Pasak V. Tomaševskio, tik po susitikimo su premjeru rinksis ir jų Taryba, kuri ir nuspręs, ar jungtis prie koalicijos, ar ne.

„Mes baigėme šitą programinį darbą, – į klausimą, kodėl susirinkime nedalyvavo jo vadovaujamos partijos derybininkai, atsakė V. Tomaševskis. – Dabar reikia su premjeru šį klausimą aptarti. Viskas savo laiku. Seime jau baigė darbo grupė savo darbus, dabar reikia, kad premjeras pasakytų savo žodį.“

V. Tomaševskis taip pat pabrėžė, kad šią savaitę jų derybininkai išvažinėję, tad ir Tarybos posėdžio šią savaitę nepavyks surengti. „Ši savaitė, kaip žinote, ne darbinė. Kas ten (Seime – DELFI) yra, tas dirba“, – kalbėjo V. Tomaševskis.

Prieš kelias savaites susirinkusi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos Taryba nusprendė pradėti derybas dėl galimo prisijungimo prie koalicijos. V. Tomaševskis teigė, kad derybininkų komanda jau baigia savo darbus. „Derybininkai praktiškai baigė darbą, premjeras turi savo žodį pasakyti, kažką garantuoti ir tada mūsų Taryba priims sprendimą: ar einame toliau, ar ne“, – kalbėjo V. Tomaševskis.

Jo teigimu, sprendimas dėl koalicijos bus tik po Joninių.

DELFI primena, kad trečiadienį vyko derybininkų susitikimas, kuriame buvo aptartas ir vienas iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos reikalavimų – vaiko pinigų didinimas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis po posėdžio, kuris vyko už uždarų durų, teigė, kad nežino tikslios priežasties, kodėl Valdemaro Tomaševskio derybininkai nepasirodė: gal per vėlai buvo informuota apie susitikimą, gal buvo kitokių priežasčių.

„Derybos vyksta, iki galo nėra sutarta, aptarinėjome vieną iš pagrindinių klausimų – vaiko pinigus, – kalbėjo J. Jarutis ir tvirtino, kad sprendžiama skirti daugiau lėšų vaiko pinigams. – Tai pagrindinei išmokai, universaliai ir papildomai. Preliminariai aptarta, kad universali išmoka būtų 70, o papildoma – 30 eurų. Bendroje sumoje daugiavaikės šeimos gaus po 100 eurų, jei gali ir socialiai remtinos.“

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis yra teigęs, kad vaiko pinigų didinimui tiesiog nėra lėšų, tačiau J. Jarutis pažymėjo, kad „reikės ieškoti“. Kiek reikėtų papildomų lėšų? „Papildomai apie 100 milijonų, – teigė J. Jarutis. – Nėra lengva suskaičiuoti, kiek bus daugiavaikių šeimų, bet šiai dienai yra taip.“ .

Memorandumą dėl koalicijos jau yra pasirašiusios trys partijos: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“.

Potencialūs koalicijos partneriai buvę linkę pritarti ir siūlymui kompensuoti senjorams nuo 75 m. būtiniausius vaistus. Tai taip pat Lietuvos lenkų rinkimų akcijos reikalavimas jungiantis prie koalicijos.

„Tvarkiečiai“ siekia keisti vaiko priežiūros atostogų tvarką. Pagal jų planą, pirmaisiais metais turėtų būti mokama 100 proc. algos suma, o antrais – 45 procentų. Memorandume numatyta, kad Seimo pirmininko postą turėtų užimti socialdarbietis. Konkrečių kalbų apie ministrų kėdžių dalybas dar nebuvo.