Gatvėje sutiktas žmogus skundėsi, kad sunku kvėpuoti, nes oras labai užterštas. Todėl vietiniai gyventojai stengiasi likti namuose.

Visus įspūdžius rasite video reportaže.

Meras: blogai, kai komentuoja bet kas

„Labiausiai trūksta kompetentingos, profesionalų komentuojamos informacijos. Kalba kiekviena žinyba sau, netgi tarp tų pačių vienos tarnybos specialistų nuomonės išsiskiria“, - taip apie situaciją Alytaus rajone ir mieste šeštadienį DELFI sako Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

Politikas piktinasi, kad net ir savivaldybės atsakingoms institucijoms sunku gauti tikrai kompetentingą informaciją apie aplinkos užterštumą Miklusėnų ir kitose apylinkėse, ir, ypatingai, spręsti, kiek situacija pavojinga.

„Nei aš, nei Alytaus miesto meras nesame nei chemikai, nei aplinkosaugininkai, nei priešgaisrinės apsaugos specialistai. Todėl aš kritiškai žiūriu, kai informaciją viešai komentuoja ne tie, kurie apie tai išmano, o tie, kurie sau patys prisiskyrė tokią teisę. Ir kai situaciją komentuoja ne tos srities specialistas – tai vieni pagražina, kiti suhiperbolizuoja.

Situacija tikrai nepaprasta, ir nereikia apsimesti, kaip čia mes patys susitvarkysime. Štai pasirodo pranešimai, kad kiškiai užfiksuoti negyvi ar paukščiai ant šaligatvių kritę. Ir pradeda, kas tik netingi komentuoti. O ar ne teisingiau būtų, kad atsistotų veterinarijos specialistas ar gamtos mokslų ekspertas, chemikas ir paaiškintų, kaip yra? Pasigendu kompetencijų ir pačių aplinkosaugininkų tarpe – mobiliosios laboratorijos duomenis komentuoja kiekvienas iš tų darbuotojų skirtingai, pats buvau to liudininkas, ir neaišku, kuo tikėti ir kokia informacija yra pateikiama tiek ministerijai, tiek ir gyventojams. Pasigendu korektiškumo komentuojant situaciją, kai džiaugiamasi, kad vėjas pučia ne į miestą. O tai jau rajono žmonės – mažiau svarbūs, ir kad ten smarvė – tai mažesnis blogis? Betrūko, kad dar supriešinimas įvyktų tarp žmonių“, - nevyniojo žodžių į vatą A. Vrubliauskas.

Dūmai slenka link Punios, vakare atsisuks į Alytų

Jis sako, kad Alytaus rajono savivaldybės administracija ėmėsi visų įmanomų ir jos kompetencijoje esančių priemonių, informuodama gyventojus apie padėties rimtumą, priemones, kurių reikia imtis, kokių veiksmų vengti, pasirūpino apsaugos priemonių, geriamojo vandens tiekimu.

Tačiau pats meras pripažįsta, kad žmonės nepaiso nurodymų.

„Atvažiuoju su seniūnaičiu į vieną kiemą, jauna šeima, vaikai po kiemą vaikšto. Sakau, savęs negaili – apie vaikus pagalvok, pasiūlėm išvykti į Daugus, laikinai apsistoti. Tai žinot, ką atsakė? Kad apvogs sodybą, jei išvažiuos. Tai ką daryt savivaldybei tokiu atveju?“ – pasakojo V. Vrubliauskas.
Jis teigia, kad šįryt mobilioji aplinkos užterštumą matuojanti laboratorija nuo ryto budėjo Miklusėnų gyvenvietės prieigose, plente Alytus – Prienai.

„Rytą dūmai buvo toje Miklusėnų pusėje. Bet vėjas dūmus nešioja, štai dabar, kai su jumis kalbu (apie 13 val. – aut. past.) ta smarvė jau „kabo“ ant Vaisodžio, eina link Punios miestelio. Vakare, prognozuojama, vėjas pasisuks ir kuriam laikui dūmus neš į patį Alytaus miestą. Tada vėl kryptis keisis, ir vėl labiausiai kentės Miklusėnai ir tas kampas apie juos“, - sakė Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas.

Be to, pasak mero, mobilioji laboratorija fiksuoja kietųjų dalelių skaičių, o aktualiau gyventojams yra pavojingų organinių junginių padidėjimo rezultatai.

„Tokių rezultatų niekas nekomentuoja, neaiškina, kaip vienas ar kitas junginys ir jo padidėjimas gali paveikti žmogaus organizmą, koks jo poveikis sveikatai, kokie būdingi apsinuodijimo požymiai. Viso to niekas nesako, mes ne specialistai, tokios informacijos neturime, todėl ir negalim komentuoti, nes nesam chemikais, ir tas vakumas informacijos, kompetentingos ir aiškinamos specialistų, yra keliantis nerimą ir net pyktį gyventojų tarpe“, - teigia Alytaus rajono savivaldybės vadovas.

Jis primygtinai ragina žmones išvykti iš tų teritorijų ir apsistoti pas gimines, pažįstamus, o nesant tokių galimybių – kreiptis į seniūnaičius, seniūnus dėl galimybės apsigyventi savivaldybės turimose patalpose.

Meras užtikrino, kad gyventojams išvykus iš teritorijos, viešą tvarką ir turto saugumą užtikrins čia patruliuojantys policijos pareigūnai.

Rinkosi Ekstremalių situacijų komisija

Alytaus Ekstremalių situacijų komisija šeštadienį vėl tarėsi dėl gaisro padangų perdirbimo gamykloje. Išsakyta, kad ruošiamasi blogiausiam scenarijui, o prireikus – dūmus gesinti putomis.

Vaizdo įrašas iš komisijos posėdžio:

Alytaus meras: rengiamės minimalizuoti galimą dūmų poveikį miestui
Pasak Alytaus mero Nerijaus Cesiulio, vėjui pamažu krypstant miesto link ketinama imtis papildomų priemonių, kurios leistų minimalizuoti iš gaisravietės kylančių dūmų poveikį.

„Šiuo metu keičiasi vėjo kryptis, panašu, kad jis šiek tiek jau kabinamas Panemunės mikrorajonas. Ugniagesiai yra parengę specialias priemones, bus daroma putų ataka, siekiant kaip įmanoma daugiau minimalizuoti iš gaisravietės į miestą galinčius patekti dūmus“, – BNS sakė N. Cesiulis.

Pagal orų prognozes, vėjas miesto link gali pasisukti apie 18 valandą, tačiau šis pokytis neturėtų būti ilgalaikis.

„Prognozuojama, kad vėjas ilgai į miesto pusę neturėtų pūsti, maždaug po valandos ar dviejų jis vėl turėtų pakeisti kryptį“, – teigė meras.

Alytaus Ekstremalių situacijų komisija šeštadienį dar kartą paragino gyventojus uždaryti langus, išjungti vėdinimo sistemas ir esant galimybei išvykti iš namų. Negalinčių to padaryti, prašoma būti namuose ir neiti į miestą. Komisija taip pat prašo alytiškių, turinčių sunkiai vaikštančių ar neįgalių artimųjų pasirūpinti jais.

Iki šiol vėjas dūmų debesis nešė į Alytaus rajono pusę, link Miklusėnų gyvenvietės. N. Cesiulis BNS anksčiau sakė, kad šeštadienį ryte užterštumo lygs kietosiomis dalelėmis, pagal oficialius duomenis, Miklusėnuose buvo padidėjęs keturis kartus, o benzeno ir įvairių lakiųjų medžiagų – tris kartus.

Aplinkos ministerija pasirūpino, kad į Alytaus miestą iš Lenkijos būtų atvežta dar viena oro taršą matuojanti stotelė, tačiau kada ji pasieks miestą kol kas nežinoma.

„Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika suorganizavo dar vieną taršos matavimo stotelę iš Lenkijos, kad būtų galima matuoti taršą keliose vietose, nes Lietuva turi tik vieną tokia stotelę (...) Tikiuosi, kad stotelė mus pasieks anksčiau, nei bus užgesintas gaisras“, – sakė N. Cesiulis

Anot Alytaus mero, situacija gaisro vietoje gerėja, tačiau padėtį sunkina penktadienį vakare įgriuvusios kai kurių pastatų sienos ir perdangos – po jomis toliau smilksta padangas, prie kurių ugniagesiams yra sunku prieiti.

„Vyrai daro ką gali, ieškome papildomos technikos, kurios mums labai trūksta, kad galėtume skaldyti nukritusias lubas ir pradėti gesinti po jomis esančias padangas. Gaisras yra lokalizuotas, liko neužgesintas praktiškai tik vienintelis plotas, tačiau dūmų yra pakankamai“, – aiškino N. Cesiulis.

Alytaus miesto savivaldybė taip pat skelbia gavusi informacijos, kad kai kurios netoli gaisravietės esančios įmonės, nepaisydamos Ekstremalių situacijų komisijos rekomendacijos nevykdyti veiklos, šeštadienį nuo 20 val. ketina pradėti dirbti.

„Atsižvelgiant į tai komisija įpareigojo Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistus ir policijos pareigūnus šį vakarą dar kartą patikrinti Pramonės rajone esančias įmones. Tad komisijos rekomendacijų nepaisančių įmonių veikla bus sustabdyta“, – skelbiama savivaldybės „Facebook“ paskyroje.

Gaisras 2 tūkst. kvadratinių metrų pastate Pramonės gatvėje, Alytuje, kilo trečiadienio naktį. Penktadienį gaisras padangų perdirbimo gamykloje buvo lokalizuotas, tačiau įvykio vietoje toliau dirba kelios dešimtys ugniagesių.

Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse dėl gaisro paskelbta ekstremali padėtis, evakuotas šalia esantis Medicininės reabilitacijos ir sporto centras.

Aplinkos ministras K. Mažeika tai pavadino viena didžiausių pastarojo meto ekologinių nelaimių Lietuvoje, o žala gamtai, pasak jo, gali siekti 5 mln. eurų.

Link Lietuvos pajudėjo taršos matavimo stotelės

DELFI pavyko plačiau pakalbinti N. Cesiulį ir K. Mažeiką. Paaiškėjo, kad griuvo hektaras degančios įmonės stogo, o tai – gera naujiena, nes pagaliau gali įvažiuoti sunkiasvorė technika ir prasidėjo normalus gaisro gesinimas: galima atkelti plokštes ir pilti vandenį.

Paskutiniais duomenimis, dūmai sukasi link Miroslavo ir Luksnėnų, apima dalį miesto. Meras teigė, kad, nors miestą ir aplink esančius kaimus gaubia dūmai, Alytaus evakuoti neprireiks. Tiesa, du žmonės vis dėlto atsidūrė ligoninėje.

Meras taip pat paneigė gandus, kad nuo gaisro kenčiančios įmonės savininkas pabėgęs. Pasak pašnekovo, jis gamykloje.

K. Mažeika savo ruožtu teigia, kad gaisro žala gerokai viršys anksčiau skelbtą 5 mln eurų sumą. Jis taip pat pranešė, jog iš Lenkijos jau pajudėjo taršos matavimo stotelės – viena iš Suvalkų, kita, viena geriausių Europoje, iš Krokuvos.

Daugiau atsakymų – miesto mero Nerijaus Cesiulo ir Aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos interviu.


DELFI pakalbino ir Alytaus rajono merą Algirdą Vrubliauską. Jis įspėjo gyventojus, kad dabar – labai netinkamas laikas deginti lapus, mat žmonės ir taip įsibaiminę, tad dūmai gali sukelti nemalonias asociacijas.

Tuo metu seimo narys Laurynas Kasčiūnas komentare DELFI jis negailėjo kritikos Vidaus reikalų ministerijai. „Sako, kad bus rytoj, nors turėjo čia būti užvakar“, – sakė L. Kasčiūnas kalbėdamas apie tai, kad įvykio vietoje nėra šios ministerijos atstovų. Seimo narys išreiškė didelę pagarbą vietoje dirbantiems ugniagesiams ir palygino juos su per rugsėjo 11-osios JAV tragediją dirbusiais gelbėtojais.

Vėliau mintimis apie šią situaciją politikas pasidalino ir savo feisbuko paskyroje:

Dūmai nusisuko nuo miesto

Šiek tiek po 20 val. Alytaus gyventojai galėjo šiek tiek lengviau atsikvėpti – dūmai nusisuko nuo miesto. N. Cesiulis sako, jog yra tikimybė, kad rytoj su gaisru bus baigta. Jau galima įeiti į vidų ir gesinti po griuvusiomis plokštėmis.

Taip pat pavyko išspręsti problemą ir su vandens trūkumu. Ugniagesiai nesustodami dirbs iki ryto. DELFI pavyko užfiksuoti, kaip ugniagesiai rengiasi žengti į gaisro epicentrą. Užsidėję deguonies balionus ten prabūna apie 20 minučių – tuomet deguonis baigiasi ir tenka grįžti balionus prisipildyti iš naujo.

Pokalbis su vietoje dirbančiu ugniagesiu:

Šalies prezidentas Gitanas Nausėda taip pat aktyviai domisi situacija Alytuje. Kaip teigė atstovas spaudai Antanas Bubnelis, jo prezidento patarėjai nuolat bendrauja su atsakingais pareigūnais, kurie šiuo metu dirba ties šia avarija.