Redakcijos šaltiniai, dirbantys teisėsaugos institucijose, taip pat atskleidė, kad galima seksualinė prievarta prieš berniukus buvo galimai panaudota Panevėžyje, o būtent šiame mieste prieš tapdama generaline prokurore dirbo Nida Grunskienė, kuri ir specializavosi tiriant panašaus pobūdžio sunkius nusikaltimus. Būtent Panevėžio apskrities Vyriausiajame policijos komisariate yra atliekamas ikiteisminis tyrimas, kurį kontroliuoja Panevėžio apygardos prokuratūra. N. Grunskienė 2013-2021 m. buvo šios prokuratūros vyriausioji prokurorė.

K. Bartoševičius nuo vaikystės yra dainavęs chore „Ažuoliukas, taip pat yra buvęs šio choro direktorius – šias pareigas jis užėmė nuo 2012 iki 2020 metų, kai buvo išrinktas į Seimą.

Delfi.lt šaltiniai taip pat atskleidė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvusiam Seimo nariui atstovauja advokatas Olegas Šibkovas – jis yra buvęs baudžiamųjų bylų teisėjas, prieš užsivilkdamas advokato mantiją dirbo Kauno apygardos teisme.

Kad atstovauja K. Bartoševičiui, O. Šibkovas neneigė, tačiau kalbėti apie prokuratūroje atliekamą ikiteisminį tyrimą nebuvo linkęs.

„Taip, aš galiu pasakyti, kad esu jo advokatas, šiuo metu vyksta tam tikri ikiteisminio tyrimo veiksmai, kuriuose mes dalyvaujame“, – sakė jis.

Olegas Šibkovas
Paklaustas, kokia yra K. Bartoševičiaus pozicija į jam pareikštus įtarimus dėl prieš mažamečius ir nepilnamečius vaikus panaudotos seksualinės prievartos, jis sakė: „Jis prašė neatsakyti į šį klausimą. Be to, mes ir negalime atsakyti, nes turbūt būtų prieš ir prokuratūra, jeigu atsakyčiau į šį klausimą. Prokuratūra apribojo mūsų veiksmus – mums uždrausta kalbėti apie ikiteisminį tyrimą. Aišku, man norėtųsi pasisakyti apie visus šios baudžiamosios bylos aspektus, teisinį kvalifikavimą, bet jeigu tai atskleisiu, tai gali būti vertinama kaip baudžiamosios bylos dalies medžiagos atskleidimas.“

K. Bartoševičiaus advokatas atsisakė patvirtinti Delfi.lt šaltinių informaciją, kad nuo buvusio parlamentaro nukentėję vaikai yra berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ auklėtiniai, o galimi nusikaltimai prieš juos buvo padaryti Panevėžyje.

„Tai yra ikiteisminio tyrimo duomenys, o apie juos mes negalime kalbėti“, – pabrėžė O. Šibkovas.

Jis taip pat nesiryžo vertinti skandalo, kai K. Bartoševičiui galimai buvo nutekinta informacija apie prokuratūroje atliekamą tyrimą, dėl ko jis suskubo atsisakyti Seimo nario mandato.

„Šis skandalas nėra ikiteisminio tyrimo dalis, tai kita dalis kito įvykio, kuris nėra tiriamas ikiteisminio tyrimo metu, bet kaip advokatas negaliu teigti savo nuomonės, kokiu būdu buvo nutekinta ikiteisminio tyrimo informacija“, – sakė teisininkas.

Anot jo, bet kokia informacija, kuri dabar būtų atskleista, gali būti panaudota prieš artėjančius rinkimus, tuo pasinaudotų konservatorių oponentai.

Nors K. Bartoševičiaus advokatas nebuvo linkęs kalbėti apie vykstantį tyrimą, tačiau Delfi.lt šaltiniai teigia, jog buvęs Seimo narys buvo apklaustas ne vieną kartą, taip pat dalyvavo ne vienoje nukentėjusiaisiais pripažintų vaikų apklausoje, jos buvo surengtos pas ikiteisminio tyrimo teisėjus. Tiesa, su vaikais jis nesusitiko – savo ir advokato klausimus galėjo užduoti tik per teisėją, vaikus apklausinėjo specializuoti psichologai.

Prokuratūra yra pranešusi, kad ikiteisminiame tyrime, kuris buvo pradėtas praėjusių metų lapkričio 15 d., tiriami nusikaltimai dėl seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo.

Kristijonas Bartoševičius
„Turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu“, – nurodė prokuratūra.

Pranešta, kad tyrimo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

„Detalesnė informacija apie galimai įvykdytų nusikalstamų veikų aplinkybes, laiką, vietą, ryšį su įtariamuoju ir kitas teikiama nebus, siekiant užtikrinti nukentėjusiųjų teisę į konfidencialumą“, – buvo teigiama prokuratūros pranešime.

Ikiteisminio tyrimo metu K. Bartoševičiui buvo paskirtos dvi kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti su įpareigojimu nebendrauti su nukentėjusiais asmenimis bei dokumentų paėmimas. Be to, buvusiam Seimo nariui ir jo advokatui uždrausta teikti informaciją apie tyrimą ir jo duomenis nukentėjusiųjų teisių užtikrinimo tikslais.

K. Bartoševičius anksčiau aiškino, kad prokuratūros mesti įtarimai dėl nepilnamečių seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo esą yra nepagrįsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)