Opozicinių frakcijų, tarp jų – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovės, nusprendusios nebalsuoti dėl valdančiųjų pasiūlyto sprendimo, paliko posėdį.

Išplatintame Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pranešime akcentuojama, kad opozicijos atstovės siūlė į atsilaisvinusią vietą reitinguoti narį pagal tą eiliškumą, kurį jau anksčiau patvirtino šio komiteto nariai.

„Logiškai žiūrint, toliau turi būti renkamas tas narys, kuris reitingavime liko „už brūkšnio“. Kitaip sakant, reitinguotame sąraše sumažėjus kandidatų, į jį patenka tie kandidatai, kurie atitinkamai užėmė artimiausią eilę“, – pranešime spaudai sako Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūno pavaduotoja Laima Nagienė.

Tačiau valdančiųjų – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos – narė Dalia Asanavičiūtė išsakė siūlymą skelbti naujus rinkimus, kreipiantis į institucijas, kad šios pateiktų papildomų asmenų kandidatūras.

Posėdyje Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas, Laisvės partijos atstovas Artūras Žukauskas pasiūlė balsuoti, kokį variantą rinktis – reitinguoti jau iš esamo sąrašo, ar skelbti naujus rinkimus, suprasdamas, kad šiame posėdyje dalyvauja dauguma valdančiųjų frakcijų atstovų.

Pasak opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narės Vilijos Targamadzės, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas turi telkti, o ne skaldyti, tačiau dėl valdančiųjų arogancijos, nesikalbėjimo su opozicija profesionalūs kalbininkai nebuvo išrinkti į šią komisiją.

„Taip valdančiųjų atstovai pademonstravo nekompetenciją ir savo „kultūrą“. Atsisakiau dalyvauti posėdyje, nes neaiškios procedūros ir paaiškėjo tikslai neleisti patekti į šią komisiją vienam asmeniui. O tam moraliniu požiūriu negaliu pritarti“, – teigia Seimo narė V. Targamadzė.

Posėdyje likusių valdančiųjų atstovų dauguma nuspręsta papildomai kreiptis į institucijas dėl kandidatų į VLKK narius pateikimo. Numatyta lapkričio 9 d. iš gautų siūlymų išrinkti tiek šį narį, tiek ir VLKK pirmininką bei jo pavaduotojus.

Iš viso VLKK sudaro 17 narių, jie skiriami penkeriems metams. Vienas narys – Albinas Drukteinis – paskirtas anksčiau, todėl šiuo metu reikia paskirti 16 naujų narių.

Ši komisija sprendžia Valstybinės kalbos įstatymo įgyvendinimo klausimus, teikia su kalbos politika susijusias išvadas, ekspertizę, nustato lietuvių kalbos tvarkybos kryptis, sprendžia jos norminimo ir kodifikavimo klausimus, rūpinasi lietuvių kalbos diegimu į informacijos technologijas, visuomenės kalbos kultūra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)