Derybos vyko Liberalų sąjūdžio centrinėje būstinėje. Liberalams atstovavo išrinktasis meras Remigijus Šimašius, kandidatas į vicemerus Linas Kvedaravičius ir būsimosios tarybos narys Vincas Jurgutis. Konservatoriai atsiuntė trijų politikų desantą – antrai didžiausiai dėliojamos koalicijos frakcijai atstovavo Valdas Benkunskas, Gediminas Švilpa bei buvęs kandidatas į merus Mykolas Majauskas. Socdemams tradiciškai atstovavo buvęs kandidatas į merus Gintautas Paluckas bei Vilniaus socdemų lyderis, Seimo narys Juras Požela. „Lietuvos sąrašo“ partijos delegatas – jos sąrašo vedlys Darius Kuolys, o „tvarkiečiams“ atstovavo buvęs aplinkos viceministras Almantas Petkus, buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas šįsyk derybose nepasirodė.

Po kiek daugiau nei valandą trukusių derybų partijų delegatai išsiskirstė su žinia, kad sutarta dėl koalicijos sudarymo. Tiesa, tam formaliai dar turės pritarti visų penkių partijų vadovybė.

„Iš esmės apsisprendę esame beveik dėl visų koalicijos sutarties aspektų. Ir dėl programinių nuostatų, ir dėl atsakomybių, sričių išsidėliojimo. Iš esmės išeiname kiekviena partija pasitvirtinti savo vidaus institucijose šito susitarimo. Tikimės, kad kitą savaitę galėsime iškilmingai pasirašyti galutinį dokumentą“, - DELFI teigė išrinktasis Vilniaus meras R. Šimašius.

Tiesa, iš Liberalų sąjūdžio būstinės išėjo ne visų partijų atstovai – atsikriems pokalbiams liberalai pasiliko su konservatorių delegacija. Konservatorius G. Švilpa DELFI teigė, jog dviejų partijų tikslas – galutinai suderinti programines nuostatas, apie postus esą nekalbama.

R. Šimašiaus teigimu, paskirstytos vicemerų pozicijos – po vieną postą gaus liberalai, konservatoriai ir socdemai.

„Partijos dar viduje turi pasitvirtinti, bet aišku, kad vicemerai bus iš trijų partijų: Liberalų sąjūdžio, Tėvynės sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų partijos – po vieną“, - teigė išrinktasis meras.

DELFI jau skelbė, kad liberalai ketina deleguoti L. Kvedaravičių, socdemai – G. Palucką. O konservatorių gretose vicemero kandidatūra kol kas neaiški – minėtas tiek V. Benkunskas, tiek M. Majauskas, tačiau pastarasis viešai patikino nesiekiantis šio posto. Taip pat žinoma, kad derybų pradžioje konservatoriai norėjo dviejų vicemero postų – šio reikalavimo buvo atsisakyta.

R. Šimašius DELFI taip pat patvirtino jau turintis administracijos direktoriaus kandidatūrą. Tačiau šią asmenybę būsimasis meras ir toliau slepia.

„Kitą savaitę pristatysiu koalicijai kandidatūrą. Bet kokiu atveju, tai nėra koalicijos derybų objektas. Tai nėra liberalas, nėra politikas. Žmogus, nepretenduojantis būti politiku. Tai yra vadovas, kuris nepriklausomą administraciją užtikrins“, - sakė liberalas.

Sutarė dėl valdymo reformos

Pabaigus papildomas derybas su konservatorių atstovas, R. Šimašius pranešė jog pozicijos galutinai suderintos.

„Derybų stadija yra baigta“, - sakė būsimasis meras.

Pasak jo, sutarta ir dėl Vilniaus valdymo reformos – esą nebus taip, kad kuri nors viena partija gauna šimtaprocentinę konkrečios srities kontrolę. Politiko teigimu, dauguma formuojama taip, kad vicemerų ir jų kuruojamų sričių komitetų vadovai nepriklausytų tai pačiai politinei jėgai.

„Pats stilius darbų pasidalijimo yra visiškai kitas. Naujas principas. Nebenumatoma taip, kad kokiai nos partijai paskiriama viena sritis ir visos kitos partijos užmiršta, o ta viena tvarkosi, kaip nori. Daugeliu atvejų tai reiškia, kad vicemeras ir komiteto pirmininkas nebus tos pačios partijos“, - kalbėjo R. Šimašius.

Pasak jo, jei komiteto vadovo ir vicemero partiškumas sutaps – tai bus tik vienas kitas atvejis.

Žada permainas transporte ir miesto įmonėse

Būsimasis meras taip pat patvirtino, kad sutarta dėl privačių vežėjų grąžinimo į centrinę Vilniaus transporto sistemą. Tiesa, kada tai įvyks – kitas klausimas.

„Akivaizdu, kad norint pasitikrinti, ar sistema efektyviai veikia, turi egzistuoti ir konkursai atskiriems maršrutams. Be abejo, tie konkursai turės atsirasti. Susidėliosime laike. Yra niuansai: reikia ir sudėlioti tuos maršrutus, ir pasiruošti“, - tęsė R. Šimašius.

Pasak jo, taip pat sutarta, kad didžioji dalis savivaldybės įmonių valdybų bus skiriama nesivadovaujant partiniais principais.

„Du trečdalius valdybos turėsime nepriklausomų profesionalų, jau pirmuose posėdžiuose pasitvirtinsime tų žmonių atrankos taisykles. Natūralu, kad nuo valdybos priklauso ir įmonės direktorius“, - sakė R. Šimašius.

Pasak jo, įmonių valdybos turės užtikrinti efektyvų jų darbą, o tai reiškia, kad su užduotimis nesusidorojantiems įmonių vadovams teks palikti postus.

„Partinių kadrų įdarbinimo užuovėjos tikrai nebebus. O „išdarbinimo“? Be jokios abejonės“, - teigė R. Šimašius.

Paklaustas, ar dabar kai kurioms miesto įmonėms vadovaujantys socdemai, priklausantys vienai iš koalicijos partnerių, bus neliečiami, būsimasis meras patikino išimčių nedarysiantis.

„Kas padeda tikslą pasiekti, tas dirbs. O kas nepadeda – tai nedirbs. Jeigu yra įdarbintas kažkas tiktai pagal partinius principus, natūralu, kad tai nėra geriausias būdas tikslams pasiekti. Neliečiamųjų kastos nėra. Visi bus vertinami pagal profesionalumo principus. Tikrai nėra nei vieno, kuris būtų neliečiamas“, - žadėjo R. Šimašius.

Konservatoriai – vis dar be vicemero kandidatūros

Vicemerų kėdžių savininkai iš esmės aiškūs. Išskyrus vieną – konservatorius M. Majauskas po derybų DELFI teigė, jog jo partija kandidato dar neišsirinko.

„Mes dar partijos viduje svarstome, diskutuojame apie tinkamiausią kandidatūrą. Tikiuosi, kad netrukus apie ją paskelbsime. Kol kas sutarimo neturime, bet turime daug tikrai stiprių žmonių“, - kalbėjo M. Majauskas.

Paklaustas, ar konservatorius tenkina viena, o ne dvi vicemero pozicijos, politikas teigė to nedramatizuojantis. „Mes nesam labai gobšūs, - sakė M. Majauskas. - Jeigu mes sutarsim dėl darbų, aš manau, kad mes sutarsime ir dėl pozicijų“.

Paklaustas, ar jau žinoma, į kokias pareigas – vicemero ar komiteto vadovo – gali būti deleguojamas buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas, pašnekovas teigė, jog eksministro pozicija būsimojoje taryboje dar nėra aiški.

„Nesiimčiau spekuliuoti, kur A. Sekmoko patirtis galėtų būti panaudota geriausiai“, - teigė M. Majauskas, pridurdamas, jog neabejoja, kad A. Sekmokas vienaip ar kitaip spręs šilumos ūkio klausimus.

Pasak jo, derybose sutarta, kad konservatoriai kuruos jiems svarbiausias sritis.

„Mes, konservatoriai, visą laiką buvome nuoseklūs. Mums yra svarbiausia pertvarka šilumos ūkyje taip, jog mažėtų šilumos kainos. Kad būtų dėmesys skiriamas švietimui, kad būtų sprendžiamos darželių problemos. Ir jog būtų skaidrus ir efektyvus įmonių valdymas. Mes džiaugiamės, jog dėl to buvo susitarta, jog tie sprendimai bus padaryti. Ir taip sutarėme, jog mes, konservatoriai, prisiimsime atsakomybę už didžiąją dalį šių sprendimų“, - teigė M. Majauskas.

Mykolas Majauskas

N. Puteikis lieka Seime?

„Lietuvos sąrašo“ ryškiausias veidas šiuose rinkimuose buvo Seimo narys Naglis Puteikis. Jis yra pareiškęs, kad atsisakys parlamentaro mandato, jei „Lietuvos sąrašas“ gaus Vilniaus tarybos Kontrolės komiteto pirmininko postą.

Tačiau ši pozicija tradiciškai skiriama opozicijai, ir būsimoji Vilniaus valdžia tradicijų nelaužys. Tai DELFI patvirtino ir „Lietuvos sąrašo“ atstovas derybose D. Kuolys.

„Kontrolės komitetas (t. y. jo pirmininkas – DELFI) yra opozicijos vieta. O dėl Kontrolės komiteto pirmininko pavaduotojo mes galvosime“, - DELFI teigė būsimasis tarybos narys.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad N. Puteikis lieka Seime, politikas teigė negalįs to pasakyti. „Ponas N. Puteikis apsispręs“, - sakė D. Kuolys.

Jis patvirtino, kad „Lietuvos sąrašą“ ypatingai domina du tarybos komitetai – Miesto plėtros bei Ekonomikos ir finansų. „Mums rūpi miesto plėtra iš tikrųjų, labai rimtai rūpi ekonomika ir finansai, rūpi švietimo ir kultūros politika“, - vardijo D. Kuolys.

Paklaustas, ar su „Lietuvos sąrašu“ į tarybą patekusi Aušra Maldeikienė gali pretenduoti į Ekonomikos ir finansų komiteto vadovės postą, tiesaus atsakymo jis išvengė.

„Mes turime kompetentingų žmonių. Nedaug – kad ir keturi žmonės bus miesto taryboje. Bet jie – savo srities ekspertai“, - teigė D. Kuolys.

Gediminas Švilpa, Darius Kuolys

Paprašytas įvertinti „Lietuvos sąrašui“ skiriamą kritiką, esą partijos frakcija Vilniaus taryboje gali greitai subyrėti, pašnekovas teigė, jog „tai yra savarankiški žmonės, bet tai yra ir bendradarbiauti sugebantys žmonės“.

„Lietuvos sąrašas“ susitarimą dėl koalicijos dar svarstys partijos taryboje.

„Apsvarstysime, kokį bendrų darbų sąrašą mums pavyko sudaryti. Ar jis atitiks visos partijos, visos tarybos požiūrį. Ir taip pat – kokios pozicijos leis daryti įtaką ir atstovauti savo rinkėjų interesams“, - sakė D. Kuolys.