumo politikos turimų instrumentų – sankcijų arba ribojamųjų priemonių instrumentą, bandant stabdyti Rusijos agresiją prieš Ukrainą. Čia daug klausimų, kas ir kodėl turbūt nekyla“, – rašė R. Karoblis.

Užsienio reikalų viceministras teigė, jog Lietuva laikosi savo įsipareigojimų, įgyvendinant ES sankcijas.

„Ir tuo pačiu įgyvendina suverenias teises ir nacionalinius interesus, įskaitant krovinių patikras. Sankcijos turi būti įgyvendinamos ir bet kokie priimami sprendimai neturėtų silpninti ES sankcijų politikos patikimumo ir efektyvumo“, – rašė viceministras.

Raimundas Karoblis

Jis pateikė atsakymą ir tiems, kurie kalba apie „drumstą vandenį“ ir įžvelgiančių tam tikrų prieštaravimų ES sankcijų reglamente ir įgyvendinime.

„Dėl ES reglamente (ne)numatytų išimčių Kaliningrado tranzito ir jų taikymo:
Kaip teisininkas ir ilgus metus dirbantis su ES reikalais, nelabai suprantu, kur ES teisės žinovai randa specialią išimtį Reglamente Kaliningrado tranzitui.

Vieninteliame Reglamento straipsnyje, kuriame minimas Kaliningrado tranzitas, teigiama, kad „Visoms Rusijoje įsisteigusioms kelių transporto įmonėms draudžiama transportuoti prekes keliais Europos Sąjungos teritorijoje, be kita ko, vykstant tranzitu.“ draudimas netaikomas kelių transporto įmonėms, vežančioms: a)... b) tranzitu gabenamas prekes per Sąjungą tarp Kaliningrado srities ir Rusijos, jeigu tokių prekių transportavimas nėra draudžiamas pagal kitas šio reglamento nuostatas.

T.y., jei net leidžiama Rusijoje įsisteigusioms kelių transporto įmonėms vežti per Sąjungą tranzitu gabenamas prekes tarp Kaliningrado srities ir Rusijos, pačios prekės turi būti nesankcionuotos pagal kitas šio reglamento nuostatas. Kaip ir geležinkeliu – sankcionuotos prekės negali keliauti į Kaliningradą. Sakykite, kur ta išimtis Reglamente?“, – feisbuke rašė užsienio reikalų viceministras R. Karoblis.

Viceministras socialiniame tinkle rašė, jog Lietuva siekė EK išaiškinimų dėl Kaliningrado tranzito dar vykstant deryboms dėl ekonominių sankcijų.

„Lietuva, kaip ir kitos ES valstybės narės, įgyvendina visų ES šalių narių vieningai patvirtintas ribojamas priemones. Kaip žinia, ES reglamentai yra tiesioginio taikymo, tad taip taikomas ir šis minimas Reglamentas.

Sankcijas įgyvendiname konsultuodamiesi su Europos Komisija, pagal poreikį prašydami paaiškinimų ir gairių, reikalingų vieningam sankcijų įgyvendinimui visoje ES. Šiuo konkrečiu atveju, Lietuva siekė EK išaiškinimo dėl Kaliningrado tranzito dar vykstant deryboms dėl ekonominių sankcijų Rusijai“, – pabrėžė jis.

R. Karoblis pateikė ir kelias datas, kaip buvo derinamos šios sankcijos Rusijai.

„– Kovo 12 d. Kaliningrado tranzito klausimas keliamas ES COREPER II, tai yra ambasadorių posėdyje, prašome išaiškinimo, kaip taikomos sankcijos šiame kontekste.
Kovo pabaigoje pateikiami klausimai Europos Komisijos tarnyboms raštu, įskaitant ir sankcijų reglamento santykį su ES sutartiniais įsipareigojimais tranzito laisvės klausimais, santykiu su Lietuvos ir Rusijos dvišalėmis sutartimis,
Balandžio pradžioje pateikiame papildomus klausimus, susijusius su penktuoju sankcijų paketu, ir jo įgyvendinimu Kaliningrado tranzito atžvilgiu.
2022 m. balandžio 14 d. (per mano gimtadienį J ) tokias gaires Lietuva gavo Europos Komisijos išaiškinimą dėl sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningradą, ir kad jomis turi vadovautis.
Papildomai balandžio paskutinę savaitę užsienio reikalų ir susisiekimo viceministrai lankėmės Briuselyje, kad galutinai įvertinti visas sankcijų taikymo peripetijas, įskaitant ir dėl Kaliningrado tranzito“, – rašė R. Karoblis.

Dar pridurdamas, kad principas „devynis kartus pamatuok“ buvo išlaikytas.

Viceministras feisbuke teigė, jog Lietuva ir toliau konsultuosis su EK įgyvendindama sankcijas Rusijai ir kitoms šalims.

„Kadangi Kaliningrado tranzitas įmanomas per skirtingas ES šalis nares, Europos Komisijos išaiškinimas, kaip įgyvendinti ES sankcijas Rusijai vežant sankcionuojamas prekes Kaliningrado tranzitu, negali apsiriboti vien Lietuva“, – teigė užsienio reikalų viceministras.

Jis socialiniame tinkle priminė, jog sausumos tranzitas tarp Kaliningrado ir Rusijos nėra sustabdytas ar užblokuotas.

„O keleivių ir Europos Sąjungos (toliau – ES) nesankcionuotų prekių tranzitas toliau vyksta. Lietuva jokių vienašališkų, individualių ar papildomų ribojimų šiam tranzitui neįvedė“, – tikino R. Karoblis.


Jis teigė, jog nėra įgaliotas oficialiai komentuoti Lietuvos pozicijos, tad pateikia savo asmeninę nuomonę.

„Sankcijų taikymas turi atitikti sankcijų tikslą. O ribojimai prekių eksportui, importui ir tranzitui yra tam, kad Rusija negautų naudos iš šių prekių tarptautinės prekybos, tai yra Vakarai nefinansuotų Rusijos. Šį aspektą, taip pat ir ES bei Lietuvos sutartinių įsipareigojimų vykdyti tranzitą kėlėme Europos Komisijai. Jeigu kilusios naujos aplinkybės dėl Kaliningrado aprūpinimo ir sankcijų poveikio Kaliningrado sektoriams, kurioms netaikomos sankcijos, na ką, matyt, Europos Komisija turi galimybę tai išnagrinėti ir teikti pasiūlymus.

Kaip ir tas aspektas, kad sankcijų Kaliningrado tranzito atžvilgiu yra toks mikroskopinis, lyginant su visomis Vakarų sankcijomis, siekiančiomis spausti Rusiją, ir ar vertas to, kad sudarome pretekstą neadekvačiai Rusijos isterijai. Bet čia pirmiausia Europos Komisijai, kaip sankcijų šeimininkei vertinti“, – rašė užsienio reikalų viceministras R. Karoblis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją