Prieš Prezidiumo posėdį partijos atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė BNS teigė, kad posėdžio metu bus vertinamos praėjusią savaitę derybininkų sutartos programinės nuostatos. „Ne visi punktai, dėl kurių susitarta praėjusią savaitę, atitinka tuos, ką siūlė Lietuvos socialdemokratų darbo partija, pavyzdžiui, dėl vaiko pinigų“, – teigė E. Butkutė-Lazdauskienė.

G. Kirkilas dar prieš posėdį teigė, kad derybos gali būti nutrauktos dėl nesutarimų, kurie kyla svarstant vaiko pinigų kėlimą. Dabar derybininkai yra sutarę, kad 70 eurų būtų universalioji dalis, o dar 30 eurų – papildoma dalis daugiavaikėms bei socialiai remtinoms šeimoms. Ramūnas Karbauskis po derybininkų sutarimo tvirtino, kad tiek padidinti vaiko pinigus nėra sąlygų.

Po Prezidiumo posėdžio G. Kirkilas teigė, kad derybas tęs ir įvardijo, kad neketina keisti savo įvardytų siekių: vaiko pinigai, valstybės remiamos pajamos, nemokamas maistas pradinukams, valstybės valdymo išlaidų sumažinimas bent 15 procentų, taip pat dėl miško kirtimo mažinimo.

Jis teigė, kad negali pritarti, kad nemokamas maitinimas būtų skiriamas tik pirmokams. G. Kirkilo teigimu, negalima išskirti tik jų, esą ir visiems skiriant nemokamą maitinimą tai nebūtų labai dideli pinigai.

„Ruošiamės ir toliau derėtis, pažiūrėsime, kaip mūsų derybų partneriai derėsis šiais klausimais, nes kol kas, sakau dar kartą, jų derybos yra vangios. Man atrodo, kad nori kažkaip kosmetinėmis pataisomis, nors manau, kad tai nėra teisinga, – teigė G. Kirkilas. – Taip pat norime pasakyti, kad Seimo pirmininko pozicija mums nėra joks prioritetas. Joks. Tai buvo tik pirmas pareiškimas, memorandumas. Ir jei tai „valstiečiams“ yra didžiulė problema, tai jie patys gali deleguoti Seimo pirmininką. Kodėl mes reikalaujame ir galvojame apie Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją? Todėl, kad mes čia daugiausia pasiūlymų ir pateikėme.“

G. Kirkilas pridūrė, kad ir prezidentas išreiškė abejonių dėl jo įvardytos ministerijos. „Manau, kad mes turime rimtesnių kandidatų į šias pozicijas. Aišku, apie juos šiandien nekalbėsiu, kol derybos nesibaigė“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Jis pridūrė, kad derybos dar tikrai nesibaigė, o savo nuostatas keistų tik tuo atveju, jei girdėtų rimtus ir svarius argumentus.

„Turint tinkamą politinę valią galima greitai susitarti. Aš pasiryžęs ir šeštadienį, ir sekmadienį. Galime viską padaryti“, – apie derybas kalbėjo G. Kirkilas. Jis pridūrė, kad prieš derybas neprotestuoja, priešingai – jose dalyvauja su stipriausia galima delegacija.

Socialdarbietis tvirtino, kad neskaičiuos, kiek postų norėjo. Jo teigimu, svarbu žinoti, kokia bus Vyriausybė. „Turi būti kompetentingi žmonės ar bent jau buvę Vyriausybėje ir žinantys Vyriausybės mechanizmą“, – teigė G. Kirkilas. Jo teigimu, svarbu žinoti ir tai, ar Saulius Skvernelis liks premjero poste.

G. Kirkilas neatmeta galimybės, kad po derybų sutartis bus pasirašyta.

Dėl valdančiosios daugumos derasi keturios partijos: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija, vadovaujama Valdemaro Tomaševskio, atsakymą, ar jungsis į koaliciją turėtų pateikti artimiausiu metu.

Derybose dalyvaujanti „Tvarka ir teisingumas“ savaitės pradžioje neteko vieno nario, šiuo metu jų frakcijoje yra tik šeši nariai, nors tam, kad frakcija būtų sudaryta, reikia septynių. Remigijus Žemaitaitis DELFI teigė, kad arba frakcija jungsis su kita frakcija, arba ieškos naujo nario. Sprendimas, kurį kelią pasirinks „tvarkiečiai“, turėtų paaiškėti ketvirtadienį.

Socialdarbiečių frakcijoje Seime dirba 11 parlamentarų.