Tragiškai pasibaigę eismo įvykiai privertė palikti postą du policijos generalinius komisarus, bet garbingas jų pasitraukimas apnuogino politikų veidmainystę. Po paskutinės tragedijos prezidentė nereikalavo vidaus reikalų ministro atsistatydinimo, premjeras irgi patenkintas ministru.

Pražudė medikų šeimą

Praėjusio sekmadienio naktį kelyje Vilnius–Kaunas ties Elektrėnais per neblaivaus Trakų policininko Sigito Šostako sukeltą avariją žuvo du žinomi Kauno medikai Rimgaudas Kazimieras ir Vida Žukai. Dar du žmonės buvo sunkiai sužaloti. Ne darbo metu nuosavą automobilį vairavusiam policininkui buvo nustatytas 1,16 promilės girtumas.

Tik praėjus kelioms dienoms nuo įvykio atsistatydinimo pareiškimą parašė Trakų rajono policijos vadovas Nerijus Šiaulys. Jis anksčiau tikino, esą S.Šostakas buvo vienas geriausių patrulių, nors ant Prezidentės stalo buvo visai kitas dosjė: avariją sukėlęs S.Šostakas buvo penkis kartus baustas už įvairius prasižengimus, o kartą už girtavimą darbe.


Penkių gyvybių ministrui per mažai

Tragiškas įvykis supurtė policijos sistemą. Tuoj po avarijos atsistatydino policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas. „Valstiečių laikraščiui“ jis nedetalizavo, kodėl apsisprendė tokiam žingsniui.

Įvykis beveik idealiai atkartoja 2007 m. tragediją, kai neblaivus Skuodo policininkas Saulius Paulikas Aleksandrijos kaime automobiliu BMW užmušė iš mokyklos ėjusius tris mažamečius vaikus.

Tada atsistatydino ne tik policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius, bet ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovas Raimundas Šukys. S.Paulikas sulaukė bausmės. Jis nuteistas 9 metams kalėjimo.

Ko laukia vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis po tragedijos Elektrėnuose, neaišku. Jam vadovaujant VRM, po policininkų automobilių ratais jau žuvo penki žmonės.

Pareigūnai sėja mirtį

2009 m. lapkritį buvęs Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato patrulis Robertas Strolia Kupiškio rajone automobiliu partrenkė buvusius savo kaimynus 58-erių Marę Alvyrą Leikaitę ir 8 metais jaunesnį Petrą Vanagą. Pareigūnas pabėgo iš įvykio vietos, paslėpė ir skubiai ėmė remontuoti apdaužytą automobilį. Kol atvyko pagalba, parblokštas vyras jau buvo miręs, o moteris mirė greitosios medicinos pagalbos automobilyje. Už šį įvykį R.Strolia turės 3 metus praleisti atviroje kolonijoje.

2009 m. gruodį Kauno rajone ties Mauručiais kelių patrulis R.Š. automobiliu „Citroen Xsara Picasso“ mirtinai sužalojo žmogų.

Per R.Palaičio vadovavimą VRM neblaivių pareigūnų sukeltų įvykių būta ir daugiau, bet šis ministras po paskutinės tragedijos apsilankęs pas Prezidentę pareiškė: „Atsakomybę supratau ir ją vykdysiu“.

Lyg tyčia praėjusį trečiadienį Vilniuje policija sulaikė automobilį „Renault Megane“, kurį vairavo neblaivus Turto valdymo ir ūkio departamento prie VRM direktoriaus pavaduotojas Linas Pukys.

Turi tik sausą statistiką

„Valstiečių laikraštis“ kreipėsi į Policijos departamentą informacijos, kiek per pastaruosius 10 metų dėl pareigūnų kaltės šalies keliuose žuvo ir buvo sužeista žmonių. Tačiau paaiškėjo, kad tokios statistikos departamentas neturi. Gal sąmoningai, kad niekas ja nebaksnotų policijos vadovams?

„Turime tik pastarųjų metų duomenis“, – aiškino Komunikacijos skyriaus viršininko pavaduotojas Ramūnas Matonis. 2010 m. šalyje dėl neblaivių policijos pareigūnų kaltės įvyko 14 eismo įvykių. „Apibendrinant galima teigti, kad 2010 m. šiurkščius Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus padarė 19 policijos pareigūnų“, – tikino R.Matonis.

Šiuo metu dar dėl 18 policijos pareigūnų, kurie 2010 m. galbūt būdami neblaivūs vairavo transporto priemones (9 iš jų padarė eismo įvykį), tebevyksta administracinės teisenos arba ikiteisminiai tyrimai. 2009 m. šalyje dėl neblaivių policijos pareigūnų kaltės įvyko 8 eismo įvykiai, o šiurkščius KET pažeidimus iš viso padarė 25 pareigūnai.

Premjeras veidmainiauja

Prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė patikino, kad tiek šalies vadovės D.Grybauskaitės, tiek jos vyriausiosios patarėjos Solveigos Cirtautienės VRM vadovui R.Palaičiui išsakyti žodžiai apie asmeninės atsakomybės prisiėmimą visiškai nereiškia siūlymo atsistatydinti.
„S.Cirtautienė kalbėjo apie atsakomybę, kurios turi imtis ministras, išgyvendindamas dangstymus, o žiniasklaida jos žodžius apvertė savaip, – sakė D.Ulbinaitė. – Tai nebuvo raginimas ministrui atsistatydinti.“

Lyg žalčiai rangosi ir VRM vadovas R.Palaitis, ir premjeras A.Kubilius. Po 2007 m. tragedijos Aleksandrijos kaime būdamas opozicijos lyderiu A.Kubilius reikalavo tiek V.Grigaravičiaus, tiek VRM vadovo R.Šukio atsistatydinimo, tačiau dabar tikina, kad visa atsakomybė tenka girtuokliui patruliui.

Palangoje – girtuoklio dangstymas

Atrodo, kad ministras R.Palaitis siekia išlikti švarus, nes dalyvauja savivaldybių tarybų rinkimuose Palangoje. Jo kandidatūra įrašyta Liberalų ir centro sąjungos sąraše.

Kaip palangiškiai įvertins R.Palaičio elgesį, galima tik spėlioti, bet žmonės neturėtų užmiršti, kad ministras iki šiol toleruoja, ko gero, garsiausią Palangos policijos komisariato girtuoklį – ūkvedį Vasilijų Suško. Per pastaruosius ketverius metus V.Suško net 3 kartus prie vairo užtiktas girtas.
2006 m. kovą neblaivus (daugiau kaip 2 promilės) V.Suško Kretingoje sukėlė avariją ir atsipirko 2 000 Lt bauda. Po dvejų metų antrą avariją jis sukėlė Šventojoje irgi neblaivus (2,38 promilės). Tik per laimingą atsitiktinumą nenukentėjo žmonės. Tąsyk už pareigūną teisme mūru stojo policijos vadovas, ir V.Suško atsipirko tik 4 000 Lt bauda.

2010 m. balandį girtuoklį Šventojoje sustabdė policija. Tada V.Suško girtumas buvo jau net 2,8 promilės. Pareigūnas iki šiol dirba Palangos policijoje.

Galvų kapojimas primena sovietmetį

Buvęs policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius „Valstiečių laikraščiui“ nebuvo linkęs vertinti VRM vadovo elgesį. „Nevertinu niekaip, nes R.Palaitis yra politikas, tad jis pats turi apsispręsti“, – tikino V.Grigaravičius.

Kalbėdamas apie V.Telyčėno ir kitų pareigūnų atsistatydinimą buvęs generalinis komisaras pasisakė prieš bet kokį „galvų kapojimą“.

„Aišku, atėjęs naujas vadovas imasi tam tikrų pertvarkų, bet jo galios ribotos, todėl tie „galvų kapojimai“ man primena sovietmetį arba dabartinę Rusiją, kai po vieno ar kito įvykio lekia galvos“, – tikino V.Grigaravičius.

Buvęs policijos vadovas atkreipė dėmesį į daug didesnį nerimą keliantį reiškinį, kai policijai nuolat mažinamas finansavimas. 

„Tai viena priežasčių, kodėl įvyksta daugiau drausmės pažeidimų, nes kai profesija praranda prestižinį statusą, į ją ateina ne patys geriausieji, – sakė V.Grigaravičius. – Tai nereiškia, kad policijoje nebeliko garbingų pareigūnų, nes jų visada bus bet kokiomis aplinkybėmis.“

Skaudžiausios nelaimės, kurias sukėlė neblaivūs policijos pareigūnai


2000 10 30Šilutės rajone girtas policijos inspektorius Algirdas Ruškys sukėlė avariją ir trenkėsi į medį.Žuvo 2 policininkai ir dar 3 buvo sužeisti.
2001 05 09Girtas Panevėžio policininkas Audrius Mackevičius sukėlė avariją.Žuvo 1 žmogus (kartu važiavęs jaunesnysis inspektorius Arūnas Skrėbė).
2001 10 28Vilniuje neblaivus (1,89 prom.) patrulis Darius Narinkevičius „Mazda 626“ sankryžoje rėžėsi į taksi. Jis nubaustas 6,5 m. kalėjimo.Žuvo 2 žmonės (krepšinio treneris Gediminas Ulys ir jo močiutė)
2002 09 18Jonavoje neblaivus Kėdainių policininkas Igoris Sizovas pėsčiųjų perėjoje partrenkė berniuką. Sužeistas 3 metų berniukas.
2003 06 09Kauno r. apvirto neblaivaus (2,95 prom.) Kauno patrulio Juliaus Karvelio vairuojamas „Opel Vectra“.Sunkiai sužalotas su pareigūnu važiavęs 3 metų berniukas.
2003 06 24Akmenės r. avariją sukėlė šio rajono policijos inspektorius Pranas Skatikas.Sužeista bendrakeleivė, kuri palikta P.Skatikui pabėgus iš įvykio vietos.
2004 02 09Kauno r. neblaivus (2 prom.) tyrėjas Rimantas Janušauskas su „Mazda“ įvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su dviem automobiliais. 1 mergina žuvo, 3 sužaloti.
2004 02 19Kauno r. neblaivus patrulis Petras Dambrava sukėlė avariją.Žuvo 3 žmonės.
2004 06 06Vilniuje girtas (3,43 prom.) patrulis Aleksandras Čevyčelovas pėsčiųjų perėjoje Savanorių pr. partrenkė dvi pėsčiąsias.Žuvo 2 moterys.
2004 10 03Kretingos r. kelyje Klaipėda–Liepoja neblaivaus policininko Rimvydo Vališausko sukeltoje avarijoje buvo sužalotas ir jis pats, ir jo bendradarbis.Sužaloti 2 žmonės.
2004 12Girtas Vilniaus kriminalistas Edvardas Lebionka Nemenčinėje partrenkė dviratininkę.1 žmogus žuvo.
2005 01 10Neblaivus Šilutės patrulis Vytautas Urbonas Žemaičių Naumiesčio gyvenvietėje vairuodamas automobilį nuvažiavo nuo kelio. Mirtinai sužalotas kaltininko draugas.
2005 05 25Šiaulių patrulis Romualdas Kundrotas partrenkė du moksleivius. Viena moksleivė po kelių parų mirė, kita – sužalota.
2007 04Radviliškyje girtas policininkas Tomas Kliorė pėsčiųjų perėjoje patrenkė moterį.Sužalotas 1 žmogus.
2007 10 16Radviliškio kriminalistas A.B. vairuodamas neblaivus kelyje Panevėžys–Šiauliai atsitrenkė į ta pačia kryptimi važiavusį automobilį „VW Caravelle“.Sužeistas 1 žmogus.
2007 11 07Aleksandrijos kaime (Skuodo r.) neblaivus policijos pareigūnas Saulius Paulikas automobiliu BMW mirtinai taranavo iš pagrindinės mokyklos ėjusių vaikų būrelį.Žuvo 3 vaikai.
2009 11Utenos patrulis Robertas Strolia Kupiškio r. automobiliu partrenkė du pėsčiuosius.Žuvo 2 žmonės.
2009 12Kauno rajone ties Mauručiais kelių patrulis R.Š. automobiliu „Citroen Xsara Picasso“ partrenkė pėsčiąjį.Žuvo 1 žmogus.
2010 12 13Alytaus rajone neblaivus pareigūnas (1,93 prom.) R.S. vairuodamas „Audi 100“ susidūrė su autobusu „Setra S 315“ ir automobiliu „VW Sharan“.Sužeisti 3 žmonės.
2011 02 13Kelyje Vilnius–Kaunas ties Elektrėnais neblaivus Trakų patrulis Sigitas Šostakas trenkėsi į ta pačia kryptimi važiavusį „Opel Vectra“. Žuvo 2 žmonės, o dar 2 sunkiai sužaloti.
Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją