Kaip Delfi jau rašė, tam, kad partija gautų mandatų savivaldybės taryboje, reikia sulaukti 4 proc. rinkėjų palaikymo, o demokratai surinko 3,99 proc. – už juos balsavo 5321 kaunietis.

„Skirtumas to maždaug 0,01 proc., skirtingais skaičiavimais, tarp 12 ir 14 balsų per visą Kauno miestą. Tikrai buvo tam tikrų stebėtojų pastebėjimų, kai kurių apylinkių rezultatai gauti tik ryte, tai klausimų kyla ir norisi, kad bet kokios abejonės būtų išsklaidytos, kad nebūtų iškreipta rinkėjų valia“, – Delfi antradienį sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ štabo vadovas Arnoldas Pikžirnis.

Vis dėlto jau trečiadienį jis informavo, kad partija sulaukė neigiamo rinkimų komisijos verdikto.

„Kai tarybos narių rinkimuose dalyvavo per 133 tūkst. asmenų, 12 balsų paklaida yra labai įmanoma. Aišku, kai reikia perskaičiuoti Šilutėje dėl antrojo turo, turbūt klausimų nekyla ir atsiranda plius 25 balsai kandidatui, bet kai reikia perskaičiuoti Kaune, kur yra daug daugiau rinkėjų, o klausimas yra dėl 12 balsų, komisijos sprendimas yra neigiamas“, – nusivylimo neslėpė A. Pikžirnis.

Jo teigimu, sprendimą komisija argumentavo tuo, kad Rinkimų kodeksas įpareigoja perskaičiuoti tik balsus, skirtus kandidatams į merus, o ne į tarybų narius.

Arnoldas Pikžirnis

„Žinoma, tai yra ir įstatymo spraga, kad įstatyme nėra numatyta imperatyvios nuostatos perskaičiuoti daugiamandatės balsus, bet šioje vietoje yra didelis klausimas – tai tikriausiai yra ir įstatymo spraga, kurią reikėtų taisyti, nes rinkėjų valia, ar balsuojant už vienmandatininką, ar už daugiamandatės sąrašą, jeigu tai esmingai keičia situaciją, o mes kalbame apie mažiau nei 50 balsų, tai koks yra skirtumas, už ką balsuojant iškreipiama rinkėjų valia?“, – kalbėjo partijos štabo vadovas.

A. Pikžirnis komisijos sprendimą vadina politiniu, nes į ją yra deleguojami partijų atstovai.

„Kyla klausimų ir dėl VRK darbo kokybės. Pažiūrėkime: turime Šilutės atvejį, turime Tubio (kandidato į Anykščių merus, kuris, VRK sprendimu, pašalintas jau po pirmojo rinkimų turo, kuriame rinkėjai jam išreiškė didžiausią palaikymą – aut. p.) atvejį“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.

Nepaisant to, Demokratų sąjungos atstovas sakė, kad partija apskundė neigiamą komisijos verdiktą ir toliau siekia perskaičiavimo Kaune. Balsus perskaičiuoti prašoma ir Trakų rajono savivaldybės tarybų rinkimuose, kur „Vardan Lietuvos“ sulaukė 3,95 proc. rinkėjų balsų.

„Taip ignoruoti rinkėjų valią ir taip ją iškreipti, užsimerkti, yra nepriimtina. Dėl Trakų kreipėmės, vakar, kiek žinome, komisijos narių nuomonės išsiskyrė, tikimės sprendimo sulaukti šiandien“, – pridūrė A. Pikžirnis.

Gavę VRK komentarą, publikaciją papildysime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją